RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Persberichten


Persbericht: RTV Utrecht zendt Spinvis, Concert op de Dom uit


Voor iedereen die er afgelopen 23 augustus niet bij kon zijn zendt RTV Utrecht zaterdag 11 september om 15.00 uur het concert van Spinvis op de steigers vanaf de Domtoren uit. Het optreden van Spinvis was het slotconcert van de serie UKV Zomeravonconcerten vanaf de Domtoren. Honderden mensen verzamelden zich tijdens het concert rondom de toren voor het gratis concert, maar voor iedereen die het gemist heeft zendt RTV Utrecht het 44 minuten durende concert nog een keer uit.

Voor wie kan luisteren is niet de Dom, maar juist de steiger het carillon. Deze zin klonk vanaf de Domtoren waar de muzikant Spinvis een gratis optreden gaf, op tientallen meters hoogte op de steigers. Voor de 700ste verjaardag van de Domtoren maakte Spinvis, die eigenlijk Erik de Jong heet, een speciale compositie. Deze werd uitgevoerd samen met beiaardier Malgosia Fiebig en verschillende muzikanten. De tekst werd samen met stadsdichter Ingmar Heytze geschreven.


Voor de compositie gebruikte Spinvis niet alleen de Dom als toneel, de toren werd ook gebruikt als instrument. Naast het carillon, bespeeld door beiaardier Malgosia Fiebig, werden bijvoorbeeld ook steigerbuizen gebruikt in de compositie.


De compositie 'Steigers' is een ode aan de metalen constructie die nu om de Dom gebouwd staat. Lelijk en jammer vinden sommige mensen, maar volgens Spinvis gaan die steigers over wat we belangrijk vinden. Hoe iedere generatie steeds weer die steigers opbouwt, om de stenen van de Dom te vervangen en de beelden te repareren. Niet zozeer de toren, maar juist de steigers verbinden onze generaties.

Of zoals Spinvis zegt: "De steigers komen terug, de toren blijft vergaan. Op een dag is alles wat de toren was vervangen door iets anders, mensen als jij en ik komen." - "Alleen de liefde blijft, dat is alles wat er is."

 

Het optreden van Spinvis was het slotconcert van de serie UKV Zomeravondconcerten vanaf de Domtoren en werd georganiseerd door de Utrechtse Klokkenspel Vereniging en TivoliVredenburg, in samenwerking met de gemeente Utrecht. RTV Utrecht zendt het concert uit op 11 september om 15.00 uur. Ook op de Stadszender UStad is het concert te zien op 12 september om 15.00 uur. Het concert is ook online te bekijken vanaf 11 september.

 

 

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.
_________________________________________________________________________

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: communicatie@rtvutrecht.nl. Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl.


Eerder verschenen persberichten:
- Utrecht eet samen tijdens de liveshow Het Grote Utrecht Stadsdiner
- Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht
- Radio M Utrecht gaat terug naar de sixties
- Deel drie van de K.F. Hein documentaireserie te zien bij RTV Utrecht
- RTV Utrecht zendt Spinvis, Concert op de Dom uit
- Serie over spontane natuur op RTV Utrecht
- Week van het Water bij RTV Utrecht