Kijk hier deel 7 van de DocU: Restauratie Domtoren, licht in de duisternis

© RTV Utrecht
RTV Utrecht volgt al jaren de restauratie van de belangrijkste toren van Midden-Nederland op de voet. Het afgelopen jaar zijn zowel het kruis, dat zorgt dat de kerktoren de hoogste van Nederland is, als het dak van de toren gerestaureerd. En hoe komt het dat er eindelijk weer licht in de Michaelskapel schijnt? Dat en nog veel meer is te zien in de DocU: Restauratie Domtoren, licht in de duisternis!
In deze aflevering is te zien dat het kruis naar beneden is gehaald en door een smid op ambachtelijke wijze wordt gerestaureerd. Het kost zo’n 280 uur zwaar handwerk, maar daarna moet het kruis er weer 100 jaar tegen kunnen. De smid helpt mee het gerestaureerde kruis weer boven te krijgen, zodat Utrecht weer de grootste kerktoren van het land heeft. Net onder het kruis, op honderd meter hoogte, bevindt zich het dak van de toren. Daar gaan twee loodgieters aan de slag om al het lood te vernieuwen.
Verder is er volop aandacht voor de glas in lood-ramen in de Michaelskapel. Momenteel laten die nauwelijks licht door, waardoor de kapel aardedonker is en het glas in lood nauwelijks zichtbaar is. Dat is het gevolg van de beslissing van een eerdere restauratiearchitect die de Donkere Middeleeuwen nogal letterlijk nam en een mysterieuze sfeer wilde creëren. De huidige restauratiearchitect, Erik Jan Brans, denkt daar duidelijk anders over. Hij laat de dubbele lagen donker glas verwijderen, waardoor het enkele gebrandschilderde glas weer te zien is en er binnenkort weer licht de kapel in stroomt.
© RTV Utrecht
Het zevende deel van de DocU: Restauratie Domtoren, licht in de duisternis is dinsdag 13 december te zien op te zien op RTV Utrecht en vrijdag 23 december op UStad. De vorige zes delen zijn online te bekijken via de app of website van RTV Utrecht. De documentaire is een samenwerking tussen Gemeente Utrecht en RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.