Instellingen

Artrose - Duivelsklauw en Wilgenbast

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Slijtage van het kraakbeen, artrose, kan dikwijls veel pijn tot gevolg hebben, vooral als het de ‘scharniergewrichten’ betreft, zoals knieën, schouders, en een heel vervelende plek: de nek.
Artrose kan verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld, een chronische vorm van reumatische ontstekingen rond de gewrichten, slijtage door overbelasting, onverstandige voeding en een tekort aan bepaalde mineralen en spoorelementen zoals calcium, magnesium en selenium.
Al behoorlijk wat jaren wordt er veel reclame gemaakt voor glucosamine en chondroïtine, maar bij veel mensen die het gebruiken zie ik nauwelijks of geen effect.
In mijn eigen praktijk heb ik altijd gewerkt met een in Engeland gemaakt Glucosamine complex. Aan de formule van dit glucosamine complex heb ik destijds nog meegewerkt.
De resultaten van dit middel waren bovengemiddeld positief. Maar… helaas…helaas, de firma die het maakt heeft besloten ermee te stoppen.
Dus ben ik op zoek gegaan naar een redelijk alternatief.
Twee geneeskruiden kwamen direct in beeld: 1. Salix Alba, dat is de gewone, echte Hollandse wilg en 2. De Harpagofytum procumbens, de duivelsklauw.
Intussen hoor ik van gebruikers de eerste goede berichten. Even kort uitleggen hoe deze twee geneeskruiden werken.
Harpagofytum werkt ontstekingswereld en licht pijnstillend. Ook is uit onderzoek gebleken, dat het een kraakbeen beschermend effect heeft.
Harpagofytum tinctuur wordt gemaakt uit de knolvormige bij-wortel van deze Afrikaanse plant, die vooral groeit en inheems is in de steppen en het woestijngebied van Namibië, Angola en het oostelijk deel van Afrika.
Een waardevol kruid bij tal van spier- en gewrichtsproblemen.
Dan de Salix Alba, de wilg. Een boom met een heel oude en lange historie. Nederland, en dan met name die Hollandse polders, is een ras echt ‘wilgengebied’. De knotwilg groeit immers heel voorspoedig aan de waterkant of in de vochtige uiterwaarden. Uit oude overleveringen is gebleken, dat de schors van de wilg als zo’n 4000 jaar geleden werd gebruikt als koortswerend middel.
De beroemde Griekse arts Hippocrates adviseerde rond 500 voor Chr. al het gebruik van wilgenbast bij koorts, pijn en ontstekingen van de gewichten. Gedurende vele eeuwen is de wilgenbast gebruikt als middel bij reumatische aandoeningen van de gewrichten.
Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat de bast van de wilg erg veel z.g. salicylzuur bevat.
In 1852 werd dit salicylzuur voor het eerst kunstmatig in een laboratorium gemaakt. Dat leidde, weer wat later, tot het bekende aspirientje.
Het gebruik van wilgenbasttinctuur heeft een langjarig bewezen gunstig effect bij tal van reumatische en artrotische gewichtsproblemen.
Je kunt van de Harpagofytum tinctuur en Salix Alba tinctuur een mix maken op basis van gelijke delen.
Hiervan kun je zeer lange tijd 3 tot 4 keer daags 25 tot 40 druppels op een borrelglaasje water gebruiken.
Mijn grootvader, die zelf boer is geweest in zo’n Zuid-Hollandse polder vertelde wel eens, staande bij zo’n wilg: Kijk jongen, als je gewrichten stijf en onbeweeglijker worden toont de wilg iets moois. Wilgen takken zijn heel taai, altijd heel soepel, zeer buigzaam en bewegelijk. Ze voegen zich in alle situaties en blijven toch zichzelf…Oei, dat was een nadenkertje!!
Luisteraars, tot volgende week.
Copyright 06-06-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.