RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het Gouden Weekend


September/Oktober 2015

Zaterdag 31-10: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 46 jaar geleden vanaf 20.00 uur met oktober 1969.

De geboorte van prins Constantijn in Utrecht was groot nieuws die maand en ook premier de Jong feliciteerde prins en prinses namens het Nederlandse volk. Verder o.a. Paul McCartney over de nieuwe elpee van The Beatles 'Abbey Road' (waar we twee nummers van draaien). Ook de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Mexico van 1970. de Kinderboekenweek 1969 en de opening van het Rosa Spier Huis.

Op de draaitafel (naast de grote hits) namen als: Humble Pie, Fleetwood Mac, Joe Dassin, Joe Cocker, David Bowie, David Aleaxandre Winter, David McWilliams, Andy Kim, Lou Christie, Frida Boccara, Marvin Gaye, Jr. Walker, Peggy Lee,Grapefruit, Fat Mattress, de top 5 van toen en '2voor10'.

Zondag 25-10: Herinneringen aan de herfst. De klok gaat maarliefst 43 jaar terug vanaf 20.00 uur met oktober 1972.

Van zomertijd was nog geen sprake in die jaren. Op de radio waren nog volop kinderprogramma's te horen als 'Tien Om'. Verder 'Trefpunt' over de voordelen van kabeltelevisie, nieuws van toen over de Algemene Beschouwingen, de a.s. verkiezingen (Nixon of McGovern) in Amerika, de crisis bij de vakbeweging, koningin Juliana kreeg hoog bezoek uit Finland en Polygoon over 40 jaar Veilig Verkeer Nederland. 

En op de radio klonk de muziek van o.a.: Don Rosenbaum, David Cassidy, The Cats, The Sweet, Labi Siffre, Middle Of The Road, Alex Harvey, Mott The Hoople, Smyle, Chuck Berry, America, Peter Skellern, Donna Hightower, Hurricane Smith en Gerard Cox dacht terug aan 1948. Ook een kijkje in Amerika en Engeland, de top 5 van toen en nog een aantal muzikale verrassingen.

Zaterdag 24-10: Herinneringen aan de herfst van 37 jaar geleden met oktober 1978 tussen 20.00 en 22.00 uur.

De zomertijd eindigde begin oktober, in de Utrechtse Jaarbeurs was een tentoonstelling voor kleindieren, er kwam -na nog geen vijf weken- weer een nieuwe Paus, het 'Eurojournaal' blikte vooruit op de eerste Europese verkiezingen in 1979, en de neutronenbom hield de gemoederen bezig (vooral de PPR).

Een oude hit van Brenda Lee kreeg een nieuw jasje van Renee en verder o.a.: Ramses Shaffy, Smokie, The Shirts, Amanda Lear, Neil Young, Blondie, Justin Hayward, Chris Rea, Electric Light Orchestra, Boney M, Queen, Rob de Nijs, Karen Young, Exile, Foxy en de film Grease met zelfs 3 noteringen in de top 5 van 21 oktober 1978.

Zondag 18-10: Herinneringen aan de herfst van 34 jaar geleden met oktober 1981 tussen 20.00 en 22.00 uur.

Het Kabinet-Van Agt II was gevallen dus veel rumoer in de politiek. De Radionieuwsdienst berichtte o.m. over het in opspraak geraakte Reisburo Ad Latjes, er werd een hele ochtend gestaakt bij radio en tv en in Egypte werd president Sadat vermoord.

En ook nog een knipoog naar de sixties en vroeger tijden -al dan niet in een nieuw jasje- met hits van Alvin Stardust, Timi Yuro, Lee Towers, Soft Cell, Boys Town Gang, Les Humphries Singers, Shakin' Stevens en Dave Stewart & Barbara Gaskin.

Aangevuld en krentjes en klassiekers uit de Nationale Hitparade, Tipparade, Top 40 en de albumlijst uit die maand. Reageren kan via: edwin@goudenweekend.nl 

Vrijdag 16-10: Extra en XL deze avond Het Gouden Weekend! Het slot van een week vol met sixties op Radio M Utrecht. Vanaf 19.00 uur vier uur lang de vergeten hits, verzoekplaten, een spel met de jukebox en 'raad waar het over gaat'. Ook even bellen met Ronnie Tober. Een verrassende avond met de jaren zestig in de hoofdrol

Zondag 11-10: Aan de vooravond van een week vol met sixties op Radio M Utrecht vanavond even twee uur voorproeven vanaf 20.00 uur met het geluid van oktober 1966. Herinneringen aan de herfst van 49 jaar geleden!

