RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


De geheimen van de kruidnagel


Goedemorgen luisteraars,

De welbekende kruidnagel, die in vele gerechten wordt toegepast en verwerkt, heeft een lange geschiedenis. Al in de  6e eeuw voor onze jaartelling, dus ruim 2500 jaar geleden, werden er al kruidnagelen van de Molukken naar China verscheept. In de 17e en 18e eeuw streefde de V.O.C. naar een wereldmonopolie op kruidnagelen die werden gekweekt op de Molukken en Ambon. Kruidnagelen behoren tot de aromatische kruiden. Een potje kruidnagelen zoals dat in de supermarkt gekocht kan worden, bevat de nog niet ontloken, dus nog ongeopende bloemknop van de kruidnagelboom, in het Latijn geheten de Eugenia caryophyllata. De nog ongeopende bloemknoppen worden enige dagen in de zon gedroogd, tot er een rood/bruine kleur ontstaat. Deze bloemknop bevat een zeer hoog gehalte aan verschillende etherische oliën, waarvan het eugenol de belangrijkste is. Die etherische olie eugenol heeft in de tandheelkunde nog een belangrijke rol gespeeld. De vroeger in Tiel praktiserende tandarts en later hoogleraar tandheelkunde in Utrecht, prof.dr. Buisman was rond 1950 de ‘uitvinder’ van de jaren en jaren toegepaste ‘noodvulling’, die bestond uit een pasta van zinkoxide en…eugenol (dus de etherische olie van de kruidnagel).

De kruidnagel is op enkele terreinen belangrijk. De uitwendige toepassing is al oud. In het oude China gebruikte men de kruidnagel om de ademgeur, zeker bij een ‘slechte adem’ te veraangenamen. Het gebruik van de kruidnagel was verplicht voor Mandarijnen als zij de Keizer moesten bezoeken. Bij tand- en kiespijn werd vroeger dikwijls iets kruidnagelolie, enkele druppels op een wattenstaafje, in de kies geduwd. Ook werd er wel thee gezet, zeg maar een aftreksel, van kruidnagelen. Ongeveer 3 gram op 2 liter kokend water. Als dit was afgekoeld werd er mee gespoeld bij ontstekingen van mond en keelslijm vliezen, vooral ook bij aften en tandvleesontstekingen. Kruidnagelolie werd ook gebruikt bij voetschimmels, bijv. het beruchte ‘zwemmerseczeem’, meestal snel en efficiënt werkend. Een koortslip werd ook wel aangestipt met iets kruidnagelolie. Waarom is en werkt dat zo? Omdat kruidnagel(olie) drie specifieke eigenschappen bezit: het is ontsmettend, met name bij bacteriën, virussen en vooral schimmels, het is ontstekingwerend en enigszins pijn stillend, met name in het mond/tandgebied.

Wat kan nu nog het belang zijn, medisch bezien, van de kruidnagel? Erg veel mensen lijden aan  een ‘verborgen’, zogenaamd ‘gemaskeerde’ schimmelinfectie, veelal een Candida albicans. Veel vrouwen, zeker de pilgebruikster kunnen er dikwijls ‘vaginaal’ van getuigen candidainfectie als het zichtbaar is, dus, de vaginale afscheiding en het witte beslag in mond en keelholte. Ik beweer al zeer langjarig: die witte afscheiding is als het ware de ‘buitenkant’ , de paddestoel die je ziet, maar de echte schimmel zit bij de paddestoel in de grond als een schimmeldraad. Zo ook bij de candida-infectie. In het weefsel onder het slijmvlies, het zogenaamde epitheelweefsel, bevindt zich die schimmeldraad, het mycelium. Artsen geven medicijnen die de buitenkant, zeg maar de ‘paddestoelen’ verdonkeremanen. Maar dat mycelium, dus de echte schimmel, die blijft aanwezig. Dus herhaalt het patroon zich iedere keer weer. Thee van kruidnagelen of gebruik (witte vloed). Maar ook mond, keel en darmen zijn bij steeds meer mensen niet vrij van iets te veel Candida. Artsen spreken pas van een van kruidnageltinctuur blijkt dikwijls te werken om die echte schimmel, dus het mycelium, uit te roeien. Gebruik dus de tinctuur (en niet de pure etherische olie !!!) 2 keer daags 15 tot 25 druppels, gedurende lange tijd bij schimmelinfecties. Ook het maag- en darmslijmvlies hebben er profijt van. En dat alles wist men 2500 jaar geleden reeds heel efficiënt toe te passen. Ik heb diep respect voor die oude wijsheden, ervaringen en unieke waarnemingen van weleer,

Graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)
- Prof. Boerhaave (1668-1738), zijn ‘lijfspreuk’ en de actuele corona problemen.
- Artrose (deel 2), de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van Moerasspirea.
- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.