RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het Gouden Weekend


September/Oktober 2014

Zondag 26-10: oktober 1966 met o.m. de 'Nacht van Schmelzer', 40 jaar VPRO, de eerste radiouitzending van de TROS en een nieuwe politieke stroming: D'66. Het gaat verder over 'Lady Jane', 'Lady Godiva' en Mrs Apllebee' en nog een beetje zomertijd met Billy Stewart en uit de Elpee Top-10 het debuutalbum van Boudewijn de Groot. Ook platen van Tommy Roe, Clinton Ford en zijn versie van 'Dandy', John Lamers, Tee Set, Twice As Much, Ray Conniff and The Singers, Will Andy, Dave Berry, Ferre Grignard, Paul Jones, Manfred Mann, Small Faces, Monkees, Jim Reeves, The Rolling Stones, Chris Farlow, The Sandpipers, The Outsiders, The Four Tops, The Beatles, Donovan, The Golden Earrings en Sonny & Cher.

Zaterdag 25-10: oktober 1980. Aan het einde van de zomertijd, en tijdens de z.g. 'Nacht van de Nacht' nu in 2014, laten wij het licht schijnen over deze eerste herfst van de jaren tachtig. De zomertijd was eind september al geëindigd en de winter viel vroeg in want begin november sneeuwde het al in De Bilt.

Een mix van muziek en fragmenten twee uur lang. Uit ons radioarchief van de woensdagmorgen op Hilversum 1 onder meer het moment rond 10:45 uur waarop de VPRO het overnam van Veronica. Annette van Trigt nodigt Cor Galis uit voor haar programma 'Kletskop' van de week erna. En op de draaitafels onder meer het geluid van Status Quo, Maywood, Stevie Wonder, Benny Neyman, Stephanie Mills, Nick MacKenzie, Angelo Branduardi, George Benson, Babe, Conny Vandenbos in duet met Janis Ian, Patti Labelle, David Bowie, Spargo, Cliff Richard en Barbra Streisand.

Zondag 19-10: uit oktober 1977 de moeizame weg naar een nieuw kabinet, 'de beeldplaat', 'Kom een langs' en 'VARA Hilversum 1'. En ook nog wat nazomer in die oktoberdagen met 'The Speak Up Mambo' (Cuentame), 'Soleil' en 'Don't Let Me Be Misunderstood'. Herfst met 'Standing In The Rain', Thunder In My Heart en Cold As Ice'. Maar ook doemdenken in 'Vluchten Kan Niet Meer' en de originele uitvoering van 'De Vlieger'. Ook een kijkje in de disco met Boney M, The Emotions, Belle Epoque en een ode aan de rock 'n roll vlak na de dood van Elvis met 'The King' zelf en Long Tall Ernie & The Shakers. En als altijd nog wat krentjes uit de pap van o.a.: Champagne, Smokie, Dr. Buzzard's Original Savannah Band, Stephan Sulke, David Soul en The Floaters.

Zaterdag 18-10: uit oktober 1982 het einde van het tijdperk Dries van Agt als premier van Nederland, 'Cijfers & Letters' met Robert ten Brink, 'Postbus 51' over de glasbak, de 'Efficiency Beurs', 'Café Chantant' en Ome Joop. Ook André van Duin met een serieuze toon en een ode aan zijn vader. Oude hits terug in de hitlijsten zoals: 'Do Wah Diddy', I Can See Clearly Now', 'Schijn Een Lichtje Op Mij', 'Keep On Smiling' en 'More Than I Can Say'. Ook spierballentaal van Diana Ross, ééndagsvlieg F.R. David en het Utrechtse 'Pleps'. En, naast de vaker gedraaide hits, leuke krentjes uit de pap van Frida, Musical Youth, David Christie, Fleetwood Mac, Louise Tucker, Fruitcake, Fat Larry's Band en BZN.

