Column voor 11 december 2022 – Het geheim van de kerstroos

© RTV Utrecht
Goedemorgen luisteraars,
De kerst- en adventstijd is niet los te denken van bepaalde planten die juist in die periode op de voorgrond treden. De kerstboom, hulst, mistletoe, het hoort allemaal bij de kerst. Er zijn zelfs planten van wie de naam verbonden is met kerst. Denk maar aan het lieflijke plantje dat Ster van Bethlehem heet, alsook aan de kerstroos en de kerstster. Die laatste twee worden nogal eens door elkaar gehaald. De kerstster wordt dikwijls kerstroos genoemd. Het is die bekende kerstplant met de rode of witte bloembladerenkrans boven in de plant. De echte kerstroos is een vaste plant die soms in tuinen aangeplant is en zeer zeldzaam nog in het wild voorkomt. Over deze echte kerstroos wil ik vandaag wat meer vertellen. In het Latijn heet de kerstroos: Helleborus niger. De Duitse naam wijst ook in de richting van kerst, namelijk Christwurzel, ofwel Christuswortel. Al eeuwen en eeuwen is bekend dat de wortel van de kerstroos zeer geneeskrachtige stoffen bevat, mits ze sterk verdund worden, want op zich wordt de kerstroos aangemerkt als een giftige plant.
Om de werking van de kerstroos te kunnen begrijpen moeten we weten dat de kerstroos een zeer vreemd bloeitijd-gedrag vertoont. De meeste planten bloeien in het late voorjaar en vooral in de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat in het jaarritme. Zo niet de kerstroos. Als alle planten ondergedoken zijn in hun winterslaap, begint de kerstroos, zo midden december haar bloemen te tonen. De bloei van de kersroos, zo rond kerst zou je dus kunnen opvatten als een enigszins afwijkend bloei-gedrag. Planten bloeien immers niet midden in de winter.
Rond Kerst is er sinds ongeveer 2000 jaar nog een merkwaardig feit waar te nemen, namelijk de geboorte van Christus. De exacte feiten kennen we niet. De verhalen en overleveringen willen het zo vertellen dat Christus in de nacht geboren is, en dat er in de nacht op het donkerste deel van het etmaal een licht aan de hemel verscheen, een legioen van zingende engelen. De geboorte van Christus, die later van zichzelf zou zeggen, ‘ik ben het licht der wereld’, vieren we op de donkerste dag van het jaar. De kerstroos toont haar bloei, haar hoogste niveau van ontwikkeling op de donkerste dag van het jaar en juist op die dag vieren we ook de geboorte van Christus. Er zijn mensen die ’s morgens en overdag niet echt instaat zijn hun optimale energie te hanteren. Dat zijn de mensen die, naarmate de dag verschuift naar de avond zich steeds beter gaan voelen. Je zou het de avond- en nacht-mens kunnen noemen.
Zulke mensen kunnen, als ze overdag toch moeten presteren, heel nerveus en zelfs depressief worden. Ze moeten energie tonen op een moment waartoe ze daar eigenlijk niet optimaal toe in staat zijn Welnu, die avond- en nachtmensen zijn eigenlijk een soort ‘Kerstrozen’ binnen onze samenleving. ’s Helleboris niger, de kerstroos, kan mensen helpen als ze gebukt gaan onder de nerveuze last van het ochtend-mens moeten zijn, terwijl ze eigenlijk avond- en nachtmens zijn in hun diepste aanleg. Gebruik Helleborus altijd als D30, twee keer per week. De kerstroos kan, soms licht in de nerveuze, psychische duisternis brengen.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright, 11-12-2022, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.