RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Waarom eet een aap bananen en een mens frikadellen?


Goedemorgen luisteraars,

Misschien een wat merkwaardige vraag: waarom eten apen graag bananen en mensen frikadellen? Het meest simpele antwoord zou kunnen zijn: omdat er in het oerwoud geen snackbar is, om frikadellen te kopen. Tja, en dat is nog waar ook. Ha, ha….Maar nu de realiteit. Apen en mensen staan, evolutionair bezien, heel dicht bij elkaar. Ooit, heel erg lang geleden, ontstond als een soort afsplitsing van de aap, de menselijke soort. Dat was nog niet de mens zoals u en ik nu zijn. Dat kwam weer wat later in de tijd.

Apen voeden zich, als ze in het wild leven, met vruchten of bladeren die groeien in hun leefomgeving. De oermens deed dat voor het grootste deel ook. Het bijzondere is dat de enzymsystemen in het lichaam van de aap en de mens erg veel overeenkomsten vertonen. En die enzymen zijn noodzakelijk om het binnen gekregen voedsel zinvol te verteren, ja, om te bouwen tot lichaams-eigen stoffen.

Nog iets bijzonders. Als je een aap gedurende langere tijd zou gaan voeden met alles wat wij, als moderne mensen dagelijks meestal naar binnen werken aan eigentijds eetbaars, dan is de kans erg groot dat de aap lichamelijke problemen gaat ervaren.

Je kunt je dan afvragen: waarom is die menselijke soort er ooit toe gekomen om ‘anders’ te gaan eten, en, frikadellen en ander soortgelijk eigentijds aantrekkelijks te nuttigen? Dat heeft o.a. te maken met een ontwikkeling in de hersenen, die zich zo’n 15- a 25.000 jaar geleden heeft voorgedaan. Toen ontwikkelde de z.g. ‘neo-cortex’, of wel, het voorste deel van de  hersenen, zich in een heel rap tempo met als gevolg, dat de mens steeds meer en beter in staat bleek  om rationeel, bewust, causaal en ‘zakelijk’ te denken.

Echter, die ontwikkeling van dat voorste deel van de hersenen had wel een venijnig ‘staartje’… Met ons bewuste, rationele denken bleken we steeds meer dingen te doen en be-denken, die soms heel erg afweken en ook nu nog afwijken van-, en in strijd zijn met de oorspronkelijke bedoelingen van o.a. de spijsverteringsprocessen van de menselijke soort.

Om het samenvattend te zeggen: met ons ‘be-denkhoofd’ kunnen  we heel erg veel dingen bedenken en ontwikkelen die op zich erg intelligent en aardig lijken, maar erg veel van wat we door de millennia en eeuwen heen met dat denkhoofd hebben bedacht, past in veel gevallen niet bij de oorspronkelijke bedoelingen en mogelijkheden van ons lichaam, zeker waar het dat spijsverteringssysteem en het functioneren  van het vegetatief zenuwstelsel betreft. Want, luisteraars, de enzymsystemen in ons lichaam zijn qua concept, van veel oudere datum, dan de mogelijkheden van dat bewuste, neo-corticale, en rationele denken. Dus kan er steeds zoiets als een ‘fysiologische oorlog’ in je lichaam woeden, met, zeker op de langere duur, alle ziekten en lichamelijk ongevoeg van dien.

(Prof. Dr. Piet Vroon, destijds hoogleraar psychologie te Utrecht, heeft dat grandioos beschreven in zijn boek “Tranen van de krokodil”).

Waarom eet een aap bananen en een mens een frikadel? Omdat de aap geen frikadellen kan be-denken en dus niet de ongezonde dupe kan worden van voedsel, dat niet bij zijn oorspronkelijke verteringsmogelijkheden past.

Tegenwoordig wordt er gelukkig wat meer aandacht besteed aan een ietwat gezondere leefwijze, zeker waar het voeding betreft. Ook binnen de medische wereld is doorgedrongen, dat een groot percentage van de ziekten en lichamelijke- en zelfs psychische problemen, te maken kan hebben met voeding. Als u uw lichaam, uw welzijn serieus neemt, dan is het heel zinvol, om heel erg veel ‘eigentijds eetbaars’, toch af te vinken en te kiezen voor….. Oei, en dan hoor ik vele klagen en zuchten: wat is sober, eenvoudig en heel zinvol eten toch vreselijk saai en on-leuk….

De voedingsindustrie heeft met de mogelijkheden van het ‘be-denkhoofd’ veel eetbaars ontwikkeld, waar erg veel geld mee verdiend kon en kan worden, maar wat in feite belastend, dus ‘rotzooi’ voor je lichaam is.

We zouden met die uniek menselijke mogelijkheid van ons denkhoofd ook kunnen be-denken:  dit eten we wel, uit eerbied voor ons lichaam, en dat eten we vooral niet, ondanks al het begeerlijke en verleidelijke er van…

Zo’n manier van denken en handelen zou je misschien wel ‘echte’ intelligentie kunnen noemen.

Hou het sober en vervang de frikadel toch maar voor….een heerlijke banaan.

Luisteraars, graag weer tot volgende week.

Copyright, 23-09-2018, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Waarom eet een aap bananen en een mens frikadellen?
- Uien: om van te huilen, maar ook erg geneeskrachtig.
- Koemelk, moedermelk en allergieën.
- Wisselingen in leefritme en de ordenende werking van de Hartgespan (Leonuris cardiaca).
- Appels, en het heel waardevolle pectine in de appelmoes.
- De invloed van het weer op onze gezondheid
- Komkommertijd….
- Laurus nobilis: over de lauwerkrans, pijnlijke gewrichten en glanzend haar.
- Zeer hoge temperaturen, ouderen, het hart en twee kruiden die behulpzaam kunnen werken.
- Column voor 1 juli 2018 – Drukke kinderen, vakantietijd en de rust bevorderende werking van het Slaapmutsje