RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het Gouden Weekend


November/December 2015

Donderdag 31-12: Voor één keer op donderdag maar wel aan het begin van een lang weekend en het einde van het jaar!

Tussen 19.00 uur en middernacht ouderwets 'radio voor wie niet kijken wil' met het geluid van vijf oudejaarsdagen van toen. Elk uur een ander jaar dus elk uur alvast een mini-jaarwisseling. Te beginnen in 1965 en via 19741975 en 1979 uiteindelijk nog één keer het muzikale uiteinde van 1980. Ook in ieder uur aftellen met de klappers en knallers uit de top 5 in de hitparade van 5 t/m 1. Gezellig, gevoelig, warm, wervelend en soms weemoedig de platen van 31 december destijds. De laatste minuut van het jaar verbinding met 002 voor de juiste tijd.

Ook korte oudejaars-fragmenten uit de jaren die centraal staan. Met o.m. het Journaal eind 1965, Sjef van Oekel op tv op 31-12-1974. Verder een stukje radio van oudejaarsavond 1975, Wim Kan op tv in 1979 en André van Duin in 1980. 

We starten dus in het goud met het geluid van 50 jaar geleden. Eerste plaat: 'Een meisje van 16' aan de vooravond van 2016. Ook later 40 jaar 'Bohemian Rhapsody' en 35 jaar 'Happy New Year', als toegift op 31-12-1980 van het album 'Super Trouper', meteen aan de start van het nieuwe jaar. Geniet van de muzikale verassingen en de gezellige 'oubolligheid' bij de oliebollen deze hele avond!

Zondag 27-12: December destijds! Het geluid van precies 38 jaar geleden van 19.00-22.00 uur met december 1977.

Het was, net als nu, zeer zacht met op 24 december 1977 maar liefst 15,3 graden in De Bilt (dit record voor december is onlangs geëvenaard). 'Aktua' blikte terug op de winkelverkopen in december en het politieke jaar.
Nederland kreeg een nieuw kabinet en tevens premier; Van Agt. De CPN was kritisch over de combinatie CDA-VVD. Verder de zaak-Knut Folkerts in de Utrechtse rechtbank, de Radionieuwsdienst over de verwachte werkloosheid voor 1978 en de te verwachten nieuwe films voor 1978.
Ook de NCRV-exclusiefschijf van zaterdag 31 december en fragmenten uit 'Eindstreep 1977' waarin Willem van Beusekom de vijftig populairste elpees van het jaar op een rijtje zette.

En de eindejaarshits van december (een gouden greep uit de hit- en tipparade en album top 20): It's A Heartache, Black Is Black, Singin' In The Rain, The Floral Dance, You Make Loving Fun, How Deep Is Your Love, Desiree, Love Is In The Air, Mull Of Kintyre, Turn To Stone, Belfast, Short People, 78th Avenue, Isn't It Time, Egyptian Reggae, From New York To L.A., The Name Of The Game, Valentino, Give A Little Bit, Don't It Make My Brown Eyes Blue en nog veel meer. Ook de top 5 van toen en '2voor10'.

Zondag 20-12: December destijds! Het geluid van precies 34 jaar geleden vanaf 20.00 uur met december 1981.

Het was ijskoud en Jan Pelleboer kwam met zeer lage cijfers van het KNMI in De Bilt. Tevens gaf hij weekendtips op tv (waaronder een jazz-evenement in Amersfoort). Verder geldzorgen bij FC Utrecht en de bouw van een nieuw stadion.
Met Kerst (toen ook op vrijdag) was Cor Galis gewoon te horen met de gebruikelijke VPRO-vrijdagochtend via Hilversum 2. Zijn kaars voor Polen zette zijn vitrage in lichterlaaie. Voorts ook de problemen bij de hulpacties voor Polen meldde Hier en Nu. 
Luchtiger was het in Op Volle Toeren met Chiel Montagne waar Rob de Nijs o.a. zijn nieuwe single bracht en waar André van Duin zijn nieuwste carnavalskraker 'Ik ben Joep Meloen' zong. Over deze film vertelde hij ook in Los Vast op de radio.

