Instellingen

Teveel maagzuur, maagzuurremmers, Heemst en Tormentilla

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Enige tijd geleden werd er aandacht besteed aan de mogelijke gevolgen van het gebruik van maagzuurremmers.
Wat bleek? De directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, Jaap van Dissel, geeft aan, dat uit onderzoek is gebleken, dat de sterke stijging van het gebruik van maagzuurremmers in Nederland heeft gezorgd voor een fikse groei van het aantal voedselinfecties. Hij is van mening, dat huisartsen zorgvuldiger moeten afwegen of een patiënt wel echt een maagzuurremmer moet krijgen.
Tot de bekende maagzuurremmers behoren Omeprazol, dat in 1988 op de markt kwam en in 1995 het middel Pantoprazol. In bepaalde sterkten zijn deze maagzuurremmers zelfs in de vrije verkoop, in de drogist verkrijgbaar. Onbegrijpelijk, als je ziet wat er nu aan consequenties boven water komt ten gevolge van het slikken van die middelen. In 1990 schreef ik een artikel waarin ik aangaf, dat die moderne maagzuurremmers (de z.g.n. protonpompremmers) bepaalde risico’s. Een van de consequenties die ik destijds beschreef, was het risico op het niet onwerkzaam maken van bepaalde ziekmakende bacteriën, die we met het voedsel kunnen binnenkrijgen.
De hoeveelheid maagzuur die wordt aangemaakt is per voedingsmiddel verschillend. Verse groenten en vers fruit, zeker als de groenten ook nog heel even gekookt zijn, zullen zelden een toename van het maagzuur veroorzaken. Echter, als ik kaas eet, met name oude kaas, of rauw-melkse kazen, als ik worstsoorten eet, speciale sausen met nogal wat eiwit-bouillonachtige stoffen er in, dan komt bij mij al snel het maagzuur mijn oren uit. Dit feit is natuurlijk heel opmerkelijk. Het is of de maag weet, dat vlees, vis, kip, zeker rauw vlees en rauwe vis een veel grotere kans geven om foute bacteriën te bevatten en te ontwikkelen, dan bijvoorbeeld groenten en fruit.
Soms kan zo’n maagzuurremmer heel eventjes nodig zijn, bijvoorbeeld, als je zware pijnstillers moet slikken, die de maagwand kunnen beschadigen, maar het is natuurlijk heel merkwaardig, als je maagzuurremmers gaat gebruiken vanwege een teveel aan maagzuur, dat het gevolg is van eetgedrag dat feitelijk erg onverstandig is.
Mensen die snel last hebben van een teveel aan maagzuur zouden best eens kunnen uitzoeken bij welk voedsel of welke voedselcombinatie dat teveel aan maagzuur optreedt.
Een teveel aan maagzuur kan dikwijls ook goed verholpen worden met twee geneeskrachtige kruiden: Heemst (in het Latijn, Althaea officinalis) en Tormentilla (in het Latijn, Potentilla erecta). Neem ongeveer 15 druppels van beide tincturen in iets water en het maagzuur dempt meestal al snel. Ook zijn er wel tabletten te koop waarin Calciumcarbonaat en Magnesiumoxide aanwezig zijn, ook stoffen die maagzuur neutraliserend zijn. Kortom, kijk toch vooral een beetje uit met die medisch, als pepermuntjes voorgeschreven maagzuurremmers. De kans op vit. B12 tekort en vooral een tekort aan (intracellulair) Magnesium is treedt snel op bij langdurig gebruik van de maagzuurremmers.
Advies: eet veel groenten en gewoon, Hollands, fruit, weinig vlees, vis en de de hele worst-ham-broodbeleg artikelen: daar kun je maar beter helemaal van af blijven. Boterhammetje met appelstroop, heerlijk en nog altijd erg gezond.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.Copyright 24-10-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.