RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het Gouden Weekend


Juli/Augustus 2015

Zondag 30-08: De warme weken van weleer. Vanavond vanaf 20.00 uur tot besluit van dit twaalfde zomerseizoen het geluid van juli/augustus 37 jaar geleden uit 1978.

Uit het radio/tv archief onder meer de zege van Gerrie Kneteman op het wereldkampioenschap wielrennen op de Nürburgring, 'Vara's Zomerkwartaal' met Joop Daalmeijer nam een kijkje bij de Wereldomroep waarvandaan de alarmoproepen over de hele wereld werden uitgezonden met Dick Klees. Ook de Paus overleed en koningin Juliana en Prins Bernhard ontvingen in Soestdijk de voetballers van Oranje die tweede werden op het WK in Argentinië. Verder een waarschuwing voor het verkeerd gebruiken van de vluchtstrook, de nieuwste snufjes op de 20ste Firato, 'Klankbord' van de EO-radio en aandacht voor een groot drama op een camping in Spanje. 

Op de draaitafel zomerklappers als: 'You Know I Love You', 'Sultans Of Swing', 'Never Let Her Slip Away', Ma Préférence', 'One For You, One For Me', 'Deliver Your Children', 'Dancing In The City', 'Copacabana', 'Davy's On The Road Again',  'Let's All Chant', 'Wet Day In September', 'Airport', 'Un Portugais', 'Windsurfin', 'Arabian Affair' en de zomertopper kwam uit de film 'Grease'.

Zaterdag 29-08: De warme weken van weleer. Vanavond, na de sport vanaf 21.00 uur, in vogelvlucht het vakantievinyl van 1982 uit juli en augustus.

Uit het radio/tv archief van 33 jaar geleden onder meer ook de voetballende jeugd in Utrecht uit het Polygoonjournaal, de Radionieuwsdienst en Coulissen over nieuw talent, waaronder: Pierre Bokma.

Het was ook de zomer van het betoverende 'Abracadabra', de eerste kus van Errol Brown van Hot Chocolate, Harry Klorkestein over de residentie, gymnastiek door Diana Ross, Bennet & Bee, de eerste solohit van Frida, kippenvel met Charlene, Mathilde Santing in de voetsporen van The Isley Brothers, Carly Simon uit de film 'Soup for one' en deze voetbalavond ook Toto. Tot slot de zwoele zomerklapper van toen.

Zondag 23-08: De warme weken van weleer. Vanavond het vakantievinyl van 1972 uit juli en augustus.

Uit het radio/tv archief van 43 jaar geleden onder meer: 'Echo', ook een nieuwe techniek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht, een grote kettingbotsing, 'VPRO-Vrijdag' met Erica Terpstra over de naderende Olympische Spelen in München en een bijzondere autorace in Driebergen.   

En uit de zomerradio o.m. op deze 'Beautiful Sunday': 'Summertime Summertime', 'Wait For The Sun', 'Summertrain', 'Taka-Takata' en 'De Zomerzon'. En verder de zomer van o.a.: Procol Harum, Axis, Hurricane Smith, Mac & Katie Kissoon, Julio Iglesias, The Buoys, Arne Jansen, Focus, Chi-Lites, Sammy Davis Jr., Neil Diamond, The Sweet, Les Poppys, The Cats, Bobby Vinton, Donny Osmond en Bread. En we nemen afscheid met 'Hello-A'.

Zaterdag 22-08: De warme weken van weleer. Vanavond vanaf 20.00 uur het vakantievinyl van 1979 uit juli en augustus.

Uit het radio/tv archief van 36 jaar geleden onder meer de 'Radionieuwsdienst' uit de week van 22 augustus. Fragmenten van Hilversum 1, 2 en 3 en, net als nu, ook bootvluchtelingen die het nieuws beheersten. Het gironummer voor steun was toen 999. Ook het wereldkampioenschap wielrennen en het Popjournaal. 