Het was warm en gezellig in 'De Zwarte Kat', Olivia Newton-John warmde zich op in de sportschool en Raymond van het Groenewoud danste zijn 'Cha Cha Cha'. En verder uit de diverse lijsten van toen ook Kerst met BZN, Boney M en Fay Lovsky. Maar ook o.a.: Ph.D., Future World Orchestra, Cliff Richard, The Rolling Stones, Time Bandits, Anita Meyer, Don McClean, Jon and Vangelis, Timi Yuro, Rocky Sharpe and The Replays, Alvin Stardust, The Pretenders, Elvis Costello, de top 5 van de Nationale Hitparade van 26 december 1981 en '2voor10'. 

Zaterdag 19-12: December destijds! Het geluid van precies 44 jaar geleden vanaf 21.00 uur deze avond met december 1971.

Hoe was de stand van zaken eind 1971? Het Journaal maakte de balans op. Verder o.m. een prijs voor Johan Cruijff en een bijzondere tentoonstelling in het Zeister Slot. 

Uit de hitlijsten fraaie klassiekers met hier en daar Kerst zoals van Les Poppys en John Lennon en ook de kerstgedachte van Ben Cramer. Verder o.a.: Redbone, Cher, Tony Christie, Slade, The Piglets, Gilbert O'Sullivan, The Four Tops, de top 5 van 11 december 1971 en '2voor10'. 

Zondag 13-12: December destijds! Het geluid van precies 42 jaar geleden vanaf 20.00 uur met december 1973.

Terug in de tijd van de olie- en energiecrisis. Premier Den Uyl kondigde sombere tijden aan waarin een jonge generatie voor het eerst na de oorlog te maken kreeg met schaarste. De benzine op de bon en het verzoek zuinig te zijn met energie. Goede alternatieven voor motorvoertuigen werden gegeven bij Polygoon. Verder o.a. Jaap van Meekren in Trefpunt over de Machtigingswet Inkomensvorming het stormde in Nederland en de Sportman van het Jaar.

Uit de hitlijsten fraaie klassiekers met hier en daar Kerst en de krentjes uit de pap. Een kleine greep: Loggings & Messina, Ringo Starr, Marie Osmond, Nico Haak, Ray Conniff and the Singers, The Sweepers, Santana, The New Seekers, Lynsey de Paul, Paul Anka, Elton John, Electric Light Orchestra, Slade, Three Degrees, Donny Osmond, Albert West, Cockney Rebel, Charles Aznavour, Colin Blunstone, de top 5 van 8 december 1973 en '2voor10'. 

Zaterdag 12-12: December destijds! Het geluid van precies 30 jaar geleden vanaf 20.00 uur met december 1985.

De radio was compleet veranderd en de naam 'Hilversum' maakte plaats voor 'Radio' per 1 december. Velen belden begin december naar de omroepen met de vraag waar ze hun favoriete programma's konden vinden. Op televisie bracht Aktua het nieuws over de verruiming van de winkelsluitingswet, de 'bietencampagne' van VVN en problemen bij de Utrechtse Taxi. Vara's Sterrenshow -met Willem Ruis- was ook in Utrecht. En verder o.m. aandacht voor de aanklacht tegen weekblad Privé omtrent een artikel over prins Willem-Alexander, de tandjes van Theo en Thea en de 'braadboteractie'.

Het was ook de tijd van o.a.: Gerard Joling, Feargal Sharkey, De Vrolijke Vagebonden, Whitney Houston, Nana Mouskouri, Benny Neyman, Dolly Dots, Lionel Richie, Willeke Alberti, Gino Vannelli, Bonnie & José met Ron Brandsteder, Shakatak, Jennifer Rush, Dire Straits, Rob de Nijs, Elton John, Matt Bianco en Dionne & Friends. De top 5 uit de albumlijst van 28 december en '2voor10'. 

Zondag 06-12: December destijds! Terug naar de tijd van 45 jaar geleden vanaf 20.00 uur met december 1970.

Er waren stakingen bij de PTT en in de Rotterdamse Haven. De 'beeldtelefoon' werd aangekondigd alsmede de autogordel. Een waarschuwing voor "een nieuwe grote oorlog binnen 50 jaar", de Ochtendgymnastiek o.l.v. Ab Goubitz bestond 25 jaar en een nieuwe service van de Ratax in Utrecht: de Ratax-ringlijn.

