Instellingen

Moedermelk, teunisbloemolie en gamma-linoleenzuur.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Vorige week besprak ik de werking van teunisbloem olie in verband met pre-menstruele klachten. Ik vertelde dat teunisbloemolie de stof gamma-linoleenzuur bevat. Ook maakte ik u opmerkzaam op het feit dat gamma-linoleenzuur ook in moedermelk aanwezig is. Daar wil ik vandaag wat nader op ingaan.
Ook nu weer eerst de vraag: waarom bevat moedermelk, als enige voedingsstof dat gamma-linoleenzuur? Je kunt er gevoeglijk vanuit gaan dat niets in de natuur, in de biologie, toevallig, of wel, zonder reden is. Alles heeft een bedoeling, ook al begrijpen wij, zelfs als rationeel denkende mensen, die ‘natuurlijke’ bedoelingen niet altijd. Een pasgeboren kind heeft nog geen volledig werkende darmflora. Dat is ook niet nodig, want in moeders buik krijgt het mensje in wording alles wat het nodig heeft via de navelstreng aangereikt. Via de mond komt er bij het ongeboren kind nog niets binnen. Er bestaat dus nog geen spijsvertering via mond, maag en darmen. Een kind komt dus op de wereld met een ‘nuchtere’ maag en darm. En dan verschijnt het wonder van de spijsvertering: de moedermelk, en vervolgens alles wat daarmee gebeurt in maag en darm van het pasgeboren kind.
Moedermelk is in wezen bijna aangepast/voor verteerd voedsel. Het is zo afgestemd op de mogelijkheden van het pasgeboren kind, dat maag en darmen nog heel weinig activiteit behoeven te vertonen voor de vertering er van. Je zou het zo kunnen zien: met behulp van de moedermelk begint het pasgeboren kind zijn eerste spijsverterings-avontuur! Omdat er nog geen volledige darmflora aanwezig is, moet moedermelk stoffen bevatten die het kind beschermen tegen alles wat die grote, boze buitenwereld aan gevaarlijks aanreikt. En nu blijkt ineens dat nut van het gamma-linoleenzuur in de moedermelk. Naarmate het kindje groeit, en de darmflora zich ontwikkelt, gaat het zelf gamma-linoleenzuur aanmaken. In de eerste weken is dat nog niet het geval. Het gamma-linoleenzuur in de moedermelk is van onschatbare waarde voor de opbouw van het afweersysteem van het pasgeboren kind. Met behulp van het linolzuur en gamma-linoleenzuur in de moedermelk kan het pasgeboren kind afweer opbouwen tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Het unieke is, dat de hoeveelheid gamma-linoleenzuur in de moedermelk direct na de geboorte het hoogst is en in verloop van 4 weken afneemt. Is het niet om stil van te worden, hoe prachtig die noodzakelijke processen in de natuur geregeld zijn? Na een maand heeft het kindje al zoveel darmflora opgebouwd, dat het zelf al gamma-linoleenzuur kan aanmaken. Moedermelk voor een pasgeboren kindje is dus van het allergrootste belang.
Praktisch betekent dit alles, dat de aanstaande moeder en vooral de zogende moeder, zelf, over voldoende gamma-linoleenzuur moet kunnen beschikken. Tijdens de zwangerschap in het heel zinvol om 2 keer daags 500 mg teunisbloemolie van een betrouwbaar merk (altijd in capsules) te gebruiken. Tijdens de borstvoedingsperiode kan dat opgevoerd worden tot 2 keer daags 2 capsules. De realiteit laat al jaren zien dat het werkt en dus zinvol is. Immers, wat is er op tegen om de natuur een beetje te helpen met middelen, die puur en zuiver uit de natuur komen?
Graag weer tot de volgende week.
Copyright 07-11-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.