Het Kabinet-Cals viel na de Nacht van Schmelzer, de School voor Journalistiek in Utrecht ging open, D'66 zag het levenslicht, de TROS begon met uitzenden en ook horen we over de woningwetwoningen in Maartensdijk.

In de hitlijsten was het nog zomers met 'Summertime', 'Sunny' en 'Summer in The City'. Het was de tijd van 'Sammy', 'Dandy', 'Ann', 'Dear Mrs. Applebee', 'Lady Jane' en 'Lady Godiva'. Maar ook 'Have Your Seen Your Mother Baby', 'Mama', 'Daddy Buy Me A Girl' en The Mama's and the Papa's. En naast nog veel meer hits en vergeten vinyl o.a.: Tommy Roe en Tommy James and the Shondells. Aan het eind de top 5 van 8 oktober 1966.


Zaterdag 10-10: Het Gouden Weekend vandaag 12 jaar op de radio en alweer aflevering 1272. Herinneringen aan de herfst van 39 jaar geleden! Het geluid van oktober 1976 tussen 20.00 en 22.00 uur.

Tijdens de werkzaamheden t.b.v. van een nieuw muziekcentrum in Utrecht bracht het Polygoonjournaal het bericht over historische resten die gevonden waren van Kasteel Vredenburg. De voorbereidingen voor de verkiezingen van 1977 waren al in volle gang en Dries van Agt presenteerde zich als lijsttrekker voor het CDA. Ook Tom Blom met een sportbericht, de film Soldaat van Oranje ging in premiere, een bijzonder schouwspel aan de Insulindelaan in Hilversum en het eerste casino van Nederland ging open.

Nederland koelde af na een hete zomer en in de hitlijsten was het nazomeren geblazen met Michel Fugain et le Big Bazar, Boney M, Tina Charles, Lou Rawls, Pussycat, Vicki Sue Robinson, The Ritchie Family en Lia Velasco. Ook schuivelen in de disco met Chicago, the Manhattan Transfer, Dr. Hook en Starland Vocal Band. Verder krentjes van o.a.: Sammy Davis Jr, Wings, Orleans, Dave Edmunds en England Dan & John Ford Coley. En de top 5 van 9 oktober 1976. 

Zondag 04-10: Herinneringen aan de herfst van 44 jaar geleden! Terug naar oktober 1971 in aflevering 1271 tussen 20.00 en 22.00 uur,

'Dingen van de Dag' berichtte over de ernstige luchtvervuiling in ons land door het autoverkeer en de vele ongelukken hier en in Europa. Hetzelfde programma kwam die maand ook met de afschuwelijke gevolgen van een mogelijke kernoorlog voor Nederland. Het nieuwe seizoen op radio en tv begon nog traditioneel in oktober en de KRO kwam met een nieuw seizoen van de radioprogramma's 'Echo' en 'Cursief'. Keizer Hirohito van Japan kwam -onder veel protest- naar Nederland en bezocht o.a. koningin Juliana in Soestdijk. Ook toen geen succes voor Oranje en geen kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal 1972 in België. Toch nog een wedstrijd tegen Oost-Duitsland stond er op het programma in Rotterdam.

Naast de top 5 van toen ook het geluid van o.a.: Sandy Coast, Majority One, Peret, Middle Of The Road, Leon de Graaff, Aretha Franklin, The Pioneers, The Marmalade, Diana Ross, Stampeders, Bread, The Doors, Tony Ronald, Joan Baez, Cat Stevens, Vader Abraham, Redbone, Earth & Fire, Michel Delpech, Carpenters en Neil Diamond.

Zondag 27-09: De nostalgische nazomer van 40 jaar geleden tussen 20 en 22 uur vanavond. In september 1975 koelde Nederland af na een hete augustus.

Veel heethoofden hielden de gemoederen bezig eind september bij de betogingen tegen Franco in Spanje. Premier Den Uyl sprak een grote menigte toe op het Domplein en er werden protesten voorbereid waar ook radio en televisie aan mee gingen doen. Er waren ook betogingen van leraren tegen de verlaging van hun salaris door minister van Kemenade. Burgemeester Vonhoff van Utrecht vertelde in het programma 'Interlokaal' over het idee achter 'Monumentenjaar' en ook toen was Rembrandt groot nieuws nadat De Nachtwacht met een mes was beschadigd.