En ook zeker vanavond nog een heerlijk avondje met de muziek! O.a.: José Feliciano, Matthews Southern Comfort, Roger Whittaker, The Beach Boys, Clarence Carter, Desmond Dekker, Samantha Jones, Neil Diamond, Marc Hamilton, The Bee Gees, Stephen Stills, Euson, Dawn, McGuinness Flint, Santana, Dave Edmunds, The Byrds, George Harrison, Liesbeth List, George Baker Selection, Neil Young, Melanie, Jackson 5, Nitty Gritty Dirt Band en Shocking Blue. Ook de top 5 van 12-12-1970 en '2voor10' met Simon & Garfunkel en hun versie van Silent Night.

Zondag 29-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 47 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1968.

Er waren ook toen spanningen met Rusland (Sovjet-Unie) na de inval in Tsjecho-Slowakije. Minister de Jong hield een toespraak op radio en televisie waarin hij een verhoging aankondigde van het defensiebudget. Joop den Uyl reageerde hier ook op. Koningin Juliana opende de IJ-tunnel, de BTW was in aantocht en de belasting voor op huurhuizen. Op tv ging het over een nieuwe stad bij Wijk Bij Duurstede.

Op de radio schalden uit de speakers o.a.: The Moody Blues, The Casuals, Fats Domino, Tony Bass, Ohio Express, The Honeybus, Patty Pravo, World Of Oz, The Flirtations, Canned Heat, The Foundations, The Turtles, Hugo Montenegro, The Love Affair, Cliff Richard, Peter Tetteroo, Mary Hopkin, The Cats, The Hollies, Engelbert Humperdinck, Barry Ryan, Cuby + Blizzards en Aretha Franklin. Ook de top 5 van 9 november en '2voor10'.

Zaterdag 28-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 40 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1975.

Suriname werd onafhankelijk, de KRO en VARA bestonden 50 jaar en die laatste omroep vierde dat in Tivoli. Verder een kijkje in de Utrechtse wijk Pijlsweerd en de camera van Polygoon was in Amersfoort voor het EK Biljart Artistiek (kunststoten). 'Teun' (de onlangs overleden Jennifer Willems) in de 'Film van Ome Willem' vierde haar verjaardag. Verder overleed oud-dictator Franco van Spanje, bestond het kruiswerk in Nederland honderd jaar en in het Centraal Museum in Utrecht was de tentoonstelling 'Marsepeinkunst'.

Op de draaitafel het geluid van The Stylistics, The Eagles, Natalie Cole, Conny Vandenbos, Bob Marley, Penny McClean, Bee Gees, John Denver, Abba, The Trammps, Chip Taylor, Queen, Teach In, Tina Charles, People's Choice, Earth & Fire, Pussycat, Silver Convention, Jigsaw, Piet Veerman, Electric Light Orchestra, Maggie MacNeal, de top 5 van toen en '2voor10'.

Zondag 22-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 39 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1976.

Jimmy Carter werd gekozen tot nieuwe president van de VS. Ook in ons land kwamen er verkiezingen aan en het CDA kwam bijéén in Veenendaal voor een congres. De PPR koos Ria Beckers tot lijsttrekker voor de verkiezingen van 1977. Verder was er het nieuws rond Pieter Menten, Polygoon berichtte over de Kinderpostzegels en biljarten in Amersfoort, Simonskoop over de nieuwste films en weerman Hans de Jong in 'Hier en Nu' op tv met zijn visie op het herfstweer in die novembermaand.

In de (hit)lijsten stond o.m. 'Majoor Kees En De Sinterklahaas', 'De Noorderzon Scheen', en 'Het Gebeurde In Het Westen'. Maar ook The Manhattan Transfer, J. Vincent Edwards, J.J. Cale, Elton John, Pussycat, Sherbet, Arjan Brass, Electric Light Orchestra, Bolland & Bolland, Teach In, Little River Band, Tina Charles, Rob de Nijs, Neil Diamond, Boney M, BZN, Queen en Smokie. Verder de top 5 van 20 november en '2voor10'.

