RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Teletekst doet het weer!


"Wanneer komt teletekst terug?" Die vraag kreeg RTV Utrecht vrijwel dagelijks sinds de machine het eind juni plotseling begaf. Sommige fans geloofden al bijna niet meer in een comeback van het onverwoestbare medium, maar vandaag kunnen we dan eindelijk melden dat de nieuwspagina's van teletekst het weer doen.

Dat de terugkeer bijna drie maanden heeft geduurd, vraagt om enige uitleg. Veel bellers en mailers hebben we al verteld hoe het komt, maar voor wie het nog niet weet, doen we het graag nog eens.
 

KAPOT
De storing begon op 29 juni. Teletekst bleek totaal niet meer te werken op RTV Utrecht en UStad. De redactie kon zelfs geen enkele update meer plaatsen. Terwijl onze technici naarstig op zoek gingen naar een oplossing, werden we overspoeld met reacties van verontruste teletekstfans. "Ik wil even laten weten dat ik het jammer vind dat de teletekst van RTV Utrecht is verdwenen", schreef een van de lezers. "Volgens mijn puberkinderen ben ik waarschijnlijk de enige persoon die er dagelijks naar kijkt." Dat bleek dus niet zo te zijn. De mailtjes en telefoontjes bleven binnenkomen.

 

KEUZES
Toen een oplossing intern niet gevonden werd, zochten we contact met de leverancier in Engeland om te achterhalen wat het probleem was. Na het opsturen van de teletekstcomputer bleek dat de zogenoemde inserter niet meer te repareren was. Er moest een nieuwe gekocht worden of we moesten stoppen met teletekst. Dat laatste vonden we geen optie, omdat teletekst voor onze kijkers nog te belangrijk is. "We nemen als laatste afscheid van teletekst", zeiden we.