Serie over de werven van Utrecht te zien bij RTV Utrecht

© RTV Utrecht
Vanaf dinsdag 15 november is de driedelige serie De werven van Utrecht, leven aan de grachten te zien bij RTV Utrecht. De serie gaat over de Utrechtse werven, vroeger, nu en in de toekomst. Uiteraard komt de ontstaansgeschiedenis van de unieke Utrechtse grachten en werven aan bod. De afleveringen geven een goed beeld van de veelzijdigheid van het huidige wervengebied. De werven van Utrecht is een initiatief ter gelegenheid van 900 jaar Stadsrechten van Utrecht.
Wie aan Utrecht denkt, denkt aan de Domtoren, maar natuurlijk ook aan die grachten met haar karakteristieke werven met bomen en terrassen en aan de bijbehorende werfkelders. Ze zijn nergens anders in de wereld te vinden. Er zijn wel meer dan 900 werfkelders en die hebben zo'n 750 eigenaren.
De grachten en werven zijn ontstaan in de Middeleeuwen, kort nadat Utrecht stadsrechten kreeg. Samen vormden ze één langgerekte haven met kades, werven en heel veel opslagruimte, namelijk de kelders. Na de Tweede Wereldoorlog was het wervengebied sterk verwaarloosd en heeft de gemeente de werven van de particulieren overgenomen. Sindsdien zijn alleen de kelders nog in particulier bezit. Het onderhoud en de restauratie van die werven en kelders is dus een gedeelde verantwoordelijkheid van de Gemeente Utrecht en die honderden eigenaren. Een enorme klus, waar de komende 30 jaar zo’n 500 miljoen euro voor nodig is.
Stadshistoricus René de Kam legt uit hoe de werfkelders vanuit particulier initiatief zijn ontstaan en hoe deze bijzondere Middeleeuwse haven midden in Utrecht floreerde. Later trad het verval van het wervengebied in, na het verdwijnen van de havenfunctie van de grachten en de opkomst van de auto. Er zijn portretten van mensen die tegenwoordig in de werfkelders wonen en werken. En natuurlijk is er ruimschoots aandacht voor de grootscheepse restauratie van de kades en muren van de werven, die al enige jaren aan de gang is. Veel gaat goed, maar zeker niet alles. Zo is er gefilmd bij één van de bewonerscomités die protest aantekenen tegen de manier waarop de Gemeente Utrecht omgaat met schade aan de kelders. Wie is daarvoor verantwoordelijk en wie gaat dat betalen?
De driedelige serie De werven van Utrecht is vanaf dinsdag 15 november te zien op RTV Utrecht. Natuurlijk is de serie ook online te zien op de app en website van RTV Utrecht. Het programma is gemaakt door Camiel van den Boogaard en Daniël Brüggen en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht.
RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.
_____________________________________________________________________________
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.