Kijk hier naar Mijn Mooiste Plek over de Kromme Rijn

Het zevende seizoen van Mijn Mooiste Plek gaat in z’n geheel over water en watersystemen in de provincie Utrecht. In zes afleveringen krijg je ook dit jaar weer informatie over de prachtige Utrechtse natuur en de programma’s zitten, zoals je van ons gewend bent weer boordevol tips om er zelf op uit te gaan en het landschap te beleven.

Kijk hier aflevering 3


De Kromme Rijn:
De Kromme Rijn was ooit de belangrijkste tak van de Rijn totdat bisschop Godebald in 1122 opdracht gaf om de rivier bij Wijk bij Duurstede af te dammen. De Lek nam vanaf dat moment de stroom van de Rijn over en van de Kromme Rijn bleef niet meer over dan een kabbelend stroompje. Dat veranderde het landschap rondom de rivier drastisch. Het moeras droogde op en de oevers konden worden bebouwd. Op de vruchtbare grond groeide met name fruit goed en tegenwoordig wordt het gebied ook wel de Betuwe van Utrecht genoemd.
Walter Jaaltink is Landschapscoördinator bij Kromme Rijnlandschap en vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het gebied rondom de Kromme Rijn.
Dr. Ir. Niko Wanders is Hydroloog aan de Universiteit van Utrecht Hij is gespecialiseerd in de extremen in ons klimaat. Hij vraagt zich dan ook af hoe we de impact van droogte en overstromingen kunnen verminderen. Hij legt uit wat voor gevolgen de afsluiting van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede heeft gehad op het gebied.
De Kromme Rijn wordt met name in de zomer druk gebruikt om op te kanoën of te suppen maar er wordt ook veel gezwommen en gewandeld.

UTRECHT DOOR:

Pearl Jozefzoon en Meike van der Veer waren deelnemers aan de eerste editie van The Voice of Holland. Meike kwam tot in de live-shows en Pearl werd dat jaar zelfs tweede. De zangeressen zijn niet echt wandelaars maar lopen voor Mijn Mooiste Plek toch een etappe van het 29 kilometer lange Kromme Rijnpad.

MIJN MOOISTE PRENT

De eerste camera van hobbyfotograaf Niko Abrahamsen was een ‘Snappy’. Hij kreeg het ding zestig jaar geleden van zijn zus om foto’s te maken van haar trouwdag. Niko werd onmiddellijk gegrepen door het fotograferen en is er nooit meer mee opgehouden.
Tegenwoordig fotografeert hij graag in de natuur en dan met name langs de Kromme Rijn. Op een vroege ochtend toen het heel koud was trok hij één van de vele boomgaarden langs de Krommerijn in en raakte gefascineerd door een kleurig herfstblad dat bedekt was met rijp.
Hier kan je deze en vele andere afleveringen Mijn Mooiste Plek terugkijken.

MIJN MOOISTE PLEK IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.