Column voor 13 november 2022 – Zwarte bes en de winterkwaaltjes

© RTV Utrecht
Goedemorgen luisteraars,
Met de herfst en de winter in aantocht is het letterlijk van vitaal belang, dat we ons afweersysteem op orde hebben. Virussen en bacteriën die verkoudheid, griep of andere ongemakken kunnen veroorzaken kunnen in het donkere deel van het jaar soms duchtig toeslaan. Veel mensen hebben een extra steuntje voor dat afweersysteem nodig. Het afweersysteem wordt in deze moderne tijd immers zwaar op de proef gesteld. Vele stoffen die niet bij het lichaam passen, maar desondanks toch aanwezig zijn in water, lucht en voedsel, moeten door het afweersysteem letterlijk ‘uitgerangeerd’ worden.
Een prachtig hulpmiddel voor ons afweersysteem bevindt zich in de jonge knoppen van de Zwarte bes, in het Latijn: Ribes nigrum. Franse onderzoekers komt de eer toe, dat ze in de zestiger jaren van de vorige eeuw de zogenaamde gemmotherapie ontwikkeld hebben. Gemmo komt van het Latijnse woord gemma en betekent knop. Gemmotherapie is dus een therapie waarbij gebruikt wordt gemaakt van de jonge knoppen van planten. Wat is het geheim van die jonge plantenknoppen? Wel, in die jonge plantenknoppen bevinden zich zeer veel vitaliserende stoffen, zoals plantenhormonen en stoffen die een zeer specifieke bescherming geven tegen planten ziekten. Let maar eens op in het voorjaar: jonge, pas uitgekomen bladknoppen worden zelden door plantenziekten getroffen. Jonge blaadjes zijn meestal volledig gaaf.
De bereidingswijze van zo’n plantentinctuur uit jonge bladknoppen is enigszins anders dan die van de gewone kruidentinctuur. Normaal gesproken wordt gedroogd kruid getrokken in alcohol van tenminste 35%. Die werkwijze voldeed niet bij het extraheren van de jonge, verse bladknoppen. Toen ontdekte men dat toevoeging van dat heel natuurlijke glycerine (glycerolum) het beoogde effect had. Ribes Nigrum 1D gemmo, dat is nu zo’n tinctuur van zwarte bessen bladknoppen, getrokken in alcohol en wat glycerine. ?Waarom nu die zwarte bes in relatie tot het afweersysteem? Zwarte bessen bezitten een enorme groeikracht. Van alle vruchten zijn ze de beste vitamine C leveranciers en de hoeveelheid bladgroen die aanwezig is in de enigszins uitlopende bladknoppen is letterlijk gigantisch. Bladgroen is van groot belang voor de opbouw van de rode bloedlichaampjes, met name voor het ijzergehalte daarin. Gemmotinctuur is niet alleen heel zinvol voor ons afweersysteem, maar blijkt dikwijls ook van waarde bij allergieën, auto-immuunziekten en reuma. Op zich natuurlijk niet zo vreemd, want al deze vervelende aandoeningen hebben, hetzij in directe, hetzij in afgeleide zin, toch steeds te maken met het problemen van ons afweersysteem. ?Zwartenbessensap is overigens een prima drank met honing en wat warm water, om te gebruiken bij keelontsteking en griep.
Niet voor niets zei mijn grootmoeder, als ze weer liters zwarte bessen sap had ingemaakt in uitgezwavelde flessen: zo, we hebben weer medicijn voor de winter op de kelderplank. En dan te bedenken dat haar lichaam gedurende de 94 jaar die ze leefde, nooit een penicillinekuurtje heeft binnen gekregen. De zwarte bes moet toch wel een bijzondere kracht bezitten, indachtig als wat de natuur ons ‘om niet’ wil schenken.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 13-11-2022, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.