Zaterdag 21-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 35 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1980.

Ronald Reagan werd gekozen tot nieuwe president van de VS terwijl het in Nederland ijskoud was met de vroegste ijsdag ooit gemeten in De Bilt begin november. Het leverde problemen op voor de landbouw. Het was twee weken later warm voor de tijd van het jaar met een recordzachte 17e november (toevallig nu deze week in 2015 verbroken). Het waaide ook hard meldde de Radionieuwsdienst. Verder voetbal met de wedstrijd Nederland-België voor het WK in 1982 in Spanje, een stukje 'Wekkerradio' van de VARA-woensdag op Hilversum 2 en Cor Galis vanuit VPRO's Radiotheater via Hilversum 3. Theo Koomen versloeg FC Utrecht tegen Eintracht Frankfurt en er waren studentenprotesten in Utrecht.

En dan de muziek! Met o.a.: Eddie Rabbit, Queen, George Benson, John Lennon, Roland Kaiser, Madness, Telly Savalas, Rod Stewart, Neil Diamond, Alan Parsons Project, Don Williams, Sniff 'n' the Tears, Blondie, Abba, Kate Bush, Air Supply, Patti Labelle, Gary Fane, de top 5 van 15 november en '2voor10'.

Zondag 15-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 36 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1979.

Adrie van Oorschot was de landelijke Sinterklaas en kwam aan in Rotterdam. Hij werd ontvangen door Koos Postema en Wieteke van Dort. Ook een jarig kind mocht op schoot bij de goedheiligman. 'Stuif es In' was in Woerden, André van Duin zat 15 jaar in het vak en in het korte nieuws van toen fragmenten van o.m. Oranje in de DDR voor het EK van 1980 met verslag van Theo Koomen, de Radionieuwsdienst over de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer, het FNV was boos op het kabinet-Van Agt, de Amerikaanse verkiezingen over een jaar en barre omstandigheden bij de woonwagens in Amersfoort.

En o.a.: Sister Sledge, Bellamy Brothers, Fleetwood Mac, Buggles, Snoopy, Kate Bush, Randy Crawford, Julio Iglesias, Supertramp, Viola Wills, Maywood, Dolly Dots, KC and The Sunshine Band, Champagne, Commodores, Chic, Massada, Cory Daye, Mike Batt, de top 5 van 24 november en '2voor10'.

Zaterdag 14-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 41 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1974.

Adrie van Oorschot was de landelijke Sinterklaas en kwam aan in Enkhuizen. Het 'Simplisties Verbond' begon op tv en presenteerde de 'bescheurkalender'. Kinderpostzegels bestonden 50 jaar en op de radio hoorden we 'Tussen thee en koffie'. Verder korte fragmenten uit het nieuws van toen over 'Geven voor Leven', 50 jaar NCRV, het blaaspijpje, het abortus-debat en de tachograaf.

En 33 plaatjes op 45-toeren van o.a.: The Hues Corporation, The Intruders, The Cats, Slade, Teach In, Neil Diamond, Sweet Sensation, Abba, Ace, Rubettes, Supertramp, Randy Newman, Sailor, John Lennon, George McCrae, Catapult, Patty Pravo, The Classics, Kiki Dee, de top 5 van toen en '2voor10'.

En luister op zaterdag tussen 18 en 20 uur ook altijd naar 'Mooi was die tijd' op Bingo FM met 14 november het Nederlandse lied van 1998. De Zangeres Zonder Naam overleed, het wereldkampioenschap hockey in Utrecht, Leefbaar Utrecht met Henk Westbroek deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, het Utrechtse Filmfestival met het 14e Kippetje, brand in de Catharijnetoren en nieuwe sirenes galmen door Nederland.

Zondag 08-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 48 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1967.

Een grote brand bij 'De Hernhutters' in Zeist, eind oktober, smeulde nog lang na in het (regio)nieuws. Verder als rode draad vanavond fragmenten uit het programma 'Open Oog' met leuke tips voor trips in de regio Utrecht die novembermaand. En ook o.m. de start van de Kinderboekenweek in de Rai in Amsterdam, het predikambt werd ook mogelijk voor vrouwen (een bijdrage vanuit Driebergen). Ook kwam er reclame aan op de radio per 1 maart 1968! De tarieven werden bekend gemaakt in november 1967: 15 gulden per seconde op Hilversum 3 en 60 gulden per seconde op Hilversum 1 en 2. En 'Hoepla' op tv deed nogal wat stof opwaaien (ook in de Tweede Kamer).