Vrijdag 17-10: een extra Gouden Weekend met de 'afterparty' van 'De Week van de Sixties' èn extra lang van 19.00 tot 23.00 uur samen met Cobus Bosscha. De platen die deze week nog niet gedraaid zijn. Maar ook van alle jaren uit die periode het kleine nieuws verpakt in geluidsfragmenten. Ook spelen we een oud radiospelletje waarbij je mag raden waar verslaggever Jos van Heerden zich bevindt in de provincie Utrecht. Verder The Beatles in 'Help de jukebox' en de hele avond kan er gebeld en gemaild worden voor verhalen en verzoekjes. En op de koffie in het eerste uur: Armand.

Zondag 12-10: uit oktober 1978 dè filmhit van dat moment 'Grease' met de liedjes van Olivia Newton-John en John Travolta. Ook de wisseling van de wacht in het Vaticaan. 'Kat In De Zak', 'Thee Met Troetelschijven', 'Eurojournaal', 'AVRO-Magazine' en de 'Radionieuwsdienst'.

Verder: The Shirts, Kenny Loggings in duet met Stevie Nicks, ook een ode aan John Travolta, twee liedjes uit 'War Of The Worlds', nazomeren met ABBA en helemaal herfst met The Darts. Uit de disco Luisa Fernandez, Karen Young en Amanda Lear en één van de liedjes die Ramses Shaffy heeft laten zwerven. Tel daar nog een medley van Beach Boys-hits en het debuut van Dire Straits bij op en laat je verder verrassen wat er tijdens deze radiorevue nog meer passeert.

Zaterdag 11-10: één dag na onze elfde verjaardag, aflevering 1174 met oktober 1974. Met o.m.: 'Vanavond Laat Nieuws', 'Ronduit Gezegd' met Ferry Hoogendijk (over het blaaspijpje) en ook aandacht voor de invoering van kentekenbewijs deel III.

De 'Veronica Top 40' was inmiddels 'Nederlandse Top 40' geworden en daaruit hebben we nog wat nazomer met Teach In. Maar ook 'Wintertime' van Kayak en de ijskoude 'Dodenrit' van Drs. P. En verder zoal op de draaitafel (ook uit de overige lijsten en uit het buitenland): 10CC, The Guess Who, The Intruders, Cat Stevens, Drifters, Fungus, The Rubettes, Barry White, Randy Newman, Robert Long, Donny and Marie Osmond, Dionne Warwick & The Spinners, Neil Diamond, Dalida, Boudewijn De Groot, The Classics, C. Jérôme, The Hues Corporation, Demis Roussos en George McCrae. 

Zondag 05-10: oktober 1980 met o.m. verkeersinformatie van nieuwslezer Hans Molenaar en omroeper Cor Galis die waardig opent en afsluit. Ook de plannen voor commerciële tv in 'Slag bij Nieuwspoort', de 'NCRV-favorietschijf' van Leo Sayer en 'Op Stap' over muziekles in Zeist. Ook de oorlog tussen Iran en Irak, 'Dertien Speciaal', de start van 'Viditel' en 'In de Rooie Haan'. 

Verder nieuwe Nederlandse acts als: Maywood, Benny Neyman, Bloem en Spargo. Ook de grote hits van o.a.: Diana Ross, Stevie Wonder, ABBA, BZN, France Gall, Barbra Streisand, Cliff Richard en Randy Crawford. Maar ook vergeten vinyl van namen als: Telly Savalas, Angelo Branduardi, Ginger, Ottawan, Freddie Aguilar en Gary Fane.

Zondag 28-09: september 1967 met de start van televisie in kleur en de opening van een nieuwe tv-studio in Hilversum, de laatste aflevering van het radioprogramma 'Op de koffie' op vrijdag, koningin Elisabeth, de start van de HEAO en de start van het satirische radioprogramma 'Cursief' op Hilversum 2.

Verder een fluitende en een zingende Roger Whittaker, Van Morrison mèt en zonder 'Them', Otis Redding en ook de hit van zijn begeleidingsband The Bar-Kays en Dave Davies (niet met The Kinks). Maar ook o.a.: The Cats, Cliff Richard, Patricia Paay, Small Faces, The Troggs, Ray Charles, Tremeloes, Bobbie Gentry, The Move, The Herd, Wally Tax, Armand, Tom Jones, Ro-d-Ys, Keith West, Traffic, Al Martino, The Supremes en Scott McKenzie

Zaterdag 27-09: september 1976 met aandacht voor het overlijden van de Chinese leider Mao, het radioprogramma 'Sportrevue', Hugo van Gelderen op Hilversum 3, de opnames van 'Soldaat van Oranje', watervervuiling en een kijkje in 'De Rooie Haan'.