De hits van Voulez-Vous tot Rendezvous 6:02. The Surfers hadden opnieuw de wind in de zeilen, ook het debuut van de Dolly Dots en die andere meidengroep Babe. Verder o.a.: Anita Ward, Julio Iglesias, Gus Williams, ABBA, The Boomtown Rats, Supertramp, Roxy Music, Umberto Tozzi, Cliff Richard, Dr. Hook, Electric Light Orchestra, Randy Vanwarmer, U.K., Earth, Wind & Fire en de zomerklappers van juli en augustus.

Zondag 16-08: De warme weken van weleer. Nu weer vanaf 20.00 uur en vanavond het vakantievinyl van 1977 uit juli en augustus.

Precies 38 jaar geleden overleed Elvis Presley. We hebben het eerste bericht van de Radionieuwsdienst, een VARA-bijdrage van Willem van Beusekom, Peter Schreuder vanuit New York voor de AVRO over zijn begrafenis en 'Televizier Magazine' over de gekte rond de fans in Amerika vlak na zijn dood.

En ondanks het tegenvallende weer werd het toch nog zomer dankzij Rob de Nijs. En verder vanavond o.a.: Thembi, Lou Rawls, Johnny "Guitar" Watson, Smokie, Elkie Brooks, Guys 'n' Dolls, Andrew Gold, Santa Esmeralda, Highlight, Rod Stewart, Carole Bayer Sager, Carlos, Jean Michelle Jarre, Mr. Walkie Talkie, Claude-Michel Schönberg, Bob Seger and the Silver Bullet Band, Crosby, Stills & Nash, Internationals en de dames bezetten de top van de hitlijsten van Ma Baker tot Baccara.

Zaterdag 15-08: De warme weken van weleer. Nu weer vanaf 20.00 uur en deze keer van 44 jaar geleden. Het vakantievinyl van 1971 uit juli en augustus.

Een nieuwe regering ging aan het werk die zomer met premier Biesheuvel. Ook een folkloristische dag in Spakenburg uit het Polygoonjournaal, koningin Juliana op staatsbezoek in Indonesië, het werk van de Consumentenbond en de klik-klak-rage die voortkwam vanuit Woerden.

Met op de draaitafels uit de Nederlandse, Britse en Amerikaanse hitlijsten (onder zeer veel meer): Blue Mink, Shocking Blue, Ben Cramer, Neil Diamond, The Sweet, The Walkers, Jean Knight, Marvin Gaye, The Cats, T.Rex, Rod McKuen. The Doors, Michel Delpech, Graham Nash, The Bee Gees, George Baker Selection, White Plains, The Stampeders, Demis Roussos, Diana Ross en de zomerklappers tot besluit met een een ode aan 'Manuela' en aan de in 2014 overleden Peret.

Zondag 09-08: De (hele) warme weken van weleer deze keer en wel van 39 jaar geleden. Het vakantievinyl van 1976 uit juli en augustus.

Jimmy Carter was kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Amerika. Verder zat Wim Kan precies 40 jaar in het vak. Het Poygoonjournaal berichtte over de droogte in Nederland vanwege de hitte en ook weerman Hans de Jong liet zijn licht schijnen over deze bijzondere zomer en Postbus 51 waarschuwde voor brandgevaar in de bossen. In het laatste uur nog even kort de Olympsche Spelen in Montreal, een jonge Paul Witteman in 'Dingen van de Dag' en Cor Galis vroeg ons vooral lid te worden van de VPRO.

En de muziek van 'Dancing Queen' tot Queen, van 'Now Is The Time' tot '5:05 PM' en van 'The Man From Manhattan' tot The Manhattans.  

Zaterdag 08-08: vandaag slechts één uurtje van 19.00-20.00 het geluid van 30 zomers geleden. De warme weken van 1985 met ook toen een conflict rond het voetbal en wel tussen de KNVB in Zeist en de NOS. Verder de aanslag op de Rainbow Warrior en de 500ste aflevering van 'Gospelrock' bij de NCRV op Hilversum 3.

