Angelica (Engelwortel): lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Wat een bijna fascinerende levens- en groeikracht kunnen sommige kruiden vertonen. Ieder jaar volg ik heel nauwkeurig, wat er aan levenskracht en groeiprocessen te voorschijn komt in mijn tuin met ongeveer 160 verschillende geneeskruiden.
Al eind februari valt op, dat tussen het nog overal aanwezige afgevallen blad uit de herfst, de Grote Engelwortel als een bijna ondeugend ‘haantje de eerste’ zijn groeiweggetje naar het nieuwe ‘lentelicht’ is ingeslagen.
Of wel: een nieuwe lente, een nieuw leven en nieuwe perspectieven.
De Grote Engelwortel is al vele eeuwen aangeprezen als een belangrijk versterkend en beschermend kruid.
De beroemde arts en kruidenkenner Paracelsus(hij leefde van 1493 tot 1541), roemde de Grote Engelwortel als preventief kruid bij tal van epidemieën.
In het Latijn heet de plant: Angelica archangelica.
Angelica betekent Engel, vandaar de Middeleeuwse volksnaam van deze plant: Engelkruid. Archangelicha betekent: Aartsengel. Daar bestaan er, volgens de oude overleveringen vier van: Gabriel, Rafaël, Oriel en Michael.
Volgens oude legenden, stond de Grote Engelwortel onder de bescherming van de Aartsengel Rafael.
En zoals de Angelica in het nog heel prille voorjaar zijn enorme groei- en levenskracht toont, zo indrukwekkend zijn ook de geneeskrachtige eigenschappen van deze prachtige plant.
In de kruidengeneeskunde wordt de wortel van de Engelwortel gebruikt. Er wordt een tinctuur van gemaakt, die heel specifiek van invloed is op het spijsverteringsproces en de organen die daar bij betrokken zijn.
Maag, dunne- en dikke darm, alvleesklier en tal van spijsverterings-enzymen producerende kliertjes.
Ik maak nu even een lijstje met een aantal problemen, die kunnen optreden als er ergens in dat spijsverteringsproces iets minder geslaagd verloopt:
Gebrekkige eetlust, moeilijke en trage spijsvertering, slechte vertering van eiwitten en vetten, zwakke leverwerking, gebrekkige maagsap afscheiding, maag en darmkrampen, een wat spastische dikke darm, winderigheid, een opgeblazen gevoel na de maaltijd, en de neiging tot ontstekingen van de maag- darmwand.
Ja, ja, er kan zich toch best wel heel wat voordoen, als al het lekkers wat de mond is binnengegaan in het lichaam op weg gaat om verwerkt en verteerd te worden.
Als de genoemde klachten zeer regelmatig en langdurig aanwezig zijn, is het altijd raadzaam om je huisarts om een oordeel te vragen. Als er geen achterliggende onregelmatigheden aanwezig zijn, dan is het gebruik van de Angelica-tinctuur dikwijls een waardevol middel om het spijsverteringsproces weer beter op orde te krijgen.
Je kunt Angelica-tinctuur als volgt gebruiken:
3 keer daags 15 tot 30 druppels op iets water en dan steeds vóór de maaltijden.
En tenslotte: de kloosterbroeders van weleer kenden de Grote Engelwortel ook. Van de zaden werd een heerlijke likeur gemaakt, namelijk Chartreuse en van de wortel werd Benedictine gebrouwen.
En daar werd in de Refter van de klooster behoorlijk van genipt, zodat het voedsel dat naar binnen was gewerkt, goed verteerde, hetgeen tot gevolg had, dat de pij van de paters zo nu en dan toch weer even wat bijgesteld moest worden, qua omvang ervan, wel te verstaan!!
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 07-03-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.