Instellingen

Weegbree (Plantago), slijmstoffen, slijmvliezen en oren.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Het is zo’n algemeen, heel gewoon ‘onkruidje’, dat in weilanden, wegbermen en langs dijkhellingen groeit. Weinig opvallend, heel bescheiden, maar toch… een heel waardevol geneeskruid.
Ik ga u iets vertellen over de Smalbladige Weegbree, in het Latijn: de Plantago Lanceolata.
Deze plant, de Plantago Lanceolata is al heel lang bekend als een verzachtend en dikwijls ook genezend hulpje bij tal van slijmvlies aandoeningen.
Dat effect is te danken aan het hoge gehalte aan bepaalde slijmstoffen die zich in de weegbree bevinden.
Met name de slijmvliezen van de luchtwegen en van de maag en darmen reageren dikwijls erg goed op het gebruik van de Plantago.
Maar ook bij oorontsteking kan het goede diensten bewijzen.
Mijn oudste dochter had als kind nogal eens last van oorontsteking, met alle pijn van dien. Van mijn grootmoeder had ik geleerd wat je in zo’n geval, naast het advies van de huisarts, ook kan doen.
Ik draaide dan een stevig wettenpuntje, druppelde daar wat St. Janskruidolie op en enkele druppels Plantago-tinctuur.
Draaide dat voorzichtig in het oor, en het bleek telkens grote verlichting te geven.
Plantago tinctuur is beslist van waarde als er sprake is van ontstekingen en irritaties van de slijmvliezen van luchtwegen, en mond/keelslijmvliezen. Denk aan:
Lichte vormen van bronchitis, astma, hoest, keelontsteking, strottenhoofdontsteking. En zelfs als er sprake is van een bijholte ontsteking.
Midden vorige eeuw heeft de Duitse hoogleraar farmacologie Prof. Dr. Otto Gessner, in Heidelberg veel onderzoek gedaan naar tal van geneeskruiden. Van de Weegbree, de Plantago heeft hij kunnen vaststellen, dat het niet alleen verzachtend werkt op de slijmvliezen, maar ook antibacterieel werkt.
Daarnaast bezit Plantago ook een enigszins ontsteking werende kwaliteit.
In mijn eigen praktijk heb ik Plantago tinctuur altijd gecombineerd met de tinctuur van de tijmplant, de thymus vulgaris tinctuur. Tijm dooft de hoestprikkel en lost het slijm op. De combinatie van die twee, Tijm en Plantago, bleek in erg veel gevallen goed te werken.
Dan nog de darmen.
Alle darmen, de dunne darm en de dikke darm, zijn van binnen bekleed met slijmvliezen. Dat zijn aardig wat metertjes. Ook die slijmvliezen kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dat heeft dikwijls te maken met onverstandig eetgedrag of voedsel dat beslist niet bij jouw spijsverteringssysteem past. Meestal is diarree en buikkrampen een kenmerkend symptoom.
Ook in die gevallen gebruikte ik Plantago, maar dan in combinatie met Tormentilla tinctuur.
Plantago werkt dus verzachtend en genezend op de slijmvliezen en Tormentilla tinctuur werkt meer ‘samentrekkend’, ofwel, de slijmvliezen genezen beter.
Bij enigszins acute vormen van darmslijmvlies irritaties, ontstekingen en heftige diarree kun je 3 tot 4 keer daags 25 tot 35 druppels van deze combinatie-tinctuur gebruiken. Als een heftige diarree langer dan een week aanwezig blijft: altijd de huisarts raadplegen, want dan kunnen er andere oorzaken een rol spelen.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright, 13-06-2021, Jaap Huibers, Amerongen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.