RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Het Gouden Weekend


Mei/Juni/Juli/Augustus 2014

Zondag 31-08: augustus 1964. Deze week, alleen op zondag, een terugblik op de augustusmaand van precies 50 jaar geleden! Op deze historische radiodag de gouden glans van radio met de hits van een halve eeuw oud, zoals ze destijds vooral op de zeezenders (in mono) op de middengolf werden gedraaid.

Met ook aandacht voor de Utrechtse Anton Geesink op weg naar Tokio, het huwelijk van Anneke Grönloh met Wim-Jaap van der Laan, ook op 31 augustus, en de start van 'TV Noordzee' de dag erna. Verder gaat het o.m. over de lange winter van Willeke Alberti, herinneringen aan een fijne strandwandeling met The Shangri-Las, ook The Newbeats op uw boterham, het telefoonnummer van Will Tura, de winnares van het Eurovisie Songfestival, het einde van Jim Reeves, het begin van The Hollies en welke hits stonden nummer 1 in de VS, Engeland en Nederland.

Verder muziek op de draaitafel van o.a.: The Beatles, Jan & Dean, Gerry & The Pacemakers, The Four Tops, Dusty Springfield, The Honeycombs, Elvis Presley, The Animals, Peter & Gordon, Millie, The Beach Boys, The Rolling Stones, Freddie & The Dreamers, The Swinging Blue Jeans, Lulu, Roy Orbison en The Ventures.

Zondag 24-08: augustus 1969 met aandacht voor Neil Armstrong en zijn maanreisgenoten die werden gehuldigd in New York, slapende nozems in Nederland en 'Zomaar een Zomeravond' op tv vanaf Texel. Verder een blik in de toekomst met Zager & Evans, de liefde voor Gina Lollobrigida van Tony Bass, het debuut van Kenny Rogers in de Nederlandse hitparade, twee Nederlandse succesen in Amerika, een kijkje in de Vrijgezellenflat van Ria Valk, John Lennon brak een lans voor de vrede en rooie oortjes bij dè zomerklapper en tevens hit van het jaar!

Ook op de draaitafel: Thunderclap Newman, Amen Corner, Chicken Shack, Joe Dolan, Lace, The Beach Boys, Procol Harum, Oliver, Bob Dylan, Elvis Presley, George Cash, Aphrodite's Child, The Isley Brothers, Andy Kim, The Cats, The Hollies, Rolling Stones en The Family Dogg.

Zaterdag 23-08: augustus 1975: Een 'waarschuwing voor de scheepvaart' en de hete zomer in het Polygoonjournaal, de droogte en de gevolgen daarvan in 'Delta-zomer' uit het radioarchief net als 'Sportalgie'. En van de tv 'Superstars 1975' met Ruud ter Weijden. Uit de (hit)lijsten van augustus o.a. een dankbare John Denver en meer countrysterren als Tammy Wynette en The Tumbleweeds. Ook een romantisch onderonsje in het reuzenrat, een nieuw zomers jasje voor 'What A Diff'rence A Day Makes', een tripje naar Barbedos met Coconut Airways, de Franse versie van de nummer 1-hit 'If You Go' en ook de nazomer volgens Joe Dassin. En het verhaal wordt tegen tienen uitgeblazen door de topper van toen over een olifant.

Ook hits van: Lulu, Sugarloaf, Joe Dolan, Jim Croce, Gilbert Becaud, Afric Simone, Smokie, The Bee Gees, Conny Vandenbos, The Eagles, Stylistics, Roger Whittaker, Paul De Senneville & Olivier Toussaint, 10CC, Harpo en meer.

