Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Zo dikwijls de aardappels op ons etensbordje ligt, zo spaarzaam is dat met...de artisjok.
De artisjok is een heel bijzondere groente, zeg maar, een buitenbeentje. De artisjok behoort tot de distelsoorten en komt als wilde plant niet voor. In de 15e eeuw heeft men uit de Kardoen, ook een distelsoort die in het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika groeide, door veredeling de artisjok gekweekt.
In Frankrijk is, door de jaren heen, een ware artisjokteelt en eetcultuur ontstaan. Als een soort super delicatesse wordt de zeer jonge, nog niet ge-opende bloem van de artisjok gegeten. Al in de 16e eeuw werd de artisjok in Engeland als een zeer deftige groente beschouwd, want koning Hendrik de 8e was er verzot op. Waarschijnlijk, omdat de artisjok als een soort liefdeslust opwekkende groente werd aangemerkt en dat kon de niet al te brave Hendrik met zijn vele vrouwen wel gebruiken.
De artisjok is niet alleen een heel bijzondere groente, alsook een waardevol geneeskruid. Dat heeft de artisjok wellicht gemeenschappelijk met enkele andere distelsoorten zoals de Mariadistel en de Gezegende Distel.
De geneeskrachtige kwaliteiten van deze distelsoorten heeft steeds iets te maken met de lever, de gal en het spijsverteringsproces. De artisjok bevat in zijn bladeren een hoog gehalte aan zogenaamde bitterstoffen. Bitterstoffen werken altijd galopwekkend en gal afdrijvend. Gal wordt in de lever aangemaakt en in de galblaas opgeslagen.
Als we een beetje rustig en niet al te vet eten, hoeft de opgeslagen gal in de galblaas niet aangesproken te worden.
Dan kan worden volstaan met de gal die permanent uit de lever naar de 12-vingerige darm stroomt.
Maar als die galaanmaak en afvoer ervan uit de lever niet vlot gestalte krijgt, dan kunnen er in het spijsverteringsproces toch probleem situaties optreden.
Dan ontstaat het slecht verdragen van vetten, een soort ‘volle-maaggevoel’, een gevoel van opgeblazenheid na het eten tot pijn onder de rechter ribbenboog toe. Kortom, als de gal niet toereikend is om het vet in het voedsel zinvol om te zetten, dan ontstaan er verteringsproblemen. In dat soort situaties is de artisjok van grote waarde.
Uit het blad van de artisjok wordt ook een tinctuur gemaakt. Die tinctuur draagt de Latijnse naam van de artisjok: Cynára scolýmus. Als je daar voor de maaltijd 25 druppels op iets water, van gebruikt, stimuleert het de galproductie in de lever en voorkomt het spijverteringsproblemen.
Naast deze galafscheiding stimulerende effecten, werkt de tinctuur van de artisjok, dus de Cynára scolýmus ook erg gunstig op het cholesterol. Dat is in 1957 vastgesteld want uit het toenmalige onderzoek bleek, dat de stof Cynarine, die aanwezig is in het blad van de artisjok, cholesterolverlagend werkt. Met name het slechte cholesterol het z.g. LDL cholesterol blijkt duidelijk te verminderen.
Mensen die hun galblaas kwijt zijn, meestal omdat er steentjes in aanwezig waren, hebben dikwijls veel baat bij het gebruik van de artisjok tinctuur.
Een heel veilig kruid en zeker de moeite waard om het eens uit te vogelen of het in het geval van een verstoorde spijsvertering enig soelaas biedt.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 28-03-2021, Jaap Huibers, Amerongen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.