Kinderserie over multiculturele rituelen voor het slapengaan te zien bij RTV Utrecht

© RTV Utrecht
Vanaf 16 april zendt RTV Utrecht de driedelige serie Welterustenkus uit. Dit is een serie voor het slapengaan: een nachtkus voor Utrechtse kinderen en een inspiratiebron voor ouders. Elk land en elke cultuur heeft zijn eigen slaapliedjes en elk liedje heeft een ander verhaal en een andere betekenis. Daarom staat in deze driedelige serie elke aflevering een slaapliedje uit een andere cultuur centraal. Van Guinee tot Frankrijk, van het tandenpoetsen tot het in slaap vallen: in elke aflevering komt de Slaapfee bij een kind in de stad Utrecht op bezoek waar ze het naar-bed-gaan-ritueel mag volgen.
De Slaapfee onderzoekt
De Slaapfee weet alles over slapen, maar ze snapt maar niet waarom vooral kinderen in slaap vallen van slaapliedjes. Daarom gaat ze op onderzoek bij gezinnen waar gezongen wordt, om het geheim van slaapliedjes te ontdekken. Want waarom vallen ze nou in slaap van slaapliedjes en waarom is het zo fijn als iemand voor je zingt?
Slaapliedjes uit Guinee, Jeruzalem en Frankrijk in Utrecht
en alle religies zingen mensen slaapliedjes voor hun kinderen uit liefde en vanwege de bescherming die ouders of verzorgers hun kinderen willen bieden. Daarom staan in deze serie de rituelen van verschillende culturen centraal. In de eerste aflevering bezoekt de Slaapfee in Utrecht Alias. Hij leerde het slaapliedje van zijn oma. Zij mocht het voor hem zingen op de slaapzaal bij de nonnen, want dat was de plek waar hij opgroeide in Guinee. De tweede aflevering gaat over een slaapliedje uit Jeruzalem. Het liedje over de maan en de hyacint bestaat al meer dan 50 jaar en is een echte hit geweest in Israël. Maar de fee vangt nóg een liedje in haar hoed: knuffeltje, knuffeltje. Dit liedje verlaat voor het eerst de huiskamer van de familie Claessens. In de derde aflevering gaat de Slaapfee op bezoek bij Amiël. Het Franse slaapliedje is één van de vele liedjes die voor Amiël worden gezongen. En ook de slaap-lekker-wens, komt elke avond voorbij in vele talen. Bij Amiël komen diverse liedjes en spreuken voorbij uit verschillende culturen en in verschillende talen.
Deze verhalen, liedjes en rituelen zie je in Welterustenkus op RTV Utrecht. De serie is vanaf zondag 16 april rond bedtijd te zien op RTV Utrecht om 17:40 uur, 18:40 en 19:40 uur, via www.rtvutrecht.nl/kijk en in de RTV Utrecht app.
RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.
_________________________________________________________________________
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.