21-06-17-08: Het Gouden Weekend nu tussen 19.00 en 22.00 uur op de vertrouwde zaterdag- en zondagavonden. Tot halverwege augustus weer een duik in de zee van zomerhits uit de lijsten van eind juni tot eind augustus uit het jaar dat centraal staat. Een cocktail van klassiekers en ook de minder gedraaide platen uit de Daverende Dertig, Nationale Hitparade, Top 40, Tipparade, albumlijst en de Britse- en Amerikaanse hitlijsten van toen. Verder ook fragmenten van radio en tv en opvallende gebeurtenissen in onze regio uit de warme weken van weleer. Laat je verrassen en geniet van onze 'hitgolf'. 

Deze zomer:

Za 21-06: 1967
Zo 22-06: 1972
Za 28-06: 1984
Zo 29-06: 1975
Za 05-07: 1979
Zo 06-07: 1971
Za 12-07: 1981
Zo 13-07: 1965
Za 19-07: 1976
Zo 20-07: 1970
Za 26-07: 1983
Zo 27-07: 1974
Za 02-08: 1978
Zo 03-08: 1966
Za 09-08: 1980
Zo 10-08: 1973
Za 16-08: 1982
Zo 17-08: 1977

Zondag 15-06: Vadertje Tijd neemt ons nog één keer mee terug in dit tijdslot van 20-23 uur en wel naar juni 1978. Met van de tv een bijdrage van 'Postbus 51', de problemen rond het vakantieverblijf van koningin Juliana in Italië in TROS Aktua en 'De Vrije Gedachte'. Laatstgenoemde met een kritische blik op het -niet onomstreden- WK in Argentinië. Ook 'In de Rooie Haan' heeft het daarover. Verder van de radio van 36 jaar geleden: 'Los Vast', 'Swingtime' met Pim Jacobs, 'Schoolradio' met Boudewijn Klap, Ster, 'AVRO-magazine' met Gerard Sonder, 'Hier en Nu' en 'Koffiedik'.

Ook nog een Braziliaans tintje vanavond met de bruisende Barry Manilow en zijn 'Copacabana'. Verder veel retromuziek in die junidagen met Long Tall Ernie and The Shakers, Showaddywaddy en The Darts. Uit de disco van destijds: Jimmy "Bo" Horne, Yvonne Elliman, John Travolta & Olivia Newton-John, Tavares, The Imperials, Michael Zager Band en The Bee Gees. Uit de albumlijst: Tol Hansse en Renaissance. En naast het bekende geluid uit die tijd ook nog op onze draaitafel: Randy Newman, Lee Towers, Andrew Gold, Rod McKuen, Peter Straker, Izhar Cohen & The 'Alpha-Beta', Champagne, The Carpenters, The Surfers, Kate Bush, The Motors, Rainbow Train & Anita Meyer en Vangelis.

Zaterdag 14-06: juni 1982 met een toeristische tip voor liefhebbers van het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg, het WK 1982 in Spanje, 'Radionieuwsdienst VPRO' op vrijdagmorgen via Hilversum 2 met Cor Galis en Coot van Doesburgh. Verder waren er stakingen op radio en tv, ook was de EO-familiedag in Utrecht, 'Coulissen' met Jan Kok, 'Ochtendgymnastiek', 'Kamerbreed', 'De Radiola Improvisatie Salon' met Willem de Ridder op vrijdagavond via Hilversum 3, 'Vara's Lijn 3' over de gemeenteraadsverkiezingen en de Schoolradio met meer dan 1000 jaar muziek.

De muziek in deze uitzending is pas 32 jaar oud maar toch ook al de nodige vergeten hits van: Dolly Dots, Rheingold, Bananarama & Fun Boy Three, Chas & Dave, Goombay Dance Band, Kokomo, Adam Ant, Steve Miller Band, Jan Rot, Shakin' Stevens, Imagination, Guys 'n' Dolls, Trio, BZN, The J. Geils Band, Shakatak, Diana Ross, Al Bano & Romina Power, Fleetwood Mac, Charlene, André Hazes, Rose Royce, Mathilde Santing, The Chaplin Band, Vangelis, Maywood, Nikka Costa en The Alan Parson Project.

