Nieuwjaarscolumn

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Goedemorgen luisteraars,
Vandaag, de tweede dag van het nieuwe jaar 2022…
Van harte wens ik u een… nou nee, even niet dat bekende ‘gelukkig nieuwjaar’, of meer van die in feite formele kreten….. Wat ik u echt toewens: een goed werkend en gezond afweersysteem.
Want een ding is zeker: als uw afweersysteem goed functioneert en op orde is, zal uw gezondheid weinig of geen narigheid ervaren van alle boosdoeners die nu al twee jaar grimmig om zich heenslaan.
En een lichaam, zeg maar, het fysieke aspect van de mens, bepaalt in belangrijke mate het welbevinden van iedereen.
Juist in deze tijd acht ik mijn wens u een goed functionerend afweersysteem te gunnen heel realistisch.
Immers, hoe ‘gelukkig’ kan het nieuwe jaar voor u worden, als u gebukt gaat onder de narigheden die een slecht functionerend afweersysteem teweeg brengt.
Het heel positieve is, dat u zelf ook een bijdrage kunt leveren aan het optimaliseren van uw eigen afweersysteem.
Veel mensen realiseren zich dat niet of te weinig. Wat zou je dan kunnen doen op jouw eigen afweersysteem in een goede conditie te brengen?
Daar zou ik een boek over kunnen schrijven, maar vandaag houd ik het heel eenvoudig en praktisch.
Erfelijkheid, dus de genetische factoren spelen een rol, de psycho-sociale omstandigheden ook, maar een ding staat boven aan: de dagelijkse voeding.
Eigenlijk heel logisch, want alles wat je aan voedsel dagelijks naar binnen werkt heeft de bedoeling je lichaam te voorzien van al die stoffen die voor dat lichaam, dus ook voor je afweersysteem, van belang zijn.
Tegenwoordig is er wel enige aandacht voor een gezonde leefwijze, met name in wat meer alternatief, biologische denkende groeperingen.
Dan krijg je veel verhalen over: dit is goed hiervoor en dat daarvoor. Op zich aardig, maar ik wil het graag wat eenvoudiger houden.
Je zinvol voeden is eten wat bij jouw eigen spijsverteringsmogelijkheden past. En dat zou je zelf kunnen ontdekken.
Maar die ontdekkingstocht maken erg veel mensen niet meer.
Veel mensen in deze tijd zijn in feite een beetje vervreemd geraakt van de signalen die hun eigen lichaam wil aangeven.
De ‘taal van ons lichaam’ verstaan velen niet meer.
Dus eten we al snel alles wat in de supermarkten wordt aangeboden en dat zit niet altijd zo heel fris in elkaar, omdat men, vanuit economische belangen, perfect weet in te spelen op de ‘begeerten’ van mensen.
Weer een nieuw product, weer smakelijker, weer aantrekkelijker… En de mens: hij stopt zich vol met al dat aantrekkelijks, zonder nu eens een keer zelf na te denken, in de zin van: past dit voedsel eigenlijk wel bij mijn lichaam, mijn spijsverterings mogelijkheden.
Op weg in een nieuw jaar… Probeer eens een paar weken heel eenvoudig en heel basaal te eten en kijk eens hoe dat bevalt. Het zou zomaar kunnen zijn, dat uw vitaliteit toeneemt, dat u bijvoorbeeld minder medicijnen hoeft te slikken, dat de levensvreugde in u zelf weer een kansje krijgt om te zingen! Eenvoudig leven, heel waardevol voor uw eigen afweersysteem en ook goed voor Moeder Aarde, want dan ontstaat er minder rotzooi, dan nu het geval is.
Ja, ik wens u voor dit nieuwe jaar een gezond en goed functionerend afweersysteem toe.
Graag weer tot de volgende week.
Copyright, 02-01-2022, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.