Brink's wil bewapende geldtransporten

UTRECHT - Het ministerie van Justitie ziet niets in het verzoek van geldtransportbedrijf Brinks, om medewerkers uit te rusten met wapens. Het geweldsmonopoly ligt bij de overheid, zegt Justitie tegen de NOS. Concurrent G4S had ook al laten weten niets in de plannen van Brink's te zien.
Brink's had een aanvraag voor wapens gedaan bij het ministerie van Justitie. Tegen EenVandaag zegt het bedrijf uit Houten dat de overheid de veiligheid onvoldoende kan garanderen.
Het bedrijf zegt dat dit soort overvallen in de vestigingen in andere landen niet voorkomen. "Het enige verschil is daar we daar wel wapens mogen hebben", zegt Sjouke de Graaf van Brink's. Het bedrijf is al in beroep gegaan tegen de afwijzing van het ministerie.

GEWELDSPIRAAL

Voorzitter Laetitia Griffith van de Nederlandse Veiligheidsbranche vreest voor een geweldspiraal als particuliere beveiligers worden bewapend.
Griffith wil een onderzoek naar de claim van Brink's dat bewapening helpt bij het voorkomen van overvallen. Ook roept ze de Nederlandse politie op om veel meer te doen om de geldtransporteurs te beveiligen.

NIEUWEGEIN

Zowel Brink's als G4S zijn de afgelopen jaren doelwit geweest van zwaarbewapende criminelen. Eén van de gewelddadige overvallen vond vorig jaar april plaats in Nieuwegein. Bij de overvallen werden onder meer explosieven gebruikt.
De gewelddadige criminelen maakten miljoenen euro's buit. Agenten die de achtervolging inzetten, werden met automatische geweren beschoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.