Zondag 08-06: juni 1969 met de voorbereidingen op de eerste maanlanding al volop aan de gang. Verder werd er een nieuw systeem in gebruik genomen voor de tijdregistratie in Nederland zoals te horen wanneer je 002 draaide. Ook aandacht voor veilig rijden op de snelweg, 'Bij Dorus op visite', een extra uitzending van de Radionieuwsdienst, het 'Holland Festival 1969', de tachtigste verjaardag van Charlie Chaplin, het Polygoonjournaal, 25 jaar D-Day en de boodschap van Noortje van Oostveen in 'Horen en Zien'.

En op 45-toeren van 45 jaar geleden onder meer: Sir Douglas Quintet, Bob and Earl, Anja, Swinging Soul Machine, Johnny Nash, Fleetwood Mac, Ferre Grignard, Paul Revere & The Raiders, The Bee Gees, Pepper & Soul, Procol Harum, Jefferson, The Isley Brothers, Thunderclap Newman, Amen Corner, Manfred Mann, Jr. Walker & The All Stars, de Utrechtse groep Unit Gloria en Robert Long, The Mohawks, Wallace Collection, Marbles, Spooky Tooth, Aphrodite's Child en een zwoele toegift!

Zaterdag 07-06: juni 1976 met ook aandacht voor de Lockheed-affaire, 'Rondom de Kroon', 'In de Rooie Haan' en Cor Galis met een dringende oproep lid te worden van de VPRO. Op tv de laatste aflevering van 'Het Simplisties Verbond' van het seizoen en de allerlaatste 'Eddy-Go-Round-Show'. Ook het Polygoonjournaal over verkeersveiligheid en het Nederlands Elftal op weg naar het EK in Joegoslavië.

En naast de bekende (grote) hits ook o.a.: John Sebastian, Paul Davidson, Anita Meyer, Mike Oldfield, Ferrari, Earth and Fire, Andrea True Connection, Bots, Gallagher and Lyle, The Doobie Brothers, Stampeders, Trinity, Rubettes, Big John Russel, The Four Seasons, Husky, Patricia Paay, Tina Charles, Slik, Pierre Rapsat, Lee Towers, Fox, Bob Bouber en Daniel Sahuleka.

Zondag 01-06: juni 1973 met de Gouden Televizier-Ring voor Berend Boudewijn, het Polygoonjournaal over prinses Beatrix in Moskou, het rijden in Parijs en een Oscar voor 'Die Kleine Wereld' en Loekie met reclame. En van de radio van 41 jaar geleden: 'Cursief', 25 jaar 'NAVO', schaken, nachtuitzendingen op de radio, naaktlopen in Duitsland en 'Hier en Nu'. Kijk voor meer (over o.a. Gerrit Dekzeil en Veronica 538) ook op Twitter: @edwinmeerman.

Uit het platenrek onder (veel) meer: Detroit Emeralds, Stealers Wheel, Barry Blue, Little Jimmy Osmond, Earth and Fire, Vicky Leandros, het Utrechtse 'Unit Gloria' met Bonnie St. Claire, Redbone, Sandy Coast, Apollo 100, Roger Daltrey, Gerrit Dekzeil, Shocking Blue, Pink Floyd, Donny Osmond, Mocedades, Colin Blunstone, The Cats, Procol Harum, The Byrds, The Bee Gees en Steely Dan.

Zaterdag 31-05: lente 1983 met van de tv onder meer de natte lente en daarover weerman Jan Pelleboer, het Journaal met Rien Huizing en de Lotto. Op de radio destijds: 'Gastenboek' vanuit Utrecht, 'Pensioen in zicht', 'Disco-Express', 'Dingen van de Dag' met Paul Witteman, 'Homonos', de Madelief-boeken van Guus Kuijer in 'Straks boeken lezen', André van Duin live bij 'Los Vast' met zijn nieuwe single, 'Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP' en Ster.

