RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Persberichten


Persbericht: Serie over spontane natuur op RTV Utrecht


Het nieuwe televisieprogramma Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad is vanaf zaterdag 11 september bij RTV Utrecht te zien. De natuur kiest soms zelf plekken uit om te groeien, ook in de bebouwde kom: deze bomen of struiken worden zaailingen genoemd en buurtbewoners zijn er vaak dol op! De twaalfdelige Tv-serie Toevallig Groen laat de kracht van deze onbedoelde natuur in de stad zien. In de eerste aflevering maken we kennis met een Iep die vertroeteld wordt door een bewoner van Tuinwijk in Utrecht.

In Toevallig Groen vertellen Utrechters over de persoonlijke band die ze hebben met zo’n toevallig opgekomen zaailing in hun omgeving. Het programma laat zien hoe belangrijk dit groen is voor de beleving van de stad. Zo vertelt Remco de Jong over de Hollandse bastaard iep die naast zijn deur groeit aan de Tanimbarkade in de stad Utrecht. "Als hij geveld zou worden door ziekte dan moet ik wel een traantje laten." Ook Paulus Mooij zorgt voor ‘zijn’ zaailing op de hoek van de Utrechtse Willem van Noortstraat. Hij snoeit hem bij als het nodig is en waakt over de gezondheid van de boom. "Als hij zich niet lekker voelt heeft hij een andere kleur."

Naast de programmareeks is er nog veel meer te beleven rondom dit initiatief. Zo is er vanaf 9 september iedere week een artikel aan het Toevallig Groen project gewijd in DUIC en opent op zaterdag 11 september de tentoonstelling De Botanische Revolutie in het Centraal Museum waar het project onderdeel van is. Ook de bewoners van Utrecht kunnen bijdragen aan dit project door deze spontaan ontkiemde bomen te melden op www.toevalliggroen.nl. Om aan te geven dat zij waarde hechten aan deze bomen, kan iedereen op deze site een gratis statuslabel met de tekst Zaailing Gewenst krijgen. Op donderdag 9 september hangt wethouder Lot van Hooijdonk het eerste label aan een zaailing in de stad.

Het project Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad is een initiatief van beeldend kunstenaar Hans van Lunteren in samenwerking met Jessica van Essen van Utrecht Natuurlijk en Hans van Dijk, journalist en programmamaker. Het televisieprogramma is vanaf 11 september ieder zaterdag te zien op RTV Utrecht en daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

_________________________________________________________________________

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.

 


Eerder verschenen persberichten:
- Utrecht eet samen tijdens de liveshow Het Grote Utrecht Stadsdiner
- Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht
- Radio M Utrecht gaat terug naar de sixties
- Deel drie van de K.F. Hein documentaireserie te zien bij RTV Utrecht
- RTV Utrecht zendt Spinvis, Concert op de Dom uit
- Serie over spontane natuur op RTV Utrecht
- Week van het Water bij RTV Utrecht