Op de draaitafels vanavond o.a.: een ode aan Ome Arie en de honden Monza en Shannon. Verder muziek van o.a.: Jimmy James & The Vagabonds, Full House, Sammy Davis Jr., Conny Vandenbos, Lou Rawls, Fleetwood Mac, Bryan Ferry, Boney M, Nico Haak, Michel Fugain, Queen, Walter Murphy, Liverpool Express, Barbara Nielsen, Starland Vocal Band, Dr. Hook, Lia Velasco, BZN, The Bee Gees, Erasmo Carlos, The Steve Miller Band en ABBA.

Zondag 21-09: september 1971 met Fred Emmer over de tiende 'Europese Telecommunicatiedagen', fragmenten van Hilversum 3, de nieuwste snufjes op het gebied van radio- en televisieapparatuur, 'Muzikaal Onthaal' en 'Twee Kadee'.

Uit de (hit)lijsten o.m. vinyl uit Frankrijk van Michel Delpech en Les Poppys. Uit Spanje: Los Pop-Tops en Peret en uit Griekenland: Demis Roussos. Ook de tranen van Jacques Herb en Ben Cramer en herfstachtige klanken van Earth & Fire, Leon De Graaff en The Doors. Verder een kijkje in de Britse- en Amerikaanse hitlijsten die maand met Olivia Newton-John, The Stampeders, The Carpenters, Curtis Mayfield, Paul & Linda McCartney en Diana Ross.

Nog een kleine greep uit het aanbod: Sandy Coast, Shocking Blue, T.Rex, Rod McKuen, Tony Ronald, Jules De Corte, John Dummer's Famous Music Band en John Denver.

Zaterdag 20-09: uit september 1981 een bijzondere Prinsjesdag, omroeper Cor Galis der VPRO, Jan Kok vanuit Gran Canaria, de computer in het onderwijs, 'Twaalfuurtje', 'Ready steady go' en 'Medelanders Nederlanders'. Verder een wervelende start met The Rolling Stones, een ode aan Martin Luther King door Stevie Wonder, "A ram sam sam, a ram sam sam ... Guli guli guli guli guli ram sam sam", de rechterhand van Ron Brandsteder, de comeback van Anita Meyer, een ode aan de radio door Cliff Richard, filmmuziek uit 'Arthur' en de topper van toen uit James Bond.

Maar ook o.a.: BZN, Shirley, Ottawan, Joan Armatrading, Spargo, Art Garfunkel, The Commodores. Diana Ross & Lionel Richie, Aneka, Juan Pardo, André Hazes. Deniece Williams, The Bee Gees, Dolly Dots, Grace Jones, BB Band, Randy Crawford, Bill Wyman en Doris D. & The Pins.

Zondag 14-09: september 1968 met aandacht voor de troonrede van koningin Juliana en ook over het nieuwe parlementaire jaar het programma 'Zin en tegenzin' met Anne Vondeling. Verder 'Tijd Voor Teenagers' met Herman Stok en het beeld dat koningin Juliana onthulde in het Wilhelminapark in Utrecht precies 20 jaar na haar inhuldiging.
Op de draaitafel -naast de vele verrassingen- o.m. de eerste nummer 1 van The Golden Earring, een man met twee linkerhanden, de boodschap van The Bee Gees, het monument van Richard Harris, The World Of Oz en uit de Britse hitparade: The Love Affair en Mama Cass.

In het tweede uur het record dat de zingende nachtegaal Heintje op zijn naam zette, een oud-Russisch volksliedje waarmee Mary Hopkin debuteerde, de vergangankelijkheid der dingen bezongen door The Kinks en de topper van 46 jaar geleden: het langste nummer dat The Beatles ooit opnamen.

