"Minder ademhalingsproblemen baby's door medicijn"

UTRECHT - Als te vroeg geboren baby's een vaccinatie krijgen tegen het zogeheten RS-virus, krijgen ze minder vaak klachten zoals een piepende ademhaling en hoeven minder baby's naar het ziekenhuis. Dat hebben artsen van het UMC Utrecht ontdekt.
Veel baby's raken geïnfecteerd met het virus dat lijtk op een griepje. Ongeveer 1 procent moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Het virus is daarmee in Nederland de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames bij jonge kinderen.
Om uit te vinden of het RS-virus de oorzaak zou zijn, kregen meer dan 200 te vroeg geboren maar verder gezonde baby's een al bestaand middel tegen het virus. Ruim 200 vergelijkbare baby's kregen een nepmiddel.
Ouders van de gevaccineerde kinderen rapporteerden daarna veel minder ademhalingsproblemen bij hun kind dan ouders van baby's die een nepmiddel hadden gekregen.
De artsen denken dat het virus ook een rol speelt bij de ontwikkeling van astma, maar dat willen ze nog verder onderzoeken. Daarvoor zullen ze de 429 onderzochte kinderen de komende jaren blijven volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.