RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het Gouden Weekend


November/December 2014

Zondag 28-12: in het bonusuur, vanaf 19.00 uur, lijsten uit de laatste weken van 1959 met het jaaroverzicht, het Journaal over de telefoondrukte op oudejaarsnacht en een heldendaad in Oud-Zuilen (gemeente Maarssen). En muzikale helden met hun klassiekers zoals: 'Heartache By The Number', 'Be My Guest', 'El Paso', 'Love Potion #9', 'Running Bear', 'Shout', 'Teen Angel', 'Handy Man', 'Riveille Rock', 'What Do You Want', 'What Do You Want To Make Those Eyes At Me For', 'Personality', 'Living Doll' en 'Marina'.

Daarna in de reguliere tijd vanaf 20.00 uur nog één keer 1969 als 45-jarige in de volgspots. De winter viel al vroeg in meldde het 'Polygoonjournaal'. 'Televizier Magazine' blikt vooruit naar de jongeren van de jaren zeventig en de vuurwerkverkoop in Utrecht na een nieuwe maatregel tegen luchtvervuiling. Op de radio o.m. 'Muzikaal Onthaal' met Herman Emmink en baanbrekend nieuws over het onderwijs in Utrecht.

En we beleefden op diezelfde radio de start van George Baker met 'Little Green Bag', maar ook de op de draaitafel o.m.: 'Take A Letter Maria', 'Ridin' On The L & N', 'Magic Forrest', 'Down On The Corner', 'Melting Pot', 'Jingle Jangle', 'Reflections Of My Life', 'She Sold Me Magic' en 'Jingo-Lo-Ba'. Na 21.00 uur een ode aan Joe Cocker met 'Delta Lady', 'De Pastorale', het debuut van Earth & Fire met 'Seasons', 'One Million Years', 'Here Comes The Sun', 'Tonight Today', 'Marie Jolie', en de laatste nummer 1 van de jaren zestig als laatste van dit jaar.

Zaterdag 27-12: in het bonusuur de prehistorie van de popmuziek. Zaterdag de laatste weken van 1961 met de liedjes uit de binnen- en buitenlandse lijsten van toen. En daarbij het 'Polygoonjournaal', een kijkje achter de schermen van de televisie en de vuurwerkverkoop.

Verder de tijd van 'Big Bad John', 'Please Mr. Postman', 'The Wanderer', 'Multiplication', 'Norman', 'Under The Moon Of Love', 'Goodbye Cruel World', 'Hit The Road Jack', 'Take Good Care Of My Baby', 'Little Ship', 'Kon-Ti-Ki', 'Romeo', 'I'm Gonna Knock On Your Door' en meer.

Daarna vanaf 20.00 uur nog twee uur lang december 1977 met op tv: Polygoon met het nieuwe kabinet en een nieuwe premier, het overlijden van Charlie Chaplin en het jaaroverzicht van 'Aktua'. Op de radio: de woensdag op Hilversum 1 bij de TROS, 'Nachtwacht' met Ad Roland op Hilversum 3 en de AVRO op zondagmorgen via dezelfde zender met Krijn Torringa en Meta de Vries. 

Uit de hitlijsten o.m. dit (vergeten) vinyl: 'Desiree', 'Egyptian Reggae', 'Carolientje', 'Turn To Stone', 'Doctor Love', 'The Clown', 'We Are The Champions', 'Jamie', 'Cherry Ring', 'Thunder Island', 'Valentino', 'Short People', 'Singin' In The Rain', 'Livin' Without You', 'From New York To L.A.', 'Isn't It Time', '78th Avenue', 'If I Had Words' en de topper van toen over de favoriete streek van Paul en Linda McCartney.

Zondag 21-12: het slotakkoord van the seventies met de laatste weken van de jaren zeventig en het geluid dat daarbij hoort uit december 1979. Met aandacht voor onder meer het 'Programma van het jaar' met o.a. Herman Brood. Ook de kerstinkopen en de rust op de wegen volgens de Verkeerscentrale in Driebergen uit het Journaal. De -naar wat kort daarna zou blijken- laatste kersttoespraak van koningin Juliana, de kerstplaten-industrie, 'poplijnen door de jaren zeventig' en nog een korte 'kerstgedachte' tot besluit door Cor Galis via Hilversum 3.

