RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Zonnebaden, erg droge en snel verouderende huid en het belang van kiezelzuur.


Goedemorgen luisteraars,

Als de zon, zoals de afgelopen weken, hoog aan de hemel staat, in volle gloren schijnt en tal van mensen op  het zwoel aanvoelende zand van het strand gaan zonnebaden, omdat die gebruinde huid in deze tijd een ‘must’ is, vanwege de kennelijk sexy uitstraling er van, dan probeer ik, zittend in de schaduw van mijn kastanjeboom, na te denken, ja, vooral logisch na te denken over….de consequenties van dat alles en dan met name wat betreft de huid…. Uit onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken,  dat huidkanker een vorm van kanker is die steeds meer voor komt.

De huid van met name de noord Europeaan is niet of nauwelijks in staat om die vele zonneschijn te kunnen verwerken en reguleren. De huid van de meer donkergekleurde medemens, bijv. uit de tropische gebieden, is daar veel beter toe instaat. De huid van de meer donker gekleurde mens bevat veel melatonine, een stof die de huid enige bescherming geeft tegen zonlicht en dan met name het ultra violette deel van het zonlicht.

Ja…., maar…, we smeren ons toch in met een ook nog aantrekkelijk ruikend spulletje met de hoogste beschermingsfactor. Maar ook daarover is bekend, dat het allemaal niet steeds klopt.

Bekend is, dat zon-aanbidders en aanbidsters op termijn te maken kunnen krijgen met een erg droge huid en vooral met een meer dan normaal snel verouderende huid. Te veel blootstelling aan direct zonlicht kan er beslist toe bijdragen dat de huid abnormaal gaat ‘sclerotiseren’, een moeilijk, medisch woord voor verharden. Maar ach, zo wordt er dan weer gedacht: daar hebben we tegenwoordig tot de  Botox-rituelen voor?

Kortom, tal van zon-aanbiddende-bruin-braders realiseren zich niet of nauwelijks, dat 5 tot 10 minuten in de felle zon, ook nog graag in je bijna blootje, want zeg nu zelf, wat stelt een bikini tegenwoordig nog voor, welnu, die 5 tot 10 minuten in de felle zon zorgt er voor dat er een enorme paniekreactie in het lichaam optreedt. Zowel de huid, als het afweersysteem krijgen er even flink van langs.

En dan….wat kan bijdragen om de kwaliteit van de huid op een gezond niveau te houden? Wel, om die verharding, zeg maar, dat versneld verouderen van de huid enigszins tegen te gaan, is het langjarig gebruik van het homeopathisch kiezelzuur, bijv. als Silicea D4 of D6, heel zinvol gebleken. Kiezelzuur is namelijk een belangrijk onderdeel van de huid. Het aardige is, dat je aan de huid kunt zien of er voldoende kiezelzuur in die huid aanwezig is. Kiezelzuur heeft o.a. de eigenschap om licht te reflecteren. Dus als er voldoende kiezelzuur in de huid aanwezig is, dan glanst de huid. Mensen met een wat doffe huid, een huid die niet echt “straalt” hebben dikwijls ook darmproblemen, waardoor het in het voedsel aanwezige kiezelzuur onvoldoende wordt opgenomen. Volle granen en met name haver, als ook citrusvruchten en appels zijn  goede bronnen van kiezelzuur. Kiezelzuur als Silicea is dus een goed middel om de huid vitaal te houden en te beschermen tegen een teveel aan verhardingsprocessen.

En wat betreft de zon-bruin-baadsters: stap toch af van het idee, dat een bruine huid iets te maken heeft met gezondheid of een sexy uitstraling. Nog maar 200 jaar geleden was een room-blanke-boezem van een vrouw het toppunt van aantrekkelijkheid.

En zo heeft iedere tijd zijn eigen gekkigheid.

Luisteraars, dit was het voor vandaag, wees voorzichtig met het zonnebaden en graag weer tot de volgende week.

Copyright 15-07-2018, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Zonnebaden, erg droge en snel verouderende huid en het belang van kiezelzuur.
- Melisse: rustgevend, en als thee, verfrissend en ontspannend tijdens een warme zomermiddag.
- Column voor 1 juli 2018 Ė Drukke kinderen, vakantietijd en de rust bevorderende werking van het Slaapmutsje
- 24 juni, Sint Jan, zonne-energie, antidepressiva en de kracht van St. Janskruid.
- Kersen in soorten en het geheim van kersensteeltjes.
- Andijvie, cichorei, en bitterstoffen die gezond zijn voor lever en hart.
- KropslaÖeen heerlijke groente en een medicijn bij (nerveuze) maagproblemen.
- Mindfulness, een aardige benadering om geen slaaf van het eigen denken te hoeven zijn.