En een greep uit de platenkast van 31 jaar geleden: Bow Wow Wow, Vulcano, The Kinks, The Kids From Fame, Boys Town Gang, Hot Chocolate, Time Bandits, Tracey Ullman, Frida & Phil Collins, Corrine Hermès, Daniel, Cherry, Peter Tosh, The Nits, David Bowie, Spider Murphy Gang, Jimmy Cliff, Taco, Wayne Wade en Pig Bag. 

Zondag 25-05: de lente van 1979 en staan we even stil bij de allereerste Europese Verkiezingen die dat jaar werden gehouden. Ook een speciale landdag voor de roodharige medemens vanuit de Pekingtuin in Baarn, een ernsitg vliegtuigongeluk in Amerika, TROS Hilversum 3 vanuit 'Club Cartouch' in Utrecht, Ster, 'Dingen van de Dag', Vrijdagmorgen op Hilversum 2, VARA Hilversum 3 op zondagmorgen, en de zaterdag op Hilversum 3 met de NCRV met een stukje uit 'Los Vast' en ook 'Op Stap' dat de vier hitlijsten van dat moment eens onder de loep nam. Kijk voor een radiozondag uit mei 1979 vanaf zondagavond op Twitter: @edwinmeerman

En de muziek van 35 jaar geleden is weer zeer uitéénlopend met speciale aandacht voor de albums 'Voulez-Vous' van ABBA en 'Breakfast in America' van Supertramp. En verder nog een greep uit het aanbod: Bino, Herman van Veen, George Baker, The Bee Gees, Clout, Kayak, The Jacksons, Cheap Trick, BZN, Diesel, Joe Jackson, Teach In, Julio Iglesias, Patrick Hernandez, Peter Tosh, Babe, M, Cashmere, Polle Eduard Band, Lou and The Hollywood Bananas, Deco, Racey, Lee Towers, Dean Friedman en Boney M.

Zaterdag 24-05: de lente van 1968 met fragmenten van radioprogramma's als 'Zwoei' met Leen Jongewaard (die ook op twee hits te horen is deze avond), cabaret in o.a. 'Klatergoud' verder aandacht voor 'Piekuur', de oprichting van de PPR, 'Radionieuwsdienst ANP' en van Hilversum 3 het programma '10RRRRRR'.

En uit de Nederlandse, Britse en Amerikaanse hitlijsten opvallende hits als The Legend Of Xanadu, Fire Brigade, Jennifer Eccles, Jennifer Juniper, Hush, Simon Says, Turn Around And Start Again, I Thank You, La Felicidad, The Singer Sang His Song, Jumbo, Forever Came Today, Wonder Boy, Police On My Back, Valleri, I've Just Lost Somebody, Funkystreet, This Wheel's On Fire, Rainbow Chaser, Rainbow Valley, Pictures Of Matchstick Men, Love Is Blue, Drinking On My Bed, La La La, Take Time To Know Her, Do You Know The Way To San José, Jolly Jungle (Of Orange Marmalade), Red Red Wine, Dance To The Music en A Beautiful Morning.

Zondag 18-05: de lente van 1974 met onder meer 'Dat het u wel moge bekomen', een bijzondere stoomtrein uit het Utrechtse Spoorwegmuseum die door Nederland reed, de honderdste 'Cursief', 'Aktua', een initiatief na de autoloze zondagen was de aktie 'Zonderdag', 'Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP', 'Trefpunt', 'Route A', de brandpreventie bij Postbus 51, 'Hier en Nu' over de gemeenteraadsverkiezingen van 29 mei, de nieuwe president van Frankrijk was toen Giscard d 'Estaing en 'Dingen van de Dag' met Frits Bom over een extra uitzending op tv van 'De Ombudsman'. 

