Kijk hier Mijn Mooiste Plek afl. 4 - Beken Gelderse Vallei

MIJN MOOISTE PLEK | WATER
Het zevende seizoen van Mijn Mooiste Plek gaat in z’n geheel over water en watersystemen in de provincie Utrecht. In zes afleveringen krijg je ook dit jaar weer informatie over de prachtige Utrechtse natuur en de programma’s zitten, zoals je van ons gewend bent weer boordevol tips om er zelf op uit te gaan en het landschap te beleven.

Beken Gelderse Vallei:

Het landschap in de Gelderse Vallei wordt getekend door een stelsel van natuurlijke beken en door mensen gegraven kanalen. Door het subtiele hoogteverschil in het gebied stroomt al dat water richting Amersfoort.
Veel van de, van origine kronkelige beken zijn in de loop van de tijd recht getrokken zodat boten er gemakkelijker door konden.
De Gelderse Vallei is door de aanwezigheid van al dat water heel vriendelijk en naast boerenland is er mooie en afwisselende natuur te vinden. Het gebied is dan ook uitermate geschikt om in te wandelen. Onderweg kom je er, zonder twijfel ook elementen van de Grebbelinie tegen.
Niko Wanders, hydroloog aan de Universiteit Utrecht neemt je mee door het gebied. Hij is bezorgd om de lange droogtes van de afgelopen zomers en vraagt zich af hoe het water langer in het gebied vastgehouden kan worden. Een manier om dat te doen is te zien bij de Modderbeek die niet lang geleden weer is teruggebracht in de meanderende beek die het vroeger was.

UTRECHT DOOR:

Marc van Rossum du Chattel kun je beschouwen als meubelstuk bij RTV Utrecht. Al dertig jaar werkt deze oude rot in het vak er als journalist, programmamaker en discjockey. Zeker de laatste tijd richt hij zich met name op de Utrechtse stadspolitiek.
In zijn vrije tijd wandelt hij graag door de regio. Ook zijn nicht Laura is een fervent wandelaar. Samen hebben ze gek genoeg nog geen kilometer gelopen, ja, naar de kroeg misschien, voor een avondje gezellig bij praten. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen.
In ‘Utrecht Door’ wandelen deze neef en nicht het Oudenhorsterpad

MIJN MOOISTE PRENT

Sjaak den Breeje gaat er het liefst heel vroeg ’s ochtends op uit om de eerste zonnestralen op de gevoelige plaat vast te leggen. Als er ook nog wat nevel in de lucht hangt, wordt zijn foto nog mooier. Hij fotografeert graag op de Utrechtse landgoederen maar ook de Gelderse Vallei is één van zijn favoriete plekken in de provincie.
Zijn mooiste prent maakte hij van en stuw in het Valleikanaal. De zon breekt net door en flarden mist trekken op uit het water. De pastel-achtige kleuren geven het geheel een mysterieus gevoel.

MIJN MOOISTE PLEK IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.