En o.m. ook Eurythmics met op de mondharmonica Stevie Wonder. Hij werd geïmiteerd door Georgie Davis en hij won eerder de eerste finale van de Soundmixshow. Met zijn deduutsingle bereikte hij in de zomer de top 5. George Baker was in zomerse oorden, André Hazes kroop in de huid van Louis Prima, Ten Sharp en Time Bandits waren populaire Nederlandse bands, Chris rea bracht een ode aan zijn dochter, Kate Bush was weer terug en de zomertoppers van toen om mee af te sluiten.

Zondag 02-08: De vijfde en laatste zondag van 'summer in the sixties' met de twee zomers uit de jaren zestig die nog niet geweest zijn. In het eerste uur die van 1964. Met de zomer volgens het Polygoonjournaal, de proefuitzending van TV-Noordzee en de voorbereidingen in Tokio met het oog op de Olympische Spelen in oktober.

En uit de Hitwezen Top 50, de Top 30 en de Amerikaanse- en Britse hitparade o.a.: The Beatles, The Searchers, Astrud Gilberto, The Rolling Stones, Lesley Gore, Millie Scott. Jan and Dean, Louis Armstrong, Lulu, The Four Tops, The Hollies en de toppers van 51 jaar geleden van Dean Martin, Manfred Mann en Adamo.

Na de gouden wissel, vanaf 20.00 uur, nog twee uur lang de laatste zomer van de sixties met 1969. De tijd van de eerste mens op de maan en ook van 'Bad Moon Rising'. Verder uit de lijsten van juli en augustus vergeten vinyl van o.a.: The Isley Brothers, The Beach Boys, Lace, Oliver, Booker T & The MG's, Jr. Walker, Bob Dylan, Swinging Soul Machine, Wilma, Blood, Sweat & Tears, Oscar Harris, George Cash, The Family Dogg, Thunderclap Newman en de zomerklappers van 46 jaar geleden ter afsluiting met o.m. een vooruitblik op de tijd over 510 jaar!

Zaterdag 01-08: de 'warme weken van weleer' met de zomerse lijsten van 34 jaar geleden.

In de vakantie van 1981 reed premier van Agt een stukje mee in de Tour de France met Gerrie Kneteman maar was al gauw buiten adem. Elton John was te gast in 'Walhalla' van Theo Stokkink op Hilversum 3 en 'Vara's Lijn 3' was die zomer onder meer in de omgeving Amersfoort. Radiopresentator van de NCRV Aart van Bergeijk was in Willeskop, het Polygoonjounaal nam een kijkje in Veenendaal en Renny Pereira las het nieuws bij de 'Radionieuwsdienst'. Verder kondigde Cor Galis, met kritische blik op de klok, de VPRO-vrijdagavond via Hilversum 3 af en Jan Kok presenteerde 'Coulissen' op Hilversum 1 voor de TROS. Verder een duivenbericht door Gerard Reitsma en Ster.

Het was de tijd van de medley met Stars on 45, Lobo, Rubberen Robbie en The Royal Philharmonic Orchestra. Verder zomerse klanken als: 'Cantara Pepe, 'Only Crying', 'Japanese Boy', ''K Zal Je Heb', 'Amore De Mis Amores', 'Rio', 'Ma Quale Idea', 'Hands Up', 'Aguadou' en 'No Me Hables'. Maar ook o.a.: Will Tura, Shakin' Stevens, Electric Light Orchestra, BZN, Dolly Dots, Stevie Wonder, Bill Wyman en Shirley Zwerus. Ook een kijkje in de Elpee Top 50 met Max Werner, Roger Daltrey en ABBA en uit de Amerikaanse lijst een vergeten hit van Smokey Robinson. Ter afsluiting weer de zomertoppers van toen.

Zondag 26-07: in het eerste (bonus)uur: 1963. O.m. aandacht voor de vijftigste Tour de France met verslaggever Aad van den Heuvel. Ook voetbal in Soestdijk en het kabinet-Marijnen dat begon op 24 juli.

