RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


uitgezonden op 8 september - Cholesterolverlagers, spierklachten en neuropathie


Goedemorgen luisteraars,

 De moderne, huidige geneeskunde werkt en functioneert vanuit protocollen. Je komt, bijvoorbeeld bij jouw huisarts, vertelt je klacht(en) en vervolgens hanteert die huisarts (alsook in een later stadium de specialist) het protocol dat door de artsenorganisatie is opgesteld voor de aanwezige klacht(en). Dat is een weinig creatieve benadering. Vandaag een voorbeeld van dit medisch handelen.

Erg veel mensen slikken middelen voor hun te hoge cholesterol. De vraag is en blijft: klopt dat allemaal wel, want Prof.Dr. Hartenbach heeft in zijn boek “De cholesterolleugen” zeer goed onderbouwd uitgelegd, dat het met de gevolgen van dat door de medische stand als te hoog cholesterol wel meevalt. Misschien zit daar wel een ‘farmaceutische move’ achter….Wie zal het zeggen. Maar goed, veel mensen slikken die z.g.n. cholesterol-synthese-remmers, de groep van de z.g.n. statinen. Die statinen hebben bijwerkingen. Ik ga ze niet allemaal noemen, zoals ze in de ‘bijbel’ van de apothekers, het Informatorium, exact worden genoemd, want dan wordt u misschien wat onrustig. Ik beperk me tot enkele bijwerkingen, omdat daar beslist iets aan te doen is.Die statinen, dus de cholesterolverlagende pillen, hebben een slechte invloed op de lever. Maar er is nog iets, wat bij de huisarts of cardioloog nooit wordt genoemd, laat staan uitgelegd: sommige mensen krijgen namelijk last van perifere poly-neuropathie. O hemel, wat een moeilijk woord. Valt mee. Perifeer betekent aan de uiteinden van iets en poly betekent veel kunnen grote problemen krijgen en neuropathie is een ziekte/aandoening (pathos=ziekte/lijden) van de zenuwen (neuro= de zenuwen betreffend). Mensen die langdurig cholesterolverlagers(statinen) slikken met hun spieren (pijn, vermoeidheid, gevoel van ‘m’n spieren doen het niet meer’) maar ook kan er die perifere neuropathie optreden. Dan ontwikkelt zich een degeneratieproces in en aan de zenuwuiteinden, met namen in de onderbenen en voeten,of armen en handen/vingers). Met name als die neuropathie zich openbaart in de voeten kan er  een vreselijk rotgevoel in die voeten optreden. Pijn, raar gevoel van warm en koud, en op den duur zelfs problemen met lopen. Als je in de beginfase van zo’n neuropathie bij je huisarts komt, zal hij, als hij een beetje goede arts is, direct controleren of je diabetes (suikerziekte) hebt, want bij suikerziekte treedt die neuropathie in handen en voeten ook op. Maar als dar niet het geval is, zal de arts zeggen: We kijken het nog even aan. Of wel, een weinig creatieve behandeling, zeker als hij weet dat u cholesterol verlagende medicijnen slikt. Maar misschien weet hij niet dat neuropathie voorkomen kan worden, indien u die cholesterolverlagende statinen slikt. De (huis)arts werkt volgens het medisch protocol, en als je daar aan voldoet, hoef je als tegenwoordige arts verder eigenlijk niet meer na te denken, helaas….

De oorzaak van die perifere neuropathie, zeg maar, die zenuwpijn in benen,voeten of handen, heeft o.a. te maken met het (bewezen) feit dat de cholesterolverlagende statinen er de oorzaak van zijn, dat de uiterst belangrijke stof Ubichinon (dat wordt ook wel Co-enzym Q10 genoemd)niet of veel minder wordt aangemaakt in je lichaam, met name in de darmen. Ubichinon, dus dat Q10, speelt namelijk een sleutelrol in de z.g.n. ‘elektronenoverdracht’ in de spieren en zijdelings in het zenuwstelsel. Jammer dat artsen (die dikwijls van hun eigen gelijk overtuigd zijnde medische stand) dit feit niet meer onder ogen zien, terwijl het alle exact genoemd wordt in het algemeen basis biochemieboek van de Wageningen Universiteit.

Aanrader: Als je cholesterolverlagende pillen slikt en je hebt last van de spieren en/of van die hiervoor besproken perifere neuropathie, slikt dan eens een maand of zes weken Co-Enzym Q10-30 mg, 2 keer daags een capsule. (wel graag van een goed en betrouwbaar merk, want in de alternatieve vitaminepillenwereld is het ook niet altijd kosjer. Winst, geld en dollartekens staan bij sommige vitamineboeren ook stralend in de ogen. Helaas.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2013, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ĎOnzeí-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.