In welke omgeving kan ik Radio M Utrecht op DAB+ ontvangen?

Om DAB+ te kunnen ontvangen heb je een digitale radio nodig. In de meeste gevallen stemt de tuner automatisch af op de dichtstbijzijnde zender in je omgeving. Het kan zijn dat je dichter in de buurt woont van een toren waar Radio M Utrecht niet te ontvangen is. In dat geval moet je je ontvanger handmatig afstemmen op het juiste kanaal of frequentie zoals hieronder is aangegeven.

In augustus 2022 zal het DAB+ signaal van Radio M Utrecht verhuizen naar DAB+ kanaal 12B. In de regio Amersfoort is Radio M Utrecht vanaf september 2022 ook op dit kanaal te horen. Deze verhuizing kan betekenen dat op sommige DAB+ toestellen de frequentie opnieuw moet worden ingesteld. Op nieuwere toestellen zal dat volledig automatisch gaan.KanaalDekkingsgebiedLocaties DAB+ zendmast
Kanaal 8A / 195.936 MHzgroot deel provincie Utrecht
Zuid-Holland
West Flevoland
Groot deel van provincie
Noord-Holland
IJsselstein (Lopik)
Amsterdam
Rotterdam
Hilversum
Kanaal 6B+6C / 183.648 MHzoostelijk deel provincie Utrecht
Groningen
Drenthe
Overijssel
oostelijk deel Flevoland
Gelderland
Hoogersmilde
Lelystad
Schiermonnikoog
Arnhem
Doetinchem
Hoogezand
Hengelo
Markelo
Zwolle


Ik woon in de buurt van een DAB+ zendmast, maar heb geen ontvangst!

Ook al luister je binnen het verzorgingsgebied naar DAB+, het kan toch voorkomen dat op sommige plaatsen geen ontvangst is. Net zoals bij de mobiele telefoon zijn er plekken waar de ontvangst niet gegarandeerd is. Controleer of je digitale ontvanger op het juiste kanaal of frequentie is ingesteld als je ons niet kunt ontvangen.

Wanneer kunnen er problemen met DAB+ ontvangst ontstaan?

  • Bij dichte bebouwing. Gebouwen vormen een belemmering voor radiogolven en verzwakken deze.
  • In tunnels. Langere tunnels vormen voor alle draadloze uitzendingen een probleem, of het nu FM, middengolf, GSM of DAB betreft. Tenzij de tunnelbeheerder maatregelen neemt, natuurlijk. Voor FM gebeurt dat op vele plaatsen al, echter voor DAB+ nog niet. Gelukkig hebben autoradio's nog altijd FM. Car DAB+ radio's zullen dan in veel gevallen automatisch overschakelen naar de FM als de DAB+ ontvangst wegvalt.
  • In sommige kamers van het huis of flat. Zoals FM worden ook DAB+ golven verzwakt door beton, staal en ander constructiemateriaal. De ontvangst in dieper gelegen kamers of kelders kan dan moeilijk worden, zeker met de gebruikelijke sprietantenne. Probeer in dat geval de radio of de antenne bij een raam te plaatsen, of anders met een externe antenne te werken (indien deze aan te sluiten valt).
  • Als je luistert met een DAB+ walkman. Deze apparatuur is vaak minder gevoelig, omdat ze het oortelefoonsnoertje gebruiken als ontvangstantenne. De ontvangst in de bus, tram of trein kan dan wel eens tegenvallen. In de woning wil het vaak helpen als je dichter bij een raam luistert. Gebruik trouwens alleen de oortelefoon die bij de DAB+ walkman wordt geleverd. Het snoertje is namelijk ontworpen om als antenne te dienen.

Wel of geen geluid?

Bij FM-ontvangst hoor je steeds meer ruis en storingen als het ontvangstsignaal zwakker wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval aan de rand van het verzorgingsgebied van een FM-zender.

Bij DAB+ is dat anders: zelfs bij een zwak signaal blijft een digitale radio goed spelen. Toch is er ook bij DAB+ een grens. Als het DAB+ signaal echt te zwak wordt (bijvoorbeeld in een parkeergarage) dan komt er geen geluid meer uit het toestel. Het is immers digitale techniek: het signaal is één of nul: kortom wel of geen signaal! Dat is een eigenschap die je bij digitale toestellen wel vaker tegenkomt: ofwel je krijgt een perfect geluid ofwel niets.

Als je met een digitale radio in die 'grenszone' zit, kan het gebeuren dat het geluid soms wegvalt en dan weer terugkomt. Het beste is dan om de antenne van de DAB+ tuner te verdraaien of deze bij een raam te zetten.

Meer informatie over ontvangst en DAB+? Kijk dan op https://www.dabtuners.nl/