Een 'Zwoele Zotte Zomer' volgens Tony Vos. Ook de vakantie volgens Cliff Richard en het 'Ritme van de Regen'. Leuke surfplaatjes van The Beach Boys, Surfaris en Jan and Dean. Maar ook op het menu: 'Sweets for my Sweet' en 'Sukiyaki'.

Na de gouden wissel, om 20.00 uur, nog twee uur het zomergeluid van 1968. Het weer viel tegen maar in de Tour de France de eerste Nederlandse overwinning door Jan Janssen. Verder donkere wolken boven Oost-Europa, 'Dingen van de Dag', het vakantieadres van koningin Juliana en Leen Jongewaard als uw gastheer in het radioprogramma 'Zwoei'. 

En op de draaitafel van 47 jaar geleden smaakmakers als: 'Yummy Yummy Yummy' en 'The Muffin Man'. Maar ook op deze 'Lazy Sunday': 'Tuesday Afternoon'. Verder gaat het over o.a.: 'Jack', 'Maggie', 'Mrs. Robinson', 'Alouette', 'Lady Willpower', 'Sunny Girl', 'Young Girl' en een jongeMAN als zomertopper van toen. En wie was ook alweer die man met twee linkerhanden?

Zaterdag 25-07: de 'warme weken van weleer' met: 1974. Luister naar het geluid van Jean Nelissen over de turbulente Tour de France dat jaar, 'Dingen van de Dag' over een revolutionair plan voor de Nederlandse radio, het aftreden van Richard Nixon, 'Boter, Bloemen en Artiesten', boze boeren in het Utrechtse stadion, de nieuwe burgemeester van Utrecht: Henk Vonhoff en waarschuwing voor West-Duitsers die de Nederlandse kust willen gaan bezoeken en even na 20.00 uur de weersverwachting van 25 juli 1974.

En de zomerse hits van 41 jaar geleden uit 'Die goeie ouwe tijd' van o.a: Gerard Cox, ABBA, Paul da Vinci, The Rubettes, Bobby Goldsboro, Albert West, Donna Summer, Earth and Fire, Wings, Paper Lace, The First Class, Roberta Flack, Jack Jersey, Albert Hammond, The Drifters, Charles Aznavour, George Baker Selection, Bolland & Bolland, Dalida, Tony Y Los Santos, Terry Jacks, J.J. Cale en de zomertoppers met opnieuw The Rubettes èn Paul da Vinci en uit de disco George McCrae.

Zondag 19-07: in het eerste (bonus)uur de zomer van 1962. Met de 49ste Tour de France, religieuze kunst in Utrecht getiteld: 'Het wonder', en toen was er ook ruimtenieuws en wel over Venus. En de muziek van 53 jaar geleden van 'Sheila' tot 'Norman', een vakantieplaatje van Connie Francis, ook Conny Froboess, ook o.m. de eerste pianoles van Russ Conway en The Shadows mèt en zonder Cliff.

Na de gouden wissel vanaf 20.00 uur nog twee uur de zomervakantie van 1967. De 'Summer of Love' en het was warm in Nederland. Ook uit díe zomer de Tour de France door de NRU, het einde van de commerciële piratenzenders in Engeland, rumour in Utrecht na de ontploffing van een munitieschip, de Vierdaagse met prins Claus en een kijkje op de tweehonderdste bijenmarkt in Veenendaal. En uit ons rijke verleden ook Roger Whittaker, Beestjes, Byrds, The Cats en Gonnie Baars. Ook 'Je bent niet hip' en één van de toppers van toen over de hippie-hoofdstad. Dit en nog veel meer van 48 jaar geleden.

Zaterdag 18-07: de zomer van Joop Zoetemelk als winnaar van de Tour de France en de Olympische Spelen in Moskou in 1980. In eigen land was er Sail '80. Avro's Radiojournaal met Sonja van Proosdij over 'Viditel', Vara's Zomerkwartaal op woensdagmorgen via Hilversum 2 en ook Vara's Lijn 3 op dinsdag op Hilversum 3. Verder: waar was je gulden een daalder waard? En een ode aan de man van de SRV (van je hiep hiep hiep hoeree).

