Instellingen

Griep, verzwakte hartspier; Meidoorn en Co-enzym Q10 ter ondersteuning.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Men verwacht, dat de ‘gewone’ griep dit jaar zal toeslaan. Ook hoor ik cardiologen zeggen, dat griep ook gevaarlijk voor het hart kan zijn. Ik heb in mijn columns die relatie tussen griep en hartproblemen, jaren geleden al aangegeven.
Griepvirussen zijn erg dol op zenuwweefsel. Vandaar ook dat gevoel of al je spieren een pak op hun falie hebben gehad, zeker de eerste dagen van de griep.
Nu ga ik proberen uit te leggen wat een griepvirus eventueel kan aanrichten in de hartspier.
De hartspier trekt zich, gemiddeld, zo’n 60 tot 70 keer per minuut samen. Dat zou je de pompfunctie kunnen noemen. Die samentrekking van de hartspier wordt geregeld door het vegetatief of autonome zenuwstelsel. In de hartspier bevinden zich een aantal ‘zenuwknopen’, die de elektrische zenuwprikkels die het hart moeten aansturen, ordelijk verdelen over de hartspier, zodat boezems en kamers, keurig ‘in de maat’ en volgens een goed ritme samentrekken en weer ontspannen.
Nu komen we bij de kern. Stel nu, dat het griepvirus er in slaagt om dat unieke zenuwprikkelsysteem van het hart te bereiken en eventueel te ontregelen…,dan kunnen zomaar ernstige hartritmestoornissen optreden en afhankelijk van welke zenuwknoop er wordt ‘gepakt’, heel soms kan zelfs een fatale ritmestoornis optreden, met een hartstilstand tot gevolg.
Bij ouderen zie je zo’n fatale hartritmestoornis nog al eens optreden, soms zelfs tot twee weken nadat je griep had. Dit is de griep-virus kant van het verhaal. Nu nog een ander, maar ook belangrijk aspect:
Het is een normaal verschijnsel dat, naarmate we ouder worden, tal van weefsels en organen wat achteruitgaan in vitaliteit en functioneren. Zo ook de hartspier. De pompfunctie gaat iets achteruit, met als gevolg dat de zuurstofvoorziening, met name bij wat extra inspanning, ook wat minder wordt. Als er dan zo’n griep uitbreekt en het hart eventjes erg veel moet presteren, o.a. door even net iets te hoge koorts en dat ‘viraal-geknabbel’ aan het zenuwweefsel (soms dus ook aan de zenuwweefsels van het hart),dan zijn de rapen gaar.
Wat kunnen we doen? Rust, rust, uitzieken, je gedeisd houden. Heel belangrijk, maar, er is meer.
Al sinds de oudheid is bekend, dat de Meidoorn (in het Latijn: Crataegus oxyacantha) een erg positieve invloed heeft op het functioneren van de hartspier . Crataegus (het best en gemakkelijkst te gebruiken als Crataegus tinctuur)draagt er aan bij, dat de zuurstofvoorziening van het hart toeneemt omdat Crataegus stoffen bevat die de hartspier qua functioneren kunnen versterken, ja, het hart wat ‘krachtiger’ maken. Tijdens de griep is 3 keer daags 25 druppel in iets water, voor ouderen aan te bevelen.
Daarnaast is het gebruik van het Co-enzym Q10, ongeveer 60 mg per dag, zeer aan te bevelen.
Ubiquinol, dat is de stofnaam van Q 10, speelt namelijk een hoofdrol in dat voor de spieren zo heel belangrijke proces van de z.g. ‘elektronenoverdracht’ (ook in de hartspier).
Kortom, wat zou er tegen zijn om je hart iets ‘extra’s’ te geven, als de griepvirussen op de loer liggen? De ervaring heeft geleerd, dat de genoemde natuurlijke middelen zinvol zijn ter versterking van de hartspier.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright, 21-11-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.