RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Lente, de Krokus, en een dreigende miskraam.


Goedemorgen luisteraars,

In het staartje van de winter, zelfs als de sneeuw nog even haar witte gloed laat zien, tonen de sneeuwklokjes en krokussen de eerste, vitale tekenen van de nieuw lente. De zon klimt in zijn baan aan de hemelboog, de dagen worden weer langer en de energetische kracht van  de zonnestralen neemt toe.

Voor veel mensen zijn die eerste ‘lenteboden’ een geschenk uit de hemel. De donkere dagen verdwijnen en het nieuwe leven, dient zich aan!

In het plantenrijk zijn sneeuwklokjes en krokussen bijna symbolisch voor het beginnend nieuwe leven.

In het mensenrijk kennen we het begin van het nieuwe leven als de zwangerschap. Dat begint ook heel klein, aarzelend, in de baarmoeder. Maar hoe vreugdevol een het ‘in verwachting zijn’ ook is, een zwangerschap kent, helaas, soms ook moeilijke momenten. Met name in die eerste drie maanden kan het allemaal nog even misgaan: de miskraam, of met een wetenschappelijk woord, de spontane abortus.

In het platenrijk kun je iets soortgelijks  meemaken. Eind januari en in februari staan de sneeuwklokjes en krokussen al aardig boven de grond en soms zelfs in beginnende bloei. Maar als het dan in zo’n periode plotsklaps toch nog even streng gaat winteren, met strenge vorst, iets wat vroeger nogal eens voor kwam, dan is er met dat beginnende nieuwe lenteleven sprake van een ‘miskraam’. Dan gaan die ontluikende sneeuwklokjes en krokussen toch even ‘ter ziele’

Nu iets heel bijzonders.

De krokus, die echte lente-aankondiger, is al heel lang een bekend en vroeger dikwijls gebruikt plantje in de homeopathische geneeskunst. Dat weten de meeste mensen niet, maar erg veel planten waar we nauwelijks aandacht aan schenken bezitten dikwijls unieke geneeskrachtige eigenschappen. De krokus is op zich een licht giftig plantje. Dus je moet het nooit in ‘pure’ vorm gebruiken. Maar als je de homeopathische verdunning gebruikt,  als D4 of 4CH, dan blijkt het in bepaalde situaties een werkzaam middel te zijn bij…..jawel, juist de problemen met de baarmoeder en dan met name om een dreigende miskraam te kunnen afwenden. Tegenwoordig heeft de gynaecoloog natuurlijk de moderne middelen, maar in vroeger tijd werd dikwijls gebruik gemaakt van de krokus in homeopathische verdunning.

Als je wat oog wilt hebben voor de samenhang van de dingen, dan is dat best wel bijzonder. Immers, als de natuur aan het nieuwe leven begint, zeg maar ’zwanger’ is, dan verschijnen de sneeuwklokjes en krokussen als eerste symptomen daarvan. En juist die krokus blijkt aangewend te kunnen worden om het nieuwe leven in de baarmoeder in bepaalde situaties te kunnen beschermen als dat verstoord dreigt te raken en een miskraam op de loer ligt.

Crocus sativus, zoals de Latijnse naam van de plant heet, alsook van het homeopathisch preparaat en dan in de verdunning D4, D6 of 4CH, brengt rust in de baarmoeder, als die te ‘opgewonden’ is. Medisch spreek je in zo’n geval van een uterus (=baarmoeder) congestie, of wel, een te heftige bloedaandrang in de baarmoeder. Dat is niet wenselijk voor de vrucht die zich daar ontwikkelt.

Crocus sativus is, wellicht al meer dan honderd jaar, in de homeopathische geneeskunst gebruikt om een dreigende miskraam te helpen voorkomen.

Ook werkt dit middel in bepaalde gevallen erg goed als er sprake is van een te heftige, overvloedige en vooral ook pijnlijke menstruatie.

Het aardige is, dat Crocus sativus D4 of 4CH ook dikwijls helpt bij te dikwijls optredende neusbloedingen, soms ook weer het gevolg van een ‘congestie’ van het neusslijmvlies.

Welnu, een nieuwe lente, een nieuw leven en de krokus draagt het allemaal in zich om, dat nieuwe, beginnende leven in de baarmoeder een kans van een veilige en gezonde ontwikkeling te bieden.

Hoe geweldig steekt de natuur en de gehele schepping toch eigenlijk in elkaar, voor wie het wil zien en proberen te doorgronden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 17-02-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lente, de Krokus, en een dreigende miskraam.
- De “Pil”, zink, vit. B6 tekort en neiging tot depressie.
- Winterse noordoosten wind, astma en aangezicht zenuwpijn (trigeminus neuralgie).
- Lofzang op de boerenkool….
- Hoe herken je een echte griep, en wat te doen?
- Stresstest bij kinderen van 1 en 2 jaar….
- Gelukkig Nieuwjaar…over tijd en gezondheid.
- Oudejaar en eigen gebakken veerkrachtige oliebollen.
- Kerstcolumn.
- Sint Nicolaas ‘overdenking’.