RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!


Goedemorgen luisteraars,

Alhoewel er in het officiële medisch bedrijf nooit aandacht aan wordt besteed, leek het mij toch heel zinvol en nuttig om nu eens wel aandacht te besteden. Vandaag ga ik het namelijk hebben over het mineraal Kiezelzuur, ook wel silicium genoemd.

Silicium behoort tot de z.g. chemische elementen, zoals die in het Periodiek Systeem gerangschikt zijn. Silicium komt in zuivere vorm niet voor . De meest voorkomende vorm is een verbinding tussen Silicium en Zuurstof, of wel, silicium-dioxide, ook wel kiezelzuur genoemd.

Kiezelzuur is heel royaal aanwezig in de natuur. Het zand van het strand, de bergkristal, de Veluwse zandgronden, het is allemaal kiezelzuur. Ook in het plantenrijk kom je het veelvuldig tegen, want kiezelzuur is o.a. een ‘steunweefsel’. Vooral planten uit de oertijd, zoals de Paardenstaarten, waar ons weide-onkruid Equisetum (heermoes) een nazaat van is, bevatten grote hoeveelheden organisch gebonden kiezelzuur. Ook in het menselijk lichaam speelt kiezelzuur een aardig toontje mee. De huid bevat kiezelzuur en heeft er wellicht haar ‘glans’ aan te danken. De lens van het oog bevat kiezelzuur, zoals alle fotolenzen voor het grootste deel uit kiezel bestaan, en het trommelvlies van het oor bevat nogal wat kiezelzuur, waardoor er een lichtreflex optreedt, als de dokter met een lampje in het oor kijkt. Bij een ontstoken middenoor en trommelvlies, is die lichtreflex even verdwenen en oogt het trommelvlies dof. Kortom, kiezelzuur is royaal aanwezig en speelt  een heel belangrijke rol in de natuur, alsook in ons lichaam. Kiezelzuur is immers ook onmisbaar voor een gezond bindweefsel (steunweefsel). We hebben beslist iedere dag een bepaalde hoeveelheid kiezelzuur in onze voeding nodig voor het gezond houden en welbevinden van ons lichaam en dan met name voor ogen, huid, nagels, trommelvlies, de kwaliteit van ons haar en het bindweefsel!

Wat zijn nu de belangrijkste bronnen/leveranciers van kiezelzuur? Vooral granen (haver!!), bladgroenten alsook sommige fruitsoorten. Wat betreft de granen is er een groot ‘maar’ … Tijdens het moderne maalproces van de granen, gaat er veel kiezelzuur verloren. In vroeger tijd werd het graan gemalen in de molen, tussen de molenstenen. Daar was de temperatuur tijdens het maalproces heel veel lager, dan inde moderne maalmachines. Ook kwam er tijdens dat over elkaar draaien van de molenstenen behoorlijk wat heel fijn kiezelzuur vrij, dat in het meel terecht kwam, en dus in het brood. De ouderwetse molensteen bevat n.l. veel kiezelzuur. Dus…molensteen gemalen meel is nog altijd het allerbeste meel, wat betreft het gehalte aan kiezelzuur. Haver bevat van alle graansoorten het hoogste gehalte aan kiezelzuur. Haver was dan ook heel speciaal het voer voor de paarden. Als paarden geen haver meer te eten krijgen wordt de vacht dof en verliest zijn glans.

Als mensen te weinig kiezelzuur binnenkrijgen, wordt het haar op termijn ook dof en futloos, gaan de nagels makkelijk afbrokkelen, want kiezelzuur speelt daarbij een belangrijke rol.

Prof, de Wijn zegt in zijn boek “Fysiologie van de voeding”, dat kiezelzuur essentieel is voor de goede conditie van het bindweefsel in ons lichaam, (zoals ik hiervoor al opmerkte). Bindweefsel is een ‘steunweefsel’, waar het vlees (de spieren) strak en vitaal blijven en dus goed kunnen functioneren. Als het ‘vlees’ wat slapjes en lubberig wordt, is dat dikwijls het gevolg van o.a. een langdurig klein tekort aan kiezelzuur.

Hoe dan ook, kiezelzuur (Silicium) is een heel belangrijk mineraal. Zeker als je ouder wordt, is het dagelijks gebruik van Silicium in de vorm van het homeopathisch middel Silicea D4 of 4CH zeer aan te bevelen.. Daarnaast: eet veel verse groenten, haver en volkorenbrood, gebakken van molensteen gemalen meel.

En tenslotte: als de medische wetenschap zich eens zou verdiepen in de grote waarde en geneeskrachtige mogelijkheden van kiezelzuur, dan zou de gezondheidszorg wellicht minder prijzig kunnen worden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 11-02-2018, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…
- Column voor 21 januari 2018 – Over Cholesterol, statinen gebruik, spierproblemen, vermoeidheid en een tekort aan Co-enzym Q10.
- Column voor 14 januari 2018 – Karwijzaad bij winderigheid en een opgeblazen gevoel in maag en darmen.
- Column voor 7 januari 2018 – Over een ‘gouden’ nieuwjaar, wat beslist iets anders is dan een zak vol gouden dubloenen.
- Column voor 31 december 2017 – Over het ongezonde van ‘goede voornemens’ en andere oudejaarsavond curiosa.