Een greep uit de maarliefst 37 plaatjes die passen in deze twee uur van o.a.: The Kinks, Bar-Kays, Ben Cramer, Long John Baldry, The Flower Pot Men, After Tea, The Buffoons, The Bee Gees, The Dave Clark Five, Engelbert Humperdinck, The Hollies, The Cats, The Troggs, Traffic, David McWilliams, The Move, The Cowsills, The Shoes, Roland W, The Motions, de top 5 van toen en '2voor10'.

Zaterdag 07-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 33 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1982.

Het kabinet-Lubbers trad aan en zo kreeg Nederland een nieuwe premier begin november. De twintigste verjaardag van Wim Kieft was aanstaande. Gerda Brautigam van de PvdA overleed evenals Vara-stem Wim Hoogendoorn en Sovjet-president Leonid Brezjnev. De Radionieuwsdienst meldde nieuwe regels rond de verlenging van het rijbewijs en dan was er nog de tentoonstelling 'Openbaar Kunstgebit' in Utrecht.

Terug in de (hit)lijsten: 'More Than I Can Say', 'Do Wah Diddy', 'Amor', 'I Can See Clearly Now' en 'You Can't Hurry Love'. Verder o.a.: Lori Spee, Marvin Gaye, Dionne Warwick, Frida, André Hazes, Kid Creole, Fat Larry's Band, Louise Tucker, het Utrechtse 'Pleps' en Diana Ross. Uit de albumlijst: Toto, BZN, 'De Positivo's', Roxy Music, Phil Collins en Shakin' Stevens. Tot slot de top 5 van toen en '2voor10'.

Zondag 01-11: Herinneringen aan de herfst. Terug naar de tijd van 38 jaar geleden vanaf 20.00 uur met november 1977.

De moeizame formatie van een nieuw kabinet beheerste het nieuws begin november. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat een tweede Kabinet-Den Uyl ver weg was. De 'VRO' zette bij deze gelegenheid de abortusproblematiek nog eens op een rijtje en de ARP hield een partijberaad in Utrecht. Verder kreeg Soesterberg de eerste kunstskibaan van Nederland. Ook was 'Stuif es in' in Abcoude, de Sint kwam aan in Muiden, Maup Caransa werd ontvoerd en Pieter Menten was in het nieuws. En er stond op een ochtend maarliefst 70 kilometer file!

Herinneringen aan de dag van gisteren dus en ook bezongen door Donna Summer. Verder o.a.: Queen, Willeke Alberti, Elvis Presley, John Paul Young, Champagne, ABBA, Smokie, Electric Light Orchestra, Patsy Gallant, Patricia Paay, Carly Simon, Raffaella Cara', David Soul, Jenny Arean en Frans Halsema, Belle Epoque, Rod Stewart, Little River Band, Meco, Floaters, de top 5 van 29 oktober en '2voor10'.Andere playlisten Gouden Weekend:

- Terug in de tijd!

- Maart/April 2021

- Januari/februari 2021

- November/December 2020

- Zomer/September/Oktober 2020

- Mei/Juni 2020

- Maart/April 2020

- Januari/Februari 2020

- November/December 2019

- September/Oktober 2019

- Juli/Augustus 2019

- Mei/Juni 2019

- Maart/April 2019

- Januari/Februari 2019

- November/December 2018

- September/Oktober 2018

- Juli/Augustus 2018 (zomers van toen)

- Mei/Juni 2018

- Maart/April 2018

- Januari/Februari 2018

- Sept/Okt/Nov/Dec 2017

- Juli/Aug 2017: Warme weken van weleer!

- April/Mei/Juni 2017

- Januari/Februari/Maart 2017

- Oktober/November/December 2016

- Augustus/September 2016

- Juli 2016: summer in the seventies!

- April/Mei/Juni 2016

- Januari/Februari/Maart 2016

- November/December 2015