En volop kerstmuziek in de lijsten 35 jaar geleden zoals van Paul McCartney en Suzanne Michaels maar ook in combinatie met kinderkoren van ABBA, The Kelly Family en Mac Kissoon & Family. Verder vanavond o.a.: Dolly Dots, Ellen Foley, het debuut van Maywood, Nils Lofgren, The Police, Earth, Wind & Fire, Marianne Faithfull, Janis Ian, Pink Floyd en Cliff Richard. Ook Queen, Luv', Rocky Burnette, Julio Iglesias, Champagne, Mike Batt, Fleetwood Mac, Boney M, de muziek uit 'De Verlaten Mijn', 'The Wiz' en de topper van toen van een groep die hiermee een heel succesvol decennium afsloot.

Zondag 14-12: december 1974 met van de televisie het 'Polygoonjournaal' met o.m. het NK Judo voor junioren in Amersfoort. Verder de 'Eddy-Go-Round-Show' en 'Op Losse Groeven'. Van de nostalgische radio een stukje 'Radioweekblad' en veertig jaar 'Echo' (de actualiteitenrubriek van de KRO).

Kerst met Gilbert O'Sullivan en Mud. Ook o.m. het grote debuut van Queen met de single Killer Queen. Het eerste jaar ook van Donna Summer en The Rubettes. Het origineel van Laat Me Alleen uit Italië gezongen door Patty Pravo. De winter volgens Ben Cramer, The Cats, Ace met Paul Carrack, Gary Shearston in de voetsporen van Frank Sinatra, Sailor, Euson, Slade, Gino Vannelli, The Trammps, The Carpenters en de topper van toen van Leo Sayer.

Zaterdag 13-12: december 1984. De tijd waarin Ruud Lubbers twee jaar in het zadel zat als premier van Nederland. Koningin Beatrix blikte terug op het roerige jaar 1984 in haar kerstboodschap op de radio. Herman van Veen zong eerder dat jaar 'Hilversum 3 bestond nog niet' en dat werd even later ook de titel van een nostalgisch radioprogramma gepresenteerd door Meta de Vries via Hilversum 5. Ad Roland presenteerde op donderdagavond tussen 19 en 20 uur op Hilversum 3 de 'Nederlandstalige Top 10' met o.m. 'de piraten top vijf'. En de 'Ontbijtshow' van Frans van Sark sprak met Sienie Strikwerda over de kruisraketten. Op tv de (kersverse B-omroep) VPRO op zondagmiddag via Nederland 1, het Journaal over het nieuwe blaaspijpje en we sluiten af met het overzicht van de Top 10 van de Nationale Hitparade uit de week van 13 december door Tom Blom uit AVRO's Toppop.

En drie kerstplaten die nog steeds vaak te horen zijn nu 30 jaar na dato: Last Christmas, Do They Know It's Christmas en We All Stand Together. Maar ook Anny Schilder, net weg bij BZN, samen met Kinderen Voor Kinderen en een mooie kerstgedachte en uit de albumlijst het nieuwe geluid van BZN met Carola. Verder o.a.: Julian Lennon in de voetsporen van zijn vader, Dolly Dots, Sadé, The Honeydrippers, Murray Head, Windjammer, Paul Young, Koos Alberts als hèt nieuwe succesnummer van eigen bodem. Een nieuwe jasje voor The Wanderer en opvallend was ook Bronski Beat met een liedje uit de jaren dertig, Daarnaast de eeuwige jeugd van Alphaville, ook uit ons rijke verleden een gefortuneerde Henk Westbroek met Het Goede Doel en een regendans als topper van toen in die overigens sneeuwrijke winter. 