En nazomeren in de (hit)lijsten kon met o.m.: Typically Tropical, Gilbert Becaud, Conny Vandenbos en Afric Simone. Het was ook countrytime met Ruud Hermans en Ine Masseurs van The Tumbleweeds,Tammy Wynette, Glen Campbell en Billy Joe Spears. Een ode aan ooit ook toen al door Peter Wiedemeyer en uit de disco van destijds: Ike & Tina Turner, The Stylistics, Esther Phillips, Van McCoy en KC and The Sunshine Band.
En nog wat muzikale verrassingen inclusief de top 5 van toen! 

Zaterdag 26-09: een kort Gouden Weekend tussen 21 en 22 uur met in vogelvlucht de nazomer van 30 jaar geleden.

De Radionieuwsdienst berichtte in september 1985 o.m. over beleidsplannen die werden besproken onder het motto 'gezondheid voor iedereen tegen het jaar 2000', de plaatsing van kruisraketten op Nederlandse bodem, in Amersfoort werd een congres gehouden over het vertrek van Wim Kok bij de FNV en het Polygoonjournaal over de Filmdagen in Utrecht en de nieuwste films op het witte doek.

Naast de top 5 van toen o.a.: Modern Talking, Tina Turner, Benny Neyman, Shakatak, Matt Bianco, Stevie Wonder, Gerard Joling, Sting en Ten Sharp.

Zondag 20-09: Deze week alleen op zondag! De nostalgische nazomer van 35 jaar geleden met september 1980 tussen 20.00 en 22.00 uur.

Het was de eerste Prinsjesdag van koningin Beatrix, de VVD had een congres in Amersfoort over de miljoenennota. Eind september was op de Nederlandse radio de laatste aflevering van 'Superclean Dreammachine' met Ad Visser via Hilversum 3 en op vrijdagmorgen via Hilversum 1 klonk het -ietwat slaperige- stemgeluid van Edvard Niessing in 'Even na Zeven'. En dan was er de oorlog tussen Iran en Irak die begon en waar kocht je de beste gebakken mosselen en lekker niet duur? Luister vanavond.

Naast de grote hits, van o.a.: Leo Sayer, Stevie Wonder, Randy Crawford, George Benson,Cliff Richard, Barbra Streisand, Paul Simon en Queen en de top 5 van 20 september 1980, ook krentjes uit de pap als daar zijn: Ginger, Telly Savalas, Massara. Status Quo, Babe, Angelo Branduardi, Kate Bush, Freddie Aguilar en Julio Iglesias uit de albumlijst.

Zondag 13-09: Een nostalgische nazomer met september 1970 tussen 20.00 en 22.00 uur. Het geluid van 45 jaar geleden!

De tijd waarin we kennismaakten met Toppop op tv en de radio bracht de Tipparade. Met het oog op Prinsjesdag alvast een vooruitblik uit 'Televizier Magazine' met Ferry Hoogendijk die een vurige Troonrede voorspelde van koningin Juliana en Hare Majesteit zelf is ook te horen. Ook 25 jaar Gaudeamus in Bilthoven, de Radionieuwsdienst ANP, ook 'Raden Maar' door Kees Schilpertoort in 'Van Twaalf Tot Twee' en 'vis houdt fit' aldus de Ster en Jos Brink over het blad 'Accent'.

Op 45-toeren van 45 jaar geleden o.a.: Joni Mitchell, Dizzy Man's Band, The Free, Roger Whittaker, George Baker Selection, James Brown, The Marmalade, Cat Stevens, Bonnie St. Claire & Unit Gloria, Boudewijn de Groot, Blue Mink, Diana Ross, Three Dog Night, M.A.S.H., Jan Boezeroen, Aphrodite's Child, Nino Ferrer, Jonathan King, de top 5 van 5-9-1970 en '2voor10'.

Zaterdag 12-09: Een nostalgische nazomer met september 1983 tussen 20.00 en 22.00 uur. Het geluid van 32 jaar geleden!

Die maand overleed Wim Kan, verder blikte de VPRO via Hilversum 3 een kwart-eeuw terug op 1958 in de themamaand 'Berichten uit een benauwde tijd', een nieuwe voorzitter voor de Eerste Kamer en in de Tweede Kamer ging het over de begroting voor 1984 rondom Prinsjesdag, de Dolly Dots hadden een nieuwe single en waren op tv te zien in hun eigen serie.

