Instellingen

Jicht...een gehaat onkruid kan verlichting bieden. Over Aegopodium podagraria.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Tal van tuinbezitters kunnen er op dit moment in het jaar over meepraten: de bijna niet te stoppen woekering van het Zevenblad. Bij het omspitten van de grond moet je, als je Zevenblad in je tuin hebt, letterlijk alle witte wortel-uitlopertjes verwijderen, want het minste of geringste stukje wortel groeit in korte tijd weer uit tot een volwaardige plant. De Latijnse naam van Zevenblad is: Aegopodium podagraria. In de moderne fytotherapie, de kruidengeneeskunde, wordt Zevenblad nauwelijks meer gebruikt. Toch is het een heel bijzonder geneeskruid. Zevenblad, de Aegopodium podagraria, behoort tot de familie der schermbloemigen, waartoe ook de Engelwortel, Peen, Selderie, Peterselie, Dille en Venkel toe behoren. Kortom, de plantenfamilie van de schermbloemigen, is rijk aan geneeskruiden en voedingsgewassen. En dan zie je weer dat bijzondere, namelijk, dat een wijd en zijd gehaat onkruid, het Zevenblad, ook waardevolle geneeskrachtige eigenschappen bezit.
Want wat is het geval?
In de oudheid had men de gewoonte om de geneeskrachtige werkingen van een plant min of meer in de naam van de plant tot uitdrukking te laten komen. De tweede naam, in het Latijn, van het Zevenblad is: podagraria. Deze naam wijst op een ziekte die in de Middeleeuwen en ook nog in de 17e en 18e eeuw wijd verbreid was :n.l. Jicht. De medisch wetenschappelijke naam voor jicht is: podagra. Podagra is samengesteld uit de Griekse woorden podos, dat voet betekent en agra, dat vastnemen betekent.
Van iemand die jicht had zei men wel: hij heeft het ‘pootje’, of wel podagra. Jicht of podagra is een aandoening die zich vooral in de grote tenen en soms ook de duimen manifesteert, of wel, specifiek in de grote gewrichten van voeten en handen. Bij jicht is het urinezuur in het bloed meestal fors verhoogd. Dat teveel aan urinezuur, wat bestaat uit heel venijnig microscopisch kleine, scherpe, kristalletjes, leidt tot ontsteking van die genoemde gewrichten. Het is een aandoening waar je behoorlijk ziek van kunt zijn, tot en met koorts toe.
In vroeger tijd gebruikte men bij jicht dikwijls thee , gezet van die wortelstokje van het Zevenblad. Ook werden bladeren en wortels, nadat ze eerst gekneusd waren, als omslagen op de pijnlijke plaatsen aangebracht. Zevenblad was, in vroeger tijd een dikwijls toegepast jichtmiddel. Waarschijnlijk heeft de plant daar haar tweede Latijnse naam aan te danken: podagraria of wel, helpend bij de aandoening podagra, die vervelende en o zo pijnlijke jicht. Waarschijnlijk bevat Zevenblad stoffen die het urinezuur uit het bloed afvoeren.
En tenslotte: let bij jicht ook op je voeding. Geen koffie en geen vlees, want deze producten rijk zijn aan purine dat in urinezuur worden omgezet. Jicht was in vroeger tijd niet voor niets de ziekte van de adel, van de rijken, want die bevolkingsgroep had immers voldoende geld om royaal vlees te kunnen kopen en decadente maaltijden te houden, inclusief veel alcohol.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 04-07-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.