Zondag 07-12: december 1978 met 'Sonja's Goed Nieuwsshow' op tv net als André van Duin met een kerstprogramma en een gehaaide Kees van Kooten van het 'Simplisties Verbond' in de bioscoop. Verder van de radio een bericht voor de scheepvaart vanwege winterse perikelen en ook de 'Radionieuwsdienst' over het koude weer alsmede een staking door ambtenaren in o.m. Utrecht. En omroeper Cor Galis over de vrijlating van Pieter Menten. 

Verder vanavond in de spotlights in ons platenparadijs o.a.: Meat Loaf, Tol Hansse in de bocht, Henk Wijngaard op de weg, The Shirts, de muziek uit 'Who Pays The Ferryman' en de Music Box Dancer van Frank Mills als instrumentaal intermezzo, Queen, Grease, een Hollandse ode aan John Travolta, Electric Light Orchestra, Boney M en The Eagles voor onder de kerstboom, Styx, The Three Degrees, zondagskind Debbie Harry van Blondie, Eric Clapton, Justin Hayward, Santana, Exile en de topper uit de disco van destijds!

Zaterdag 06-12: december 1980 met het onverwachte vertrek van burgemeester Vonhoff van Utrecht, een vermoeide Dik Voormekaar in de 'Lach-Of-Ik-Schiet Show' na pakjesavond, de NCRV-favorietschijf van 6 december, 'Op Stap', de oprichting van het FNV met Wim Kok vanuit Utrecht, Cor Galis over John Lennon en Patty weg bij Luv in het 'Programma v/h Jaar' met Berend Boudewijn.

Verder draait het vanavond o.m. om Doris D & The Pins, André Hazes, Kate Bush, Saskia & Serge, Kenny Rogers, Kelly Marie, Blondie, Kerst met Jona Lewie en de winter volgens Ben Cramer en The Kinks opnieuw op de eerste plaats met een oude bekende in het eerste uur. Na 21.00 uur het woord aan o.a.: Roland Kaiser, Stray Cats, Air Supply, John Lennon met zijn kerstboodschap, Stephanie Mills, Roxy Music, Monty Python, Alan Parsons Project, Diana Ross, Gary Fane en ABBA als topper van toen.

Zondag 30-11: november 1972 met aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen van 29 november, de Sinterklaasmusical 'Het zwarte jaar van Zwarte Piet' en Cor Witschge weer terug als 'Pipo'. 

En op de draaitafel vanavond het (vergeten) vinyl van o.a.: Creedence Clearwater Revival, The O'Jays, Cornelis Vreeswijk, Lobo, The Pearls, Greenfield & Cook, The Sweet, The Spinners, Chuck Berry, America, The Chi-Lites, Hurricane Smith, Donna Hightower, Middle Of The Road, Don Rosenbaum, Lieutenant Pigeon, Smyle en de topper van toen van een Griekse in het Duits gezongen.

Zondag 23-11: november 1976. Met de zaak-Menten, de 'Holle Bolle Boom', het 'Polygoonjournaal' over de kinderpostzegels, 'Simonskoop' en nachtradio via Hilversum 3.

Uit de (hit)lijsten o.a.: 'Majoor Kees en de Sinterklahaas', J. Vincent Edwards, Pussycat, Jesse Green, ABBA, Smokie, Vicki Sue Robinson, The Manhattan Transfer, Dave Edmunds, Lou Rawls, Dennie Christian, James & Bobby Purify, Electric Light Orchestra en de grootste hit van Teach In. Uit Australië: The Little River Band en Sherbet. Maar ook: The Ritchie Family, Rob De Nijs, Wild Cherry, BZN, Tina Charles, Ennio Morricone en de topper kwam van vijf broers. 

Zaterdag 22-11: november 1981. Met o.m. de grote demonstratie tegen de plaatsing de plaatsing van kernwapens in Nederland op 21 november, de lancering van de spaceshuttle 'Columbia', 'Mies', 'Van Gewest tot Gewest', Jan Rietman in de nacht op Hilversum 1 en de "Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP". 