Geniet verder muzikaal van: Bloem tot Joooosstt, van Pussycat tot Pino Massara en van Matchbox tot Maywood. En de originele versie van 'Ik weet niet hoe', het wonderschone 'Anak', het geheimzinnige 'Babooshka', de herinneringen van Willeke Alberti, de lange Brabantse nachten, een ode aan New York en de kracht van The Tempations. En laten we hopen dat The Press het laat bij woorden... Dit en nog veel meer verrassingen van het vinyl van vroeger!

Zondag 12-07: in het eerste (bonus)uur de zomer van 1961 met het Polygoonjournaal bracht zomers nieuws, prinses Beatrix werd doctorandus en de bouw van de Berlijnse Muur begon. En de muziek van 54 jaar geleden van 'Romeo' tot 'Runaway' en 'Who put the bomp in the bomp'? 

Na de gouden wissel vanaf 20.00 uur nog twee uur zomer 1966 met een Nederlandse etappe-overwinning in de Tour de France voor Henk Nijdam. Ook het wereldkampioenschap voetbal in Londen, de voorbereidingen op de Olympische Spelen van twee jaar later en de vakantievierders in Nederland die vaak een nat pak haalden. En de muziek van 'Lana' tot 'Hanky Panky' en van 'Summertime' tot 'Out Of Time'.

Zaterdag 11-07: de warme weken van weleer met 1975 en het zomergeluid van 40 jaar geleden. Joop Zoetemelk won de elfde etappe in de Tour de France, de laatste aflevering van 'Op Losse Groeven' van het seizoen op tv, het Polygoonjournaal over de hitte, 'Europa Globaal' op de radio over een zomerse dag in Spakenburg, 'Echo' over een jaar na de Turkse inval op Cyprus, 'Sportalgie' en Ster. En de muziek van John Denver ot Johnny Nash en van Sending out an S.O.S. tot S.O.S..

Zondag 05-07: tussen 19.00 en 20.00 uur: 1960. Met de Tour de France, watertourisme aan de Vecht en het noodweer op Sint-Margriet. En de muziek van Jimmy Jones tot Jim Reeves. Daarna van 20.00-22.00 uur: 1965. Ook toen slecht weer en de Tour de France met Jan Janssen. Verder de opening van de Mont Blanctunnel, een terugblik op een druk parlementair jaar, de allerlaatste 'Top of Flop' en de twee miljoenste televisiekijker in Nederland.En uit hitlijsten van The Yardbirds tot The Byrds.

Vijf zondagen lang alle zomers van de jaren zestig in 'summer in the sixties'. En op zaterdag de jaren daarna op Radio M Utrecht. Reageren kan via: edwin@goudenweekend.nl of Twitter: @edwinmeerman Andere playlisten Gouden Weekend:

- Terug in de tijd!

- Terug in de tijd!

- November/December 2020

- Zomer/September/Oktober 2020

- Mei/Juni 2020

- Maart/April 2020

- Januari/Februari 2020

- November/December 2019

- September/Oktober 2019

- Juli/Augustus 2019

- Mei/Juni 2019

- Maart/April 2019

- Januari/Februari 2019

- November/December 2018

- September/Oktober 2018

- Juli/Augustus 2018 (zomers van toen)

- Mei/Juni 2018

- Maart/April 2018

- Januari/Februari 2018

- Sept/Okt/Nov/Dec 2017

- Juli/Aug 2017: Warme weken van weleer!

- April/Mei/Juni 2017

- Januari/Februari/Maart 2017

- Oktober/November/December 2016

- Augustus/September 2016

- Juli 2016: summer in the seventies!

- April/Mei/Juni 2016

- Januari/Februari/Maart 2016

- November/December 2015

- September/Oktober 2015