RTV Utrecht duikt in het verleden van de Utrechtse adel in het drieluik Adel in Utrecht

© RTV Utrecht
Vanaf 16 mei is het drieluik Adel in Utrecht te zien op RTV Utrecht en online. De documentaire geeft het rijke verleden van de Utrechtse adel weer. Eeuwenlang heeft de adel een belangrijke rol gespeeld in onze provincie. Het heeft het landschap en de bebouwde omgeving in hoge mate bepaald. In het drieluik komen verschillende thema's aan bod. Het verhaal over de Utrechtse adel gaat niet alleen over pracht en praal. Er is ook aandacht voor de rol die de adel heeft gespeeld in het slavernijverleden. Verder vertellen telgen uit adellijke geslachten over de rol die de adel tegenwoordig nog speelt in de samenleving en op wat voor een manier er geprobeerd wordt om het culturele erfgoed in stand te houden zodat het doorgegeven kan worden aan toekomstige generaties.
De documentaire speelt zich af op verschillende landgoederen in de provincie Utrecht. De landgoederen, kastelen en tuinen van Kasteel Amerongen, Oudegein, Huis Doorn, Kasteel de Haar, Slot Zuylen en de landgoederen Maarsbergen en Rhijnestein vormen het decor van de documentaire. Historicus Renger de Bruin vertelt over de oorsprong van de adel. Wat houdt het precies in, hoe word je het en hoe wordt het doorgegeven? Wat was het belang van de adel destijds voor de samenleving?
Het eerste deel van het drieluik gaat over het ontstaan van de adel en zijn voorrechten. In de aflevering brengen we bezoekjes aan de landgoederen Maarsbergen en Rhijnestein, de bewoners vertellen hoe zij dit culturele erfgoed in stand proberen te houden. Ook duiken we in glitter en glamour op Kasteel de Haar. In het tweede deel vertellen we over kattenkwaad op Kasteel Amerongen. Hoe is het om als kind op te groeien in een kasteel? Ook het grote wegkruipen in de jaren 60, adellijke feestjes, het belang van vrijwilligers voor het behoud van het erfgoed, bijzondere tuinen rondom de kastelen en landgoederen en de laatste 21 jaar van de laatste Duitse keizer in Huis Doorn komen aan bod. Het derde deel gaat over de geschiedenis van Slot Zuylen en haar beroemdste bewoonster, de zwarte bladzijden van de adel, het leven volgens de seizoenen, noblesse oblige, activiteiten van de Ridderschap en nieuw leven op landgoed Zuylestein. Ook zoeken we een antwoord op de vraag: hoe duurzaam is adel?
Het drieluik Adel in Utrecht is vanaf 16 mei wekelijks te zien op RTV Utrecht en online via www.rtvutrecht.nl/kijk
De drie documentaires zijn mede mogelijk gemaakt door: De Ridderschap van Utrecht, Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht, Provincie Utrecht, Prins Bernhard Cultuur fonds, K.F. Hein fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en de Van Baaren stichting.
RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.
_________________________________________________________________________
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.