RTV Utrecht brengt podcast Good Vibrations in Baambrugge; over de Beach Boys die naar Baambrugge kwamen

© RTV Utrecht
Vanaf 19 juni is de Podcast Good Vibrations in Baambrugge te beluisteren. Het is moeilijk voor te stellen dat een van de grootste bands van de wereld uitgerekend Baambrugge kozen om een album op te nemen. Toch gebeurde het. The Beach Boys streken in 1972 neer in het plaatsje onder de rook van Amsterdam en lieten daar de plaat 'Holland' vastleggen. RTV Utrecht nam een podcast op over de komst van de Beach Boys naar Baambrugge. Er werd gesproken met verschillende inwoners van het dorp die er nauw bij betrokken waren.
Waarom kozen de Amerikaanse supersterren uitgerekend voor Baambrugge? Dat had alles te maken met hun manager. Die was fan van Nederland en dacht dat het goed was voor de band, die in een creatieve dip zat, om nieuwe inspiratie op te doen. Aan de Rijkstraatweg werd een schuur betrokken waar de band begon met hun opnames.
Op de plek van de schuur staat inmiddels een loods. En die grenst aan de achtertuin van Merlijn en Natascha Kalkman. "Ja, daar is het opgenomen. De elpee 'Holland' van de Beach Boys", vertelt Merlijn vol trots. Het echtpaar kocht het huis een paar jaar geleden in de wetenschap dat de tuin op een bijzondere plek lag. Natascha: "Ik vind het een mooi stukje historie wat er net achter ons terrein heeft plaatsgevonden. Wij waren er niet bij, maar het is heel mooi om dat verhaal mee te krijgen en ook weer door te geven."
Stoned
Freek Kolder was er destijds wél bij. Hij was de eigenaar van restaurant-café 'De Punt' dat recht tegenover de studio ligt. De Beach Boys kwamen dagelijks in het café voor een uitsmijter, een bal gehakt of een tosti. "Ja ze kwamen gewoon binnen, net als ieder ander", vertelt Kolder. "Ze waren af en toe wel een klein beetje stoned, maar voor de rest merkte je er niet zoveel van."
Bed & Breakfast
Terug naar het huis van Merlijn en Natascha. Daar ligt de befaamde elpee op de platenspeler. "Relaxed he?", zegt Natascha. Merlijn: "Er zit ook een mooi ritme in". Merlijn en Natascha krijgen nog wel eens onaangekondigd bezoek van mensen die willen weten of de plaat echt in hun achtertuin is opgenomen. "Dan komen ze het terrein oprijden en vragen: is dat nu hier geweest?" De Baambruggers spelen nu met de gedachte om in hun achtertuin een bed & breakfast te beginnen.
RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht. De podcast Good Vibrations in Baambrugge is vanaf 19 juni hier te vinden.
_________________________________________________________________________
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.