In een nieuwe serie van Margreet duikt de presentatrice in de wereld van jong dementerende provinciegenoten.

© RTV Utrecht
Vanaf 17 oktober is er weer een nieuwe serie van Margreet te zien op RTV Utrecht en online. In deze serie loopt presentatrice Margreet van Gils een stukje mee met mensen die op jonge leeftijd de diagnose dementie kregen. Hoe vergaat het ze? Hoe werd de diagnose gesteld? Hoe vullen ze zo zinvol mogelijk hun dagen? Hoe gaat het met de liefde en het gezin? En wanneer besluit je bijvoorbeeld dat het moment daar is om op een zorglocatie te gaan wonen? Je ziet het vanaf 17 oktober in Margreet, jonge mensen met dementie.
Nederland kent 15.000 mensen die voor hun 65ste een vorm van dementie kregen. Bij ons in de provincie zijn dat er zo’n 1000. Toch kennen maar weinig mensen iemand die jong dementie kreeg. Gezinnen die het treft voelen zich vaak slecht begrepen, immers, dement word je toch pas op je tachtigste? Bovendien moeten de patiënten vaak jaren wachten op de juiste diagnose. Dat komt deels door de relatieve zeldzaamheid, deels door het grillige verloop van de ziekte, dat vaak anders is dan bij mensen die op hoge leeftijd gaan dementeren.
In het programma zien we mooie, lieve, soms verdrietige gesprekken, maar ook kracht en veel aanpassingsvermogen. Of zoals een van de deelnemers zegt “je moet echt iedere dag kijken naar wat nog wel kan, niet blijven hangen in wat niet meer kan!”
Margreet: “de diagnose ‘dementie’ slaat altijd in als een bom. Of je nu jong of oud bent. Maar bij jonge mensen komen er zoveel éxtra uitdagingen. Zo zijn er vaak nog thuis wonende kinderen, hebben mensen die de diagnose krijgen nog een baan of financiële verantwoordelijkheden en zijn er gezamenlijke toekomstdromen. Het vraagt veel veerkracht om met deze ziekte om te gaan. Toch wordt deze serie geen tranendal, want als ik iets geleerd heb van de mensen die meewerkten aan deze serie is het te leven bij en genieten van de dag!”
De serie Margreet, jonge mensen met dementie is vanaf 17 oktober te zien op RTV Utrecht. De serie is dan ook online te bekijken via de website en app van RTV Utrecht.
RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.
_________________________________________________________________________
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.