RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast


Goedemorgen luisteraars,

Vandaag ga ik uw aandacht vragen voor een moeilijk en vooral soms erg ‘pijnlijk’ onderwerp: artrose.

Artrose is een verschijnsel dat vooral optreedt bij oudere mensen. In dat geval is er meestal sprake van een degeneratie van het kraakbeen tussen de gewrichten.

Artrose kan verschillende oorzaken hebben, maar dikwijls is een jarenlange te zware belasting een belangrijke oorzaak. Knieën, schoudergewrichten de ruggenwervels zijn beruchte plekken waar artrose dikwijls optreedt.

Zo’n degeneratie, of, eenvoudiger gezegd: slijtage, van het kraakbeen kan tot veel pijnervaringen leiden.

Nu eerst iets over het kraakbeen zelf. Kraakbeen zou je kunnen opvatten als een soort ‘stootkussen’ tussen de gewrichten. Kraakbeen is namelijk veel ‘veerkrachtiger’ dan het ‘harde’ botweefsel van de gewrichten zelf.

Kraakbeen is ook een heel uniek weefsel, want het wordt, ter wille van het onderhoud ervan, niet rechtstreeks gevoed door het bloed, maar door de z.g. ‘synoviale vloeistof’.

Die synoviale vloeistof wordt geproduceerd in kliertjes rond de gewrichten, die de ’synovia’ worden genoemd. Het is enerzijds een soort ‘smeerstof’ en het bevat anderzijds de noodzakelijke voedingsstoffen voor het instant houden van het kraakbeen.

Al vele jaren wordt vette reclame gemaakt voor het middel glucosamine bij artrose. Maar, zo heb ik kunnen vaststellen, het slikken van glucosamine op zich, heeft zelden het gewenste effect.

Glucosamine en chondroitine zijn weliswaar ook onderdelen van de synoviale vloeistof, maar er is meer nodig.

Zo’n 20 jaar geleden ontdekte ik, vanuit een diergeneeskundig onderzoek, dat het spoorelement Selenium een essentieel onderdeel is van de synoviale vloeistof.

Dat resulteerde uiteindelijk in een Engels preparaat dat èn glucosamine, maar ook selenium bevat. Dat leverde  zeer positieve resultaten op. In ieder geval bleek in veel gevallen de verdere slijtage behoorlijk te verminderen.

Dan zijn er nog twee kruiden die vooral bij zo’n zeer pijnlijke artrose zinvol blijken te zijn: Harpagofytum, de duivelsklauw en Salix, de oer Hollandse Wilg.

Harpagofytum is inheems in de steppen van Namibië, Botswana en Angola. De Duitse arts Dr. Volk, introduceerde de Harpagofytum als geneeskruid in Europa. Er is naar de werking van de Duivelsklauw veel onderzoek gedaan en in Frankrijk werd in 1979 uit een wetenschappelijk onderzoek vastgesteld, dat de Harpagofytum een licht pijnstillende werking, een ontsteking werende en….jawel…..een kraakbeen beschermende werking heeft.

Dan de Wilg, in het Latijn Salix alba genoemd. Uit de schors van de wilg wordt al heel lang een tinctuur of poeder bereid, die behoorlijk pijnstillend werkt bij o.a. reumatische pijnen en artrose.

Die pijnstillende werking is te danken aan het salicylzuur, dat zich in de wilgenbast bevindt.  Het aardige is, dat die naam salicylzuur is afgeleid van de Latijnse naam van de Wilg: Salix.

Uit onderzoek blijkt, dat Salix, gecombineerd met Harpagofytum bij 40% van de patiënten tot flinke pijn vermindering leidt  na 4 weken gebruik en in sommige gevallen zelfs tot geheel pijnvrij zijn.

Kortom, de hiervoor genoemde ‘puur-natuur’ middelen kunnen in veel gevallen beslist verlichting bieden, en het voortschrijdend slijtage proces behoorlijk verminderen, althans dat is mijn langjarige ervaring.

En wat betreft de voeding: eet in het geval van artrose liefst helemaal geen suikers, absoluut geen frisdranken en geen varkensvlees.

En iedere dag toch proberen een half uurtje ontspannen te wandelen? Dat is beslist zeer heilzaam bij alle gewrichtsproblemen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 20-09-2020, Jaap Huibers, Amerongen.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…