Verder het grote succes van Mud, de gebroeders Bolland, in memoriam: Wim Sonneveld, een ode aan de radio door Harry Chapin, de film Help! (de dokter verzuipt), Elvis Presley weer terug met een oude hit, het debuut van Catapult en de vakantieplannen van Jasperina de Jong. En zomaar wat krentjes nog van: MFSB, Candlewick Green, Pierre Groscolas, Three Dog Night, Euson, Jack Jersey, Terry Jacks, Rob de Nijs, Slade, Cape Canary, Shepstone & Dibbens, Leo Unger, Wally Tax, Teach In, The Carpenters, Stevie Wonder en Skylark.

Zaterdag 17-05: de lente van 1980 met onder meer van de tv: de nieuwe groeikern Nieuwegein, 'Per dromentrein op visite bij Lenny Kuhr', het nieuwe circusseizoen en het nieuws van mei met Philip Bloemendal. Van de radio: 'Echo' over de Nederlandse sporters die tòch naar de Olympische Spelen in Moskou gingen na de Russische inval in Afghanistan. Voor de kinderen van 34 jaar geleden: EO's 'Kleuterkrant' op woensdagmiddag en VPRO's 'Een klap op je kop' via Hilversum 1. Verder 'Op Stap' met Job Boot op zaterdagmiddag via Hilversum 3 en de favorietschijf van Fisher-Z. Ook 'Walhalla', 'Het zout in de pap', 'De vooruitgang' met Ivo de Wijs en Ster.

Ook veel kinderstemmen in de hitlijsten zoals bij Lenny Kuhr, Oscar Harris en Massada. En verder schijnt de zomerzon al een beetje met The Goombay Dance Band en alle seizoen van het jaar bezongen door Grace Slick. Naast de (grote) hits ook (vergeten) plaatjes van: Joan Armatrading, Matchbox, The Nolans, Peter Brown, Barbara Dickson, Boudewijn de Groot, Lipps, Inc., Garland Jeffrey's, Fern Kinney, Guys 'n' Dolls, Leon Haywood, Marti Webb. The Brothers Johnson, Jona Lewie, The Bee Gees, Maywood, Rupert Holmes, Shalamar, Jimmy Ruffin, Dan Fogelberg en Styx.

Zondag 11-05: de lente van 1966 met van de (zwart-wit) tv: 'Mies en Scène', het 'Polygoon-journaal' over de Varsity en het nieuwe Schiphol en 'TN' (Tiener Magazine). Van de (mono) radio: 'Wie het weet mag het zeggen', een politieke crisis in Nederland, 10 jaar 'Springplank' met Kees Schilperoort, Herman Emmink in gesprek met Rie Cramer, Bob Scholte 50 jaar in het vak en Luc Lutz in 'Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Cox!'

En de liedjes uit de Nederlandse Top 40 en de Amerikaanse Cashbox Top 100. Een kleine greep: Small Faces, The Motions, The Spencer Davis Group, Cher, Golden Earrings, Petula Clark, Jr. Walker & The All Stars, The Hollies, Kim Weston, Toon Hermans, Bobby Fuller Four, The Peels, The Capitols, Jim Reeves, The 4 Seasons, The Searchers, The Young Rascals, Sam & Dave, The Chiffons, The Isley Brothers, Kingsmen en Bob Dylan.

Zaterdag 10-05: gaan we terug naar de lente waarin Nederland voor het laatst het Eurovisie Songfestival won in 1975. Ook aandacht voor filmnieuws in het 'Polygoon-journaal', de restauratie van het Domcarillion en 'De eerste langspeelplaat van het Simplisties Verbond' met o.a. de kersverse opa heer Bie,. Uit het radioarchief: 'Klankbord', het laatste bulletin, om 23:55 uur, van 7 mei 1975 van het ANP met de zendersluiting, 'Nashville' met Wim Bloemendaal, 'In de Rooie Haan', 'Coulissen', de laatste 'Café Chantant' met Herman Tholen, 'Vanavond Laat Nieuws' en 'Blik op de Derde Wereld'.