Veel oude bekenden -al dan niet in een nieuw jasje- terug in de hitlijsten zoals: 'It's My Party', 'Love Potion No.9', 'Hurt', 'Why Do Fools Fall In Love', 'Mexico', 'Tainted Love', 'Ain't No Mountain High Enough' en 'Pretend'. Verder -uit de vergetelheid opgerakelde- hits van o.a.: Maywood, Rod Stewart, Future World Orchestra, Alexander Curly, Marcia Hines, BZN, Bee Gees, Shakin' Stevens, Cliff Richard, Elvis Costello, The Pointer Sisters, The Pretenders, Doris D and The Pins, Raymond van het Groenewoud, Barbra Streisand en Guys & Dolls.

Zondag 16-11: november 1965. Met het debat in de Tweede Kamer over het a.s. huwelijk van prinses Beatrix en Claus. De stem van Seth Gaaikema in 'Kenmerk'. Sinterklaas en hoe zat het met de welvaart in Nederland 49 jaar geleden?

Krentjes uit de pap vanavond: The Phantoms, Bob Dylan, Christophe, André Brasseur, The Seekers, Everly Brothers, The Who, The Golden Earrings, Sonny & Cher, The Silkie in de voetsporen van The Beatles, het sombere toekomstbeeld van Barry McGuire, Shawn Elliot, Hervé Vilard, Donovan en The McCoys. En een blik op de Britse lijst met: Hedgehopper's Anonymous, Sandie Shaw, Wilson Picket, Horst Jankowski, The Toys en The Four Seasons. En verder de grote en bekende hits inclusief de topper van toen.

Zaterdag 15-11: november 1975. De Sint komt weer aan en vanavond kunst met marsepein in Utrecht en 'Farce Majeure' met de vraag of Sinterklaas nog wel kan blijven in tijden van crisis. Ook de naderende onafhankelijkheid van Suriname in 'Dingen van de Dag', een boodschap van 'Postbus 51', 'Rooie Oortjes' en de stereo-knop op uw radiotoestel. En nog wat 'Zendtijd voor Politieke Partijen' met het standpunt van DS '70 en nog een blokje Ster.

Op de draaitafel genieten van de bekende hits maar ook: Hank the Knife and the Jets, Peter Wiedemeyer, Bob Marley and the Wailers, Teach In, Mike Berry, Earth & Fire, Billy Swan, het debuut van Tavares, Demis Roussos, Afric Simone, Reinhard Mey, Jigsaw, 5000 Volts, George Baker Selection, Maggie MacNeal, People's Choice en Piet Veerman. En uit de LP Top 20: Paul Simon, Electric Light Orchestra en The Eagles.

Zondag 09-11: uit november 1970 het overlijden van Charles de Gaulle, 'Iet wiet wijt', de VRO (Vrijdenkers Radio Omroep), Sinterklaas in het Polygoon-journaal en 'Trefpunt'. 

De Muur stond 44 jaar geleden nog fier overeind maar die goeie ouwe tijd voelt toch ook een beetje als 'Oost west, thuis best', zoals destijds gezongen door Crosby, Stills, Nash and Young in 'Our House'. Verder uit onze muzikale schatkamers o.a.: Jonathan King, Eric Clapton, Sandra & Andres, Bonnie St. Claire, Bobby Bloom, Roger Whittaker, Matthews´ Southern Comfort, Clarence Carter, M.A.S.H. en uit de LP top 10: Santana. In het tweede uur o.a.: Samantha Jones, The Cats, Liesbeth List, Blue Mink, The Carpenters op 1 in de VS, Melanie, Bee Gees, Shocking Blue, uit de Britse lijst Ann Murray, ook The Who en de topper van toen als uitsmijter.

Zaterdag 08-11: november 1983. Ook toen crisistijd met de Koude Oorlog maar ook hoge werkloosheid en protesten tegen kernwapens. En stakende ambtenaren waardoor de post wekenlang niet bezorgd werd en de vuilniswagen wegbleef. Ook de ontvoering van Heineken en de "bedonderde toekomst voor de jongelui" volgens Cor Galis. Maar ook een opvallend bericht uit 'Radionieuwsdienst VPRO', de intocht van de Sint want die kwam, ondanks alles, plezier brengen (toen nog met Adrie van Oorschot op de televisie). En verkeersinformatie vanuit Driebergen door Jan Dellebeke in de 'Ontbijtshow' van Frans van Sark.

