Migraine ophthalmique, valeriaan en moederkruid (pyrethrum parthenium)

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Het verschijnsel migraine is algemeen bekend als een heel vervelende vorm van hoofdpijn, waar je soms enkele dagen helemaal door van de kaart bent.
Er is echter, ik zou bijna zeggen, helaas, nog een vorm van migraine.
Die wordt medisch, migraine ophthalmique genoemd. Ophthalmique wil zeggen: de ogen betreffend.
Sommige mensen maken het een enkele keer mee in hun leven, maar anderen kunnen er regelmatig last van hebben.
Migraine ophthalmique wordt veroorzaakt door vaatspasmen van de bloedvaten die de optische centra in de hersenen verzorgen.
De kenmerken en verschijnselen zijn o.a.: halfcirkelvormige witte en zwarte zigzagstrepen en flikkeringen in het gezichtsveld. Er wordt ook wel eens gesproken van Tv-beelden, zoals bij een testbeeld dat niet stilstaat.
Het zien is gedurende zo’n aanval erg moeilijk, om scherp te kunnen zien. Het lezen van, met name de letters, zoals ze in een tijdschrift of krant staan is even heel lastig.
Meestal duurt zo’n aanval van migraine ophthalmique 15 tot 30 minuten, waarna soms een heftige hoofdpijn kan optreden: de migraine.
Uit gesprekken met patiënten die van tijd tot tijd een aanval van migraine ophthalmique kregen, kreeg ik de indruk, dat stress, spanningen en snel afwisselende lichtflitsen een aanval konden veroorzaken.
Op zich niet zo heel vreemd, want vaatspasmen, zeg maar, het sterk verkrampt samentrekken van de bloedvaten, kan te maken hebben met een veel te gespannen zenuwstelsel. De ene mens krijgt daar hartoverslagen van, een ander een hoge bloeddruk, weer een ander spasmen in de benen en in dit geval dus vaatspasmen in de optische centra in de hersenschors.
Op zich is het een tamelijk onschuldig verschijnsel, maar ik raad iedereen die het treft toch aan, even te overleggen met de huisarts of oogarts.
Immers, met de kwaliteit van je ogen en het goed kunnen kijken, mag je nooit nonchalant omgaan.
Mensen die enigszins regelmatig te maken hebben met die oog-migraine werden of worden nogal eens behandeld met bloedvat-verwijdende medicijnen. Maar die hebben ook weer tal van bijwerkingen.
Op een heel natuurlijke manier blijkt er ook een oplossing te zijn voor het genoemde probleem.
Op het moment dat de aanval van migraine ophthalmique begint, dus die televisiebeelden gaan optreden kun je 30 tot 40 druppels valeriaantinctuur op iets water innemen. Dat kun je na ongeveer 20 minuten nog een keer herhalen.
Valeriaan heeft namelijk een ontspannend effect op o.a. ook de bloedvaten.
Valeriaan is bij uitstek een middel om je zenuwstelsel op orde te houden.
Ook kun je gebruik maken van dat uitstekende hoofdpijnmiddel, het Moederkruid. Juist bij mensen bij wie regelmatig sprake is van zo’n oog-hoofdpijnaanval, kan het langdurig gebruik van Moederkruid dikwijls veel preventie bieden. 1 tot 2 keer daags 20 a 25 druppels op iets water.
Moederkruid is te koop als Pyrthrum parthenium tinctuur.
Kortom, als u regelmatig last hebt van zo’n migraine ophthalmique aanval kan een flesje valeriaantinctuur en moederkruidtinctuur in huis, dikwijls heel zinvol zijn, om de hoofdpijn die erna meestal optreedt te voorkomen of minder heftig te laten zijn.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 27-06-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.