Instellingen

De werking van Hoppoeder bij overgangsklachten.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Overgangsklachten kunnen het leven van een vrouw gigantisch negatief beïnvloeden. Er zijn grote individuele verschillen. Sommige vrouwen ervaren de menopauze als iets wat bijna klachtenvrij, symptoom loos voorbij gaat, met misschien even een enkel z.g.n. opvliegertje, andere vrouwen kunnen soms lange tijd (jaren) gebukt gaan onder een bijna dramatisch klachtenbeeld. Opvliegers, zeer heftig transpireren, slapeloosheid, hartkloppingen, kortom, genoeg ellende om je dagelijks helemaal uit je doen te voelen. 
Artsen adviseren in dat soort gevallen een hormoonpreparaat te gaan gebruiken, dat het tekort aan oestrogeen (het vrouwelijk hormoon) moet compenseren. Maar, en dat is nu de nieuwste ontdekkingen: het gebruik van hormoonpreparaten tijdens en na de overgangsperiode is niet zonder gevaren. Er blijkt daardoor een verhoogd risico te zijn op het ontstaan van borstkanker. Dus toch maar even heel voorzichtig zijn met zo’n hormoontherapie.
Maar ja, wat dan, want in zo’n dagelijkse ellende van opvliegers, zweetbuien, hartkloppingen en gestoorde slaap moeten leven is ook om helemaal neurotisch-depressief van te worden. 
Welnu, lieve dames, er is een kruid dat uw lasten misschien kan enigszins verlichten of zelfs doen verdwijnen. Om duidelijk te maken hoe dat kruid werkt, moet ik u even meenemen naar een middeleeuws klooster, een klooster vol met paters en een abt, zeg maar, de directeur van de broeders van het geestelijk leven. Die broeders dronken graag een zeer stevig ‘potteke’ bier…ach ja, alcohol heet in het Latijn niet voor niets ‘spiritus”…Tal van kloosters hadden zo hun eigen bierbrouwerij. ‘s Avonds, als de broeders na een dag hard werken en bidden, in de eenzaamheid van hun cel verbleven, zullen er ook wel eens heel gezonde lustgevoelens door hun bloed gestroomd hebben. Zulke lichamelijke lusten behoorden en moesten die kloosterbroeders in zichzelf bestrijden, want ze hadden immers de gelofte van kuisheid afgelegd, het celibaat.
En nu komt het potteke bier in beeld. Aan het bier werd altijd een fikse hoeveelheid extract toegevoegd van de Hopplant (de Latijnse naam is: Humulus lupulus). Een stevig ‘potteke’ bier hielp feitelijk die vleselijke lusten enigszins te temperen. Dat kwam niet vanwege de alcohol, als wel van het hopextract in het bier. Want wat weten we sinds jaren? Het extract uit de vrouwelijke (!) bloemen van de hopplant bevatten stoffen met een oestrogeenachtige werking, de z.g. fyto-oestrogenen. Wel, geef een man wat vrouwelijk hormoon en zijn mannelijke lustgevoelens getemperd worden. Toch wel uniek, dat men zo’n inzicht in de werking de hopplant al in de Middeleeuwen bezat.
En wat zien we nu voor effect van Hoptinctuur of nog beter, Hoppoeder, gemaakt van de vrouwelijke bloemen van de hopplant bij vrouwen in de overgang?
Op een volstrekt natuurlijke manier, zonder gevaren en bijwerkingen, levert het dagelijks gebruik van de hopplanttinctuur of Hoppoeder, nu net precies dat beetje plantaardige hormoonachtige stof, verwant aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen, waardoor het wegvallen van de eigen oestrogeenproductie enigszins wordt gecompenseerd.
Vrouwen met overgangsklachten raad ik aan, het gebruik van Hoppoeder eens een maandje uit te proberen, om te kunnen beoordelen of het zinvol is het verder te gebruiken. Hoppoeder is bij uw apotheek, of bij een gespecialiseerde kruidenwinkel te bestellen.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 17-10-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.