.Uit de (hit)lijsten natuurlijk de (grote) hits van dat moment en de krentjes. Zomaar een greep: Donna Summer, Robert Long, Pilot, Peter Schaap, Hank The Knife and The Jets, Joey Dyser, Dooley Silverspoon, Mud, Ciska Peters, Average White Band, Earth and Fire, Big Mouth & Little Eve, Silver Convention, Rubettes, Ohio Players, Stealers Wheel, Mike Oldfield, Cunningham, Michel Sardou, Betty Wright, Spooky & Sue, Telly Savalas, 10CC, Johnny Mathis, Julio Iglesias en Mike Starrs.

Zondag 04-05: lente 1981. Met uit het audioarchief uit die eerste meiweek de herdenking en bevrijding toen 36 jaar na dato met een bijdrage vanaf een school in Utrecht en een nationaal programma op 5 mei waar ook koningin Beatrix en prinses Juliana bij aanwezig waren. Sonja Barend presenteerde een speciaal programma rondom 1 mei bij de VARA op tv. Ook een nogal gefrustreerde Til Knots die wanhopig probeert af te vallen, Pim Jacobs bij het Eurovisie Songfestival en 'De Tegenpartij'. 

Verder onder meer van de radio: 'Open School', Leonie Jansen met 'Het Zondagse Gezicht Van De VARA Op Drie', 'Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP', 'Ook Zo', 'Op reis door Huichelaarsland', een aanslag op de Paus en een opvallende gelijkenis met het heden in AVRO's Radiojournaal. En uit de (hit)lijsten uit die lente de stem van Long John Baldry over de laatste man en vrouw na een kernoorlog. Verder o.a. John Lennon postuum in de Top 40 en een ode aan hem door George Harrison. Ook Henk Spaan met een bewerking van Love Of The Common People, Max Werner, Grace Jones, Dave Stewart met Colin Blunstone, Peter Kent, Joe Dolce, het debuut van Kinderen voor Kinderen, Kiki Dee, REO Speedwagon, het debuut van Vanessa, Earth, Wind & Fire, Maywood en uit de albumlijst J. J. Cale. En uiteraard nog veel meer.

Zaterdag 03-05: na de sport, vanaf 21.00 uur uit de lente van 1964 onder meer aandacht voor de bevrijding en een dankwoord van koningin Juliana voor haar 55ste verjaardag. Ook het huwelijk van prinses Irene, 15 jaar NAVO, 'Huis, Tuin en Wonen' en 'Zo is het toevallig ook nog 's een keer'. En uit de Muziek Expres Top 30, Hitwezen Top 50 en de Britse- en Amerikaanse lijsten onder meer en onder anderen: The Beatles, Adamo, The Dave Clark Five, Willeke Alberti, Swinging Blue Jeans, Johnny Hallyday, Trini Lopez, Al Hirt, The Migil Five, Lulu, Jim Reeves, The Applejacks, The Hollies, Terry Stafford, The Fourmost, Gigliola Cinquetti, Jan & Dean, Billy J. Kramer with The Dakotas, Peter & Gordon, Elvis Presley en Millie.Andere playlisten Gouden Weekend:

- Terug in de tijd!

- November/December 2019

- September/Oktober 2019

- Juli/Augustus 2019

- Mei/Juni 2019

- Maart/April 2019

- Januari/Februari 2019

- November/December 2018

- September/Oktober 2018

- Juli/Augustus 2018 (zomers van toen)

- Mei/Juni 2018

- Maart/April 2018

- Januari/Februari 2018

- Sept/Okt/Nov/Dec 2017

- Juli/Aug 2017: Warme weken van weleer!

- April/Mei/Juni 2017

- Januari/Februari/Maart 2017

- Oktober/November/December 2016

- Augustus/September 2016

- Juli 2016: summer in the seventies!

- April/Mei/Juni 2016

- Januari/Februari/Maart 2016

- November/December 2015

- September/Oktober 2015

- Juli/Augustus 2015

- Maart/April 2015

- Mei/Juni 2015

- Januari/Februari 2015

- November/December 2014

- September/Oktober 2014