Uitlaatgassen, vermoeide en geïrriteerde ogen: Ogentroost biedt uitzicht.

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
In deze tijd, de tijd waarin u en ik thans leven, bereikt erg veel onze ogen. Er is veel wat we misschien liever niet zouden willen zien en veel wat we niet zien, maar wat ook niet goed en gezond voor onze ogen is. Oei, wat een bijna cryptische opmerking. Waar doel ik op?
Heel simpel en praktische/realistisch: als we op de snelweg bumper een bumper rijden, zoals in een file, komen onze ogen in aanraking met een gigantische hoeveelheid vervuilde lucht. Via bijvoorbeeld het verwarmings-/ventilatiesysteem (airco etc.) in onze auto, wordt veel vuile troep uit de uitlaten van je voorgangers naar binnen gezogen. Die troep in de uitlaatgassen bevat stoffen die een sterk ‘oxiderend’ karakter hebben, dus erg ongezond zijn. Dus…moet het hoornvlies van jouw ogen alle zeilen bijzetten om de schade beperkt te houden. Je ziet die rotzooi niet in de lucht, maar het is er wel degelijk. Ook het frequent achter beeldschermen zitten of bij halogeenlicht lezen is belastend voor de ogen. Ze kunnen er heel erg vermoeid door raken. Kortom, onze ogen hebben het in deze tijd best wel zwaar te verduren omdat de ogen geconfronteerd worden met een buitenwereld, een directe omgeving, die niet bijster oog-vriendelijk genoemd kan worden.
Als u last hebt van meer dan normaal vermoeide ogen, erg veel in die smerige auto-file-lucht moet rijden, dan is er dat al eeuwen bekende plantje, zo’n heel klein, nietig kruidje met de veelzeggende naam: Ogentroost.
In het Vlaams klinkt de naam nog veel sprekender. Daar zegt men, ah wel manneke, als u de oogkens prikken, gebruik dan Ogenklaar. Ja, prachtig, nietwaar?
Ogenklaar is de volksnaam van de plant die in het Latijn Euphrasia officinalis heet. De Latijnse naam Euphrasia is letterlijk uit het Grieks overgenomen en betekent: vrolijkheid, opgewektheid, het je welbevinden. Wonderlijk en weer getuigend van groot inzicht, dat die oude Grieken de naam Euphrasia hebben gegeven aan een plant die er voor zorgt dat onze ogen zich kunnen ontspannen waardoor ons zicht en ons ‘uitzicht’ op het leven helder blijft. Dat schept vrolijkheid van hart, opgewektheid in de ziel en een weldadig welbevinden.
Ogentroost, de Euphrasia officinalis werkt niet alleen zeer heilzaam op de ogen, maar ook op de lever. Dat werd in oude kruidenboeken al vermeld. In een kruidenboek uit 1632 lees ik: ‘Eufragia is goet voor den oogen, ende, het coelt den hete lever ende geelsucht’. Is die samenhang ogen en lever toeval, 17e eeuwse kruiden-vrouwtjes-priet-praat? Ik vermoed van niet. Is het niet heel bijzonder, dat de hoektanden van ons gebit ook wel de ‘oogtanden’ werden genoemd en dat deze hoektanden (oogtanden) volgens de oude Chinese acupunctuur wijsheid in relatie staan tot onze lever?
Gebruik bij vermoeide, prikkende en ook bij ontstoken ogen: 
Dagelijks, 3 keer daags 15 tot 25 druppels Euphrasia tinctuur, in een beetje water, en dan wel inwendig te gebruiken (opdrinken), dus nooit in de ogen druppelen.
Het kruid kan langdurig gebruikt worden.
Welnu, ik wens u een goed zicht en een heldere kijk op de toekomst van uzelf en die van moeder aarde.
Graag weer tot de volgende week.
Copyright 28-11-2021, Jaap Huibers, Amerongen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.