Column voor 10 juli 2022 – Parodontitis en terugtrekkend tandvlees

© RTV Utrecht
Goedemorgen luisteraars,
Erg veel mensen tobben met het verschijnsel paradentose en/of parodontitis. Laat ik eerst het verschil tussen beiden uitleggen. De omgeving van de tand of kies, dus het tandvlees tot en met het wortelvlies, wordt het parodontium genoemd. Tandvlees kan zich terugtrekken, waardoor de tandhals en zelfs een stukje van de wortel bloot komt. Dat wordt paradentose genoemd. Dat is in feite een degeneratieproces van het direct omringende tandvlees. Maar als zich tussen tandhals, tandwortel en het tandvlees bacteriën gaan nestelen, dan kan er een ontsteking ontstaan. Dat heet: parodontitis. Paradentose en parodontitis gaan dikwijls hand in hand. Als het een er is volgt dikwijls ook het andere. Al weer tientallen jaren geleden heb ik me, samen met een tandarts/acupuncturist behoorlijk verdiept in dit verschijnsel, want wat was mij opgevallen? Parodontitis en paradentose zag ik nogal dikwijls bij personen met z.g.n. ‘kunstwerken’, dus kronen, in de mond en dan meer in het bovengebit dan het ondergebit. Als snel rees het vermoeden, dat de problemen met het tandvlees ook wel eens te maken zouden kunnen hebben met het materiaal van de kronen. Dus ging ik op bezoek bij de tandtechnikers die de tandartsen voorzien van de kronen en bruggen die door hem of haar geplaatst gaan worden. Dat bleek een moeilijk traject, want de tandtechnikers waren niet zo bijster scheutig met hun informatie omtrent het door hen gebruikte materiaal. Wel werd me duidelijk, dat in de kronen en bruggen tal van metalen verwerkt worden en niet steeds de ‘edelste’. Toen ging mij een bescheiden lichtje op. Stel je voor: die aanwezige metalen kunnen ten gevolge van de aanwezigheid van het speeksel in meer of mindere zin gaan ‘oxideren’. Dat kan tot gevolg hebben, dat bepaalde personen last krijgen van geïrriteerd tandvlees. Je zou het een soort allergische reactie kunnen noemen. Dan gaat het tandvlees zich al snel terugtrekken, dus weg van de irritatiebron en erger, er ontstaat een ontsteking. En dat is rap gerealiseerd, want onze mond wemelt nu eenmaal van de bacteriën.
Wat te doen? Je helemaal uit de naad poetsen en flossen is op zich prima, maar helpt niet altijd echt. Dan maar naar de parodontoloog voor een tandvleesoperatie, schoonmaken en eventueel antibiotica. Maar ook die behandeling blijkt niet altijd duurzaam te werken, want na enige tijd zie je toch weer de problemen de kop opsteken.
Wat ik dikwijls goed heb zien werken, mits heel trouw en regelmatig gebruikt, is Silicea 4CH, langdurig 2 keer daags 3 à 4 korrels opzuigen, en 3 keer daags, ná de maaltijden, spoelen met 20 druppels Tormentillatinctuur en 20 druppels Pau d’arco tinctuur in een beetje water. Slokje voor slokje innemen en even in de mond houden. Pau d’arco werkt ontsteking werend en Tormentilla heeft een samentrekkende invloed op het tandvlees.
.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright, 10-07-2022, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.