De eerste cd's verschenen maar het vinyl draaide nog volop in die novemberdagen. Uit de LP Top 50: The Nylons, Kinderen voor Kinderen (4) en Clannad. Verder op 45 toeren vanavond -naast de bekende hits van 31 jaar geleden- o.m.: The Broads, The Weather Girls, Ricchi e Poveri, The Motels, Robert Plant, Shakatak, Time Bandits, Nits, Jody Pijper, Anita Meyer, BZN, , Randy Crawford, G'Race, Maywood en Patrica Paay.

Zondag 02-11: uit november 1973 de olie/energiecrisis en de autoloze zondagen. De valhelm als hoofdzaak, de CHU in de Zendtijd voor Poltieke Partijen en nieuwe singles in 'Nederpopzien'.

En ook bij ons een ode aan doden zoals: Lynsey de Paul, Ray Conniff, Nico Haak en Karen Carpenter. En verder o.a.: The Hollies, Adriano Celentano, Demis Roussos, Rob de Nijs, Steve Miller Band, Chris Montez, Ringo Starr, Nick MacKenzie, Santana, Gerard Cox, Kenny Loggins & Jim Messina, Santabarbara, Albert Hammond, Colin Blunstone, Charles Aznavour, Donny Osmond, The Sweepers, Bob Dylan, Elton John, Dimitri van Toren, Cockney Rebel, Golden Earring, The Cats en de nummer 1 van 41 jaar geleden van The Rolling Stones.

Zaterdag 01-11: november 1979. 'In de Rooie Haan' bericht over het overlijden van Anne Vondeling, 'Stuif es In' vanuit Woerden, 'Veronica's Popjournaal' o.m. over de nieuwe single van Suzie Quatro, verder de 'Radionieuwsdienst', en het fenomeen "de waterhoogten van vanmorgen".

Gouden tijden voor Michael Jackson met 'Don't Stop 'Till You Get Enough' en The Wiz Stars. In de disco dansten we op platen van o.a.: Chic, Sister Sledge, Sheila B. Devotion en Al Hudson & The Partners. Verder onder meer op de platenlijst het debuut van Randy Crawford met The Crusaders, het succes van The Commodores met de nieuwe zanger Lionel Richie en Earth & Fire op weg naar hun tweede nummer 1-hit. Ook Fleetwood Mac, The Buggles, het debuut van Maywood en zangeres Cory Daye, eerder van Dr. Buzzard's Original Savannah Band, met haar solohit. Ook het succes van Charlie Daniels, de schrijver van Bright Eyes (Mike Batt) met zijn eigen hit, The Eagles, Massada, de NCRV-favorietschijf van Champagne, uit de albumlijst Supertramp en op 1 in november '79 de zangeres die eerder meezong op 'Paradise By The Dashboard Light'.Andere playlisten Gouden Weekend:

- Terug in de tijd!

- Mei/Juni 2020

- Maart/April 2020

- Januari/Februari 2020

- November/December 2019

- September/Oktober 2019

- Juli/Augustus 2019

- Mei/Juni 2019

- Maart/April 2019

- Januari/Februari 2019

- November/December 2018

- September/Oktober 2018

- Juli/Augustus 2018 (zomers van toen)

- Mei/Juni 2018

- Maart/April 2018

- Januari/Februari 2018

- Sept/Okt/Nov/Dec 2017

- Juli/Aug 2017: Warme weken van weleer!

- April/Mei/Juni 2017

- Januari/Februari/Maart 2017

- Oktober/November/December 2016

- Augustus/September 2016

- Juli 2016: summer in the seventies!

- April/Mei/Juni 2016

- Januari/Februari/Maart 2016

- November/December 2015

- September/Oktober 2015

- Juli/Augustus 2015

- Maart/April 2015

- Mei/Juni 2015