Zaterdag 13-09: september 1979 met de dood van coureur Rob Slotemaker, Veronica's Popjournaal over ABBA, omroeper Cor Galis der VPRO, 'Popmuziek' met Willem van Beusekom, de laatste Prinsjesdag met koningin Juliana, dammen en het ANP. Verder oude hits terug in de hitparade van The Buoys en Jan & Dean, "een bek vol gouden tanden", twee paar 'Angel Eyes', een uitgesproken Cliff Richard, filmmuziek van Herman van Veen en Monique van de Ven, het debuut van Randy Crawford en een Spaanstalige nummer 1 precies 35 jaar geleden.

Maar ook The Wiz Stars, Umberto Tozzi, Bellamy Brothers, The Boomtown Rats, Massada, Sister Sledge, Raydio, Guys 'n' Dolls, Fisher-Z, Kate Bush, Babe, Earth, Wind & Fire, Shirley Bassey, Commodores, Ellen Foley, BZN, Van Morrison, Nils Lofgren en Little River Band.

Zondag 07-09: september 1972 met de stem van koningin Juliana op Prinsjesdag, het Polygoonjournaal met berichten over de Olympische Spelen, Bunschoten en Lage Vuursche en 'Hebt u geluisterd' over de Nederlandse Schoolradio.

De zomer galmt na met Hobby Horse, Bolland & Bolland, Julio Iglesias en Bobby Vinton. De goede voornemens van Alexander Curly, het debuutalbum van Cornelis Vreeswijk, uit Griekenland: Axis, Demis Roussos en Vicky Leandros en de topper van toen was er in vele smaken. En het liefdesthema uit The Godfather.

En verder o.a.: Mac & Katie Kissoon, Lieutenant Pigeon, Alex Harvey, Johnny Nash, The O'Jays, George Baker Selection, The Beach Boys, The Sweet, Labi Siffre, Les Poppys, Jr. Walker, Les Humphries Singers, The Tremeloes, Bread, Hurricane Smith, The Cats, Lynsey De Paul, Don Rosenbaum en Mott The Hoople.

Zaterdag 06-09: september 1984 met het lichte economische herstel dat koningin Beatrix aankondigde op Prinsjesdag, een afscheid in 'Met het oog op morgen' en veranderingen op radio en tv wegens de B-status van EO en VPRO waardoor 'Coulissen' voor het laatst op maandag te horen was op Hilversum 1 en 'Ko de Boswachter' verdween van Hilversum 3.

Ook de comeback van The Everly Brothers, de vakantieperikelen van Tineke Schouten, het debuut van Gloria Estefan, de tweede hit van de 14-jarige Danny de Munk, het debuut van Carola bij BZN, de knipoog van Frank Sinatra naar Los Angeles, het debuut van Matt Bianco en Sade en het sombere toekomstbeeld van Robert Long.

Verder op de draaitafel o.a.: Tony Esposito, Diana Ross & Julio Iglesias, Paul McCartney, Alison Moyet, The Cars, Klein Orkest, Tina Turner, Stevie Wonder, Silvio, Nik Kershaw, Barbra Streisand, The Star Sisters, Split Enz, Spandau Ballet en George Michael.Andere playlisten Gouden Weekend:

- Terug in de tijd!

- Mei/Juni 2020

- Maart/April 2020

- Januari/Februari 2020

- November/December 2019

- September/Oktober 2019

- Juli/Augustus 2019

- Mei/Juni 2019

- Maart/April 2019

- Januari/Februari 2019

- November/December 2018

- September/Oktober 2018

- Juli/Augustus 2018 (zomers van toen)

- Mei/Juni 2018

- Maart/April 2018

- Januari/Februari 2018

- Sept/Okt/Nov/Dec 2017

- Juli/Aug 2017: Warme weken van weleer!

- April/Mei/Juni 2017

- Januari/Februari/Maart 2017

- Oktober/November/December 2016

- Augustus/September 2016

- Juli 2016: summer in the seventies!

- April/Mei/Juni 2016

- Januari/Februari/Maart 2016

- November/December 2015

- September/Oktober 2015

- Juli/Augustus 2015

- Maart/April 2015

- Mei/Juni 2015