RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


De ‘opgefokte’ adrenaline samenleving , het vegetatief zenuwstelsel en Nux Vomica 4CH.


Goedemorgen luisteraars,

Als je kijkt naar de grote hoeveelheden rustgevende middelen, zoals bijv. oxazepam of antidepressiva die dagelijks geslikt worden door tal van mensen, dan zou je tot de conclusie kunnen komen, dat erg veel zenuwstelsels nu niet bepaald in goeden doen zijn en evenwichtig, harmonisch functioneren.

Kan ik me eigenlijk best wel iets bij voorstellen, want de wereld, de maatschappij waarin we leven en ons staande moeten houden  is uiterst stressvol en ‘opgefokt’. Niet alleen kun je dat ‘opgefokt-zijn’ waarnemen in bijv. het bedrijfs- of zakenleven, op de werkvloer of, en vooral in toenemende mate in het verkeer, waar haast, stress en zelfs agressiviteit je oren uitkomt, maar… ook in het privéleven van tal van mensen kom je dat ‘opgefokt-leven’ tegen. Er moet steeds maar weer aan god-weet-wat  worden meegedaan en dat vreselijke eigen ‘ego’ moet steeds maar weer ‘over the top’ getoond worden.

Een van de consequenties van dit moderne, opgefokte leven is die voor de gezondheid gevaarlijke ontregeling van het z.g. ‘vegetatief zenuwstelsel’. Dat zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen, te weten, de sympathicus en de para-sympathicus. De para-sympaticus speelt een hoofdrol bij alle processen in het lichaam die rustig moeten verlopen zoals de spijsvertering, werking van de nieren en niet te vergeten het hart.

Die sympathicus speelt de boventoon bij al die situaties waar, om het even heel simpel te zeggen, ‘vechten of vluchten’, in symbolische zin bedoeld,  in het geding is. Dus, als je terecht komt in zeer stressvolle situaties, neemt de werking en de activiteit van de sympathicus  enorm toe. Om die werking, die activiteit van de sympathicus mogelijk te maken, is een bepaald stofje nodig. Dat stofje werkt als z.g. ‘zenuwprikkel-overdrachts-stof’, of wel, dat stofje zorgt er voor dat de sympathicus over voldoende ‘capaciteit’ kan beschikken om de sympathische zenuwprikkels te ‘transporteren’. Met een moeilijk, medisch woord noem je dat neuro-transmissie. En wat is dan wel dat belangrijkste stofje voor de zenuwprikkeloverdracht in het sympathisch systeem? Adrenaline!

Ik heb daar jaren geleden een boekje over geschreven, Onze Adrenaline-samenleving, tweede hands vast nog wel te koop.

Nu een aantal kenmerken van die te actief en overprikkelde sympathicus.

Een mens met een overmaat aan sympathische activiteit en dus permanent wat extra adrenaline in het bloed, is dikwijls geneigd tot driftig worden, agressief gedrag, meestal wat eerzuchtig, perfectionistisch. Meestal ook hyper gevoelig en snel overprikkeld, kan maar erg moeilijk tegen welke tegenspraak of commentaar dan ook. Er bestaat een neiging om in de alcohol te ‘vluchten’. Het inslapen lukt meestal wel, maar dikwijls wordt hij rond de klok van 4 uur wakker en kan dan niet meer in slaap komen, omdat de ‘raderen’ dan al weer helemaal actief draaien op de adrenaline die de komende dag nodig is om het eigen stress-leven (de verkapte ‘vechten of vluchten’ mentaliteit), in stand te houden. Dikwijls bestaan er ook maag en darmproblemen, met een gevoel van misselijkheid.

En dan is er zo’n bijzonder homeopathisch middel, dat dikwijls tot zinvolle resultaten kan leiden als de ‘opgefokte leefwijze’ wat al te veel en te indringend bezit van je heeft genomen.

Dat is Nux Vomica. In het Nederlands: de Braaknoot. Uit de zaden van die plant wordt het middel gemaakt en gehomeopatiseerd, meestal in de verdunning 4CH of 9CH,

Uit ervaringen is gebleken, dat mensen die gevangen zitten in de stress-spiraal van het ‘opgefokte’ leven en daar dan ook de nodige lichamelijke klachten van gaan ervaren, dikwijls erg opknappen door het gebruik van Nux Vomica. Er ontstaat dan na enige tijd weer een gezonde samenwerking tussen sympathicus en para-sympaticus. Je kunt Nux Vomica langere tijd gebruiken.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 19-05-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De ‘opgefokte’ adrenaline samenleving , het vegetatief zenuwstelsel en Nux Vomica 4CH.
- Mariadistel: een waardevol kruid bij leveraandoeningen.
- Meidoorn: een zonnetje voor het hart en beschermer van ‘heilige plaatsen’!
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit.
- Pasen: nieuw leven, op z’n paasbest en een heerlijk eitje….!
- Maggiplant: een voorjaarslekkernij op de soep gestrooid en zinvol bij vocht vasthouden.
- Artritis, artrose, wierook en duivelsklauw.
- Spijsverteren of denk-werken? Let op de juiste energieverdeling.