Column voor 1 januari 2023 – Een Gelukkig Nieuwjaar met SCHOON drinkwater

© RTV Utrecht
Goedemorgen luisteraars,
Vandaag, nieuwjaarsdag, wens ik u een gezond en vooral ook vredig nieuwjaar toe. Zoals u weet, probeer ik iedere zondagmorgen iets te vertellen, iets uit te leggen over gezondheid, voeding, geneesmiddelen, kruiden en al die zaken. Het zou fijn zijn, als u en ik het nieuwe jaar weer een beetje redelijk gezond kunnen doormaken. Aan het begin van dit nieuwe jaar wil ik uw aandacht en toegenegenheid vragen voor misschien wel het allerbelangrijkste voor onze gezondheid, namelijk: schoon drinkwater.
Afgelopen herfst verscheen er in de media een bericht over iets heel zorgwekkends. In ons drinkwater komen steeds meer restanten van medicijnen terecht. Dat medicijn-resten probleem wordt steeds urgenter mede ten gevolge van de ‘vergrijzing’. Veel ouderen slikken veel medicijnen. Bij het ANP verscheen een paar jaar geleden zelfs een bericht met als titel: ‘Vergrijzing leidt tot meer medicijnen in het drinkwater van de Maas’. Resten van hormoonpillen, antibiotica, antidepressiva, pijnstillers, röntgencontrastmiddelen, ja, het is allemaal aanwezig in het water van rivieren waaruit drinkwater wordt onttrokken. De chemische structuren van al die medicijnen zijn meestal zo ingewikkeld, dat de gewone water-zuiveringsmethoden te kort schieten. Maar uiteindelijk doet niemand er iets concreets aan. Dat ligt ook voor de hand, want dan zou de farmaceutische industrie en het medicijn voorschrijfgedrag van de artsen waarschijnlijk op een iets andere leest geschoeid moeten worden moeten. Maar dat gaat echt niet gebeuren, want daar zijn weer miljarden euro’s mee verbonden en geld lijkt ook voor die ‘branche’ belangrijker dan schoon drinkwater.
Hoe kun je zinvol nadenken en handelen in dit aankomend nieuwe jaar? Door bijvoorbeeld aan jouw arts eens te vragen; dokter, is het nu wel echt noodzakelijk en nodig, dat ik die 5,6,7 of zelfs 10 soorten medicijnen moet slikken? Kan het misschien iets minder? Immers, erg veel mensen gaan dikwijls heel snel op de antidepressiva, hormoonpillen, antibiotica, bètablokkers, cholesterolverlagers, en wat meer… En dat dikwijls uitsluitend op basis van het protocol wat de arts volgens het scherm van zijn computer behoort uit te voeren. Zijn die protocollen allemaal wel zo zinvol, klopt het allemaal wel? Leven en vooral gezond leven, en dus echte gezondheid, bereik je niet met slikken van al die vele moderne medicijnen, die soms zo makkelijk worden voorgeschreven. Echt gezond leven vraagt in ieder geval om….schoon drinkwater. Er worden van officiële zijde wel bepaalde normen gesteld, zo van, er mag niet meer dan zoveel van dit en zoveel van dat in het drinkwater aanwezig zijn. Maar…is dat niet een heel erg vreemde denkwijze? Drinkwater behoort volledig SCHOON te zijn. Want wat zijn de gevolgen van die medicijnresten voor de gezondheid in het drinkwater, zeker op de lange duur? Daar kan geen medische wetenschapper u iets over vertellen.
Dus….ga eens praten met je huisarts. Overleg eens diepgaand. Vraag gerust: mag het, indien mogelijk, een klein beetje minder met de pillen die ik slik? Wie weet, het zou zomaar kunnen, tenminste, als die huisarts zelf ook het nut inziet van echt vitaal en schoon drinkwater, en niet uitsluitend slaaf wil zijn van de opgelegde medische ‘protocollen’.
Ik wens u een nieuwjaar met echt SCHOON drinkwater toe!!
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 01-01-2023, Jaap Huibers, Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.