RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Persberichten


Persbericht: Documentaire over drie generaties ijsmakers op RTV Utrecht


Vanaf zondag 6 juni zendt RTV Utrecht de tweedelige DocU “La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers” uit. IJssalon Venezia, welke Utrechter heeft er niet ooit een ijsje gegeten en zich vergaapt aan het bijzondere interieur in de Voorstraat? Tien jaar na de sluiting krijgt Venezia een nieuwe plek in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een documentaire over de drie generaties ijsmakers achter deze oudste Italiaanse ijssalon van Nederland.

In 1930 opent Guido De Lorenzo de allereerste Italiaanse ijssalon in Nederland aan het Janskerkhof in Utrecht. De salon breidt zich daarna uit naar diverse locaties in de binnenstad. Wie kent niet de salon aan de Oudegracht of die aan de Voorstraat? Inmiddels staat de derde generatie De Lorenzo aan het roer van diverse salons.

In 2011 gingen de deuren van de zaak op de Voorstraat dicht. Het logo, in iconische neonverlichting, ging uit… Maar niet voor altijd! Het Nederlands Openluchtmuseum bouwt graag het interieur op in het museum om daarmee het verhaal te vertellen van de immigranten uit Italië, en hoe zij met hun komst de cultuur van de Hollanders veranderden. Wij gingen meer ijs eten en dronken ineens kopjes espresso. De documentaire laat een prachtig tijdsbeeld zien door interviews met alle drie de generaties en aan de hand van oud beeldmateriaal.

 

De documentaire La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers, is geregisseerd door Monique Lesterhuis en geproduceerd door stichting Geschreven op het Scherm. De film is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Van Baarenstichting, het Provinciaal Utrechts genootschap, én dankzij ruim 100 donaties via voordekunst.nl.

 

Deel 1 wordt uitgezonden op zondag 6 juni en deel 2 op zondag 13 juni. Na uitzending is documentaire terug te kijken via rtvutrecht.nl/gemist.

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

_________________________________________________________________________

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.


Eerder verschenen persberichten:
- Win de Jaarbeurs voor een eigen Utrechts evenement!
- Week van de Seventies bij Radio M Utrecht
- Documentaire over drie generaties ijsmakers op RTV Utrecht
- Eddy ZoŽy trekt opnieuw de natuur in voor RTV Utrecht
- DocU Stadshart verdient een stadsgezicht
- Speciale programma's op 4 en 5 mei bij RTV Utrecht en UStad
- Nieuwsplein33, Uniek en lokaal