Astragalus membranaceus (hokjespeul)- weerstand, hart, bloeddruk

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
In het verre verleden, toen de culturele eigenheden van de verschillende volken nog tamelijk begrensd en besloten waren, ontwikkelde iedere cultuur zijn eigen geneeswijzen en geneesmiddelen. Vandaag ga ik iets vertellen over een plant, een geneeskruid dat in de oude Chinese geneeskunde zeer hoog stond aangeschreven: de Astragalus menbranaceus, in het Nederlands: de Vliezige hokjespeul.
In die traditionele Chinese geneeskunde werd de Astragalus gebruikt om drie redenen, en wel: 1. Het activeert jouw eigen afweersysteem, waardoor je beter in staat bent virale en bacteriële aanvallen van buitenaf het hoofd te bieden, 2. Het draagt er toe bij, dat je lichaam zich beter kan aanpassen bij ongewone situaties en 3. Het vitaliseert jouw eigen energieopbouw.
Astragalus is, zoals mij al vele jaren is gebleken, van grote waarde om tal van lichamelijke processen te beschermen en ‘in goede doen’ te houden.
Astragalus is geen middel voor de acute situaties. Het is meer een zorgzame moeder, die alles voor het kind doet, wat het dagelijks nodig heeft, waardoor het zich veilig en “geborgen” weet!
Je kunt het aanmerken als een, in stilte werkend, ‘beschermend’ kruid. Zo werd het in die oude Chinese geneeskunde gehanteerd.
Omdat ik vele jaren Astragalus heb geadviseerd in mijn eigen praktijk, ontdekte ik, ‘en passant’, nog enkele heel bijzondere effecten van het gebruik van dit kruid.
Dus niet alleen werkt het weerstand-verhogend, maar ik nam waar, dat mensen bij wie de bloeddruk de neiging heeft om iets te hoog te raken, een gezondere bloeddruk gingen ervaren na het langdurig gebruik van Astragalus.
Dus, zo bedacht ik, heeft dit kruid ook invloed op de slagaderen en het hart, twee aspecten die meestal betrokken zijn bij een verhoogde bloeddruk.
Toen ik mij ging verdiepen in de werkzame stoffen die in deze plant aanwezig zijn, werd er veel duidelijk.
Er bevinden zich nogal wat z.g. specifieke bio-flavonoïden in deze plant die een bloedvat verwijdend effect hebben.
En dat werkt er aan mee, de bloeddruk te verlagen.
Weer later nam ik waar dat Astragalus ook invloed heeft op de functie van het hart.
Bij hartzwakte, druk op de borst, hartkramp en een tekort aan hartspier-samentrekkings-capaciteit, bleek Astragalus, mits langdurig gebuikt, een positieve bijdrage te leveren.
Astragalus blijkt de zuurstofvoorziening van de hartspier gunstig te beïnvloeden.
Ik heb het zelf, aan den lijve ervaren. Op mijn 20e jaar had ik de pech, dat ik ten gevolge van een zeer heftige streptokokken amandelontsteking, een endocarditis kreeg, een ontsteking aan de binnenwand van het hart.
Dat had tot gevolg, dat ik bij wat zware lichamelijke inspanning merkte, dat mijn hart een behoorlijke opduvel had ondervonden.
Snel hartoverslagen en een te snelle hartslag. Toen ik, al weer jaren geleden, Astragalus tinctuur ging gebruiken, stabiliseerde dit probleem zich wonderwel.
Je kunt Astragalus lange tijd als tinctuur gebruiken; 2 tot 3 keer daags 25 tot 35 druppels op iets water werkt meestal goed.
Het is ook heel bruikbaar bij vermoeidheid door psychische en ‘burn-out’-stress-achtige situaties.
Kortom, een kruid, dat juist in deze tijd van grote waarde kan zijn, mits je het langdurig, gebruikt.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright, 20-06-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.