In het tweede uur Haye Thomas vanuit Washington over de crisis rond de plaatsing van kernraketten in Europa en het neerschieten van een Zuid-Koreaanse Boeing 747 door de Russen. Ook het 'Prinses Beatrix Fonds Gala' op tv vanuit de Jaarbeurs in Utrecht, de opstelling van Oranje tegen IJsland in de kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap 1984 door Theo Koomen en Prins Willem-Alexander ging naar een kostschool in Wales.

Oude hits in een nieuw jasje zoals: 'De Heidezangers', 'Sing Sing Sing', 'Red Red Wine', 'Solitaire', 'Rondo Russo' en 'La Vie En Rose'. Verder o.m. het grote succes van Mike Oldfield en Maggie Reilly de zwanenzang van Anny Schilder bij BZN, Agnetha Fältskog zonder ABBA, Lee Towers, Lionel Richie, Ricchi & Poveri, Circus Custers, Clannad, Chris Rea, Rita Coolidge uit de film 'Octopussy', de top 5 van 10-09-1983 en '2voor10'.

Zondag 06-09: Een nostalgische nazomer met september 1965 tussen 20.00 en 22.00 uur. Het geluid van precies 50 jaar geleden!

Begin september overleed Albert Schweitzer meldde het Polygoonjournaal en ook hoorden we over het bezoek van The Beatles aan Amerika. Op de (zwart-wit) televisie, Nederland 2 was nèt begonnen in de zomer, de eerste aflevering van 'Kijk'. Verder uit het nieuws van toen o.m. een zomerse Prinsjesdag, een Emmy Award voor Barbra Streisand, een nieuw sportcentrum in Zeist en stuntman Wim Wagenaar op de Loosdrechtse Plassen met verslag van Koos Postema.

Uit de 'Nederlandse Hitparade' en de Britse- en Amerikaanse lijsten o.a.: The Byrds, Beach Boys, The Golden Earrings, Ria Valk, The Pretty Things, Tom Jones, Donovan, Billy Joe Royal, Honeycombs, The Dave Clark Five, The Searchers, The Four Tops, James Brown, Marianne Faithfull, The Phantoms, Wilson Pickett, Manfred Mann, Dave Berry, The Righteous Brothers, The Yardbirds, The Walker Brothers, Horst Jankowski, Guess Who?, The Ivy League, de Top 5 van 4 september 1965 en tot besluit '2voor10' met Sonny & Cher.

Zaterdag 05-09: Een nostalgische nazomer met september 1973 tussen 20.00 en 22.00 uur. Het geluid van 42 jaar geleden.

Het was feest in Nederland want Juliana was 25 jaar koningin van Nederland. Ook feest in Utrecht want Hoog Catharijne werd geopend. Verder 'Van Onderen' uit het radioarchief en het nieuws van toen over o.m. Prinsjesdag en correspondent Nico van Vliet vanuit Washington.

Verder vanavond als muzikale omlijsting o.a.: Mungo Jerry, The Walkers, Gerard Cox, Medicine Head, Carpenters, Dawn, Paul McCartney and Wings, Jimmy Helms, Albert Hammond, Albert West, Bob Dylan, Drupi, Adriano Celentano, Barry Blue, Demis Roussos, Maureen McGovern, Rob de Nijs, Santabarbara, Los Angeles, Rolling Stones, Jürgen Marcus, de top 5 van 1 september en tot slot '2voor10' met Mouth & MacNeal.Andere playlisten Gouden Weekend:

- Terug in de tijd!

- Maart/April 2021

- Januari/februari 2021

- November/December 2020

- Zomer/September/Oktober 2020

- Mei/Juni 2020

- Maart/April 2020

- Januari/Februari 2020

- November/December 2019

- September/Oktober 2019

- Juli/Augustus 2019

- Mei/Juni 2019

- Maart/April 2019

- Januari/Februari 2019

- November/December 2018

- September/Oktober 2018

- Juli/Augustus 2018 (zomers van toen)

- Mei/Juni 2018

- Maart/April 2018

- Januari/Februari 2018

- Sept/Okt/Nov/Dec 2017

- Juli/Aug 2017: Warme weken van weleer!

- April/Mei/Juni 2017

- Januari/Februari/Maart 2017

- Oktober/November/December 2016

- Augustus/September 2016

- Juli 2016: summer in the seventies!

- April/Mei/Juni 2016

- Januari/Februari/Maart 2016

- November/December 2015