RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


St.Janskruid en de energie van het levenslicht


Goedemorgen luisteraars,

Van daag, 22 juni….Een bijzondere dag, want afgelopen nacht bereikte de zon weer zijn hoogste stand aan de hemel, in de omloop van het jaar. Over een half jaar, op of rond 22 december, staat de zon in zijn laagste stand. Nu iets aparts. Aankomende week en wel de 24e juni, is het St. Jan. Dat is dus twee dagen na de hoogste zonnestand. Maar, op 24 december vieren we kerstavond, dus ook weer twee dagen, maar nu na de laagste zonnestand. Al eeuwen en eeuwen hebben vele mensen grote waarde toegekend aan die twee unieke ‘hoekpunten’ in het jaarritme. Met kerst is er vanuit de ‘buitenwereld’ weinig lichtkracht. Omdat lichtkracht van uniek levensbelang is, werd rond het jaar 325 na Chr., mede door toedoen van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, het kerstfeest ingesteld op 24 december. Op die datum vierden de oude Romeinen namelijk het beroemde “Sol Invictus feest”, dat wil zeggen, de Zon (sol), alhoewel helemaal in zijn diepste en laagste stand, zal hoe dan ook overwinnen (invictus). De Christelijke kerk heeft dat alles verbonden met de geboorte van Christus, die (ook) beschouwd werd als het Licht der wereld. Dat gaf weer moed om het leven ver te leven. Maar dan dat al oude St. Jansfeest…St. Jan is in wezen ook een lichtfeest, eigenlijk de tegenhanger van het kerstfeest. In Engeland, bijvoorbeeld in Glastonbury en vooral in Stonehenge, wordt dat jaarlijkse “hoogste zonnestand/St.Jansfeest”,nog altijd uitbundig gevierd als een uniek ritueel.

Ooit, heel lang geleden, heeft men van al die miljoenen plantensoorten op aarde, een plant genoemd naar St.Jan en wel het Sint Janskruid. In het Latijn: Hypericum perforatum. Hypericum is afgeleid van de Griekse zonnegoud Hyperion en perforatum heeft te maken met iets unieks in de blaadjes van het Janskruid. Immers, als je een blaadje van dit kruid tegen het licht houdt, zie je allemaal kleine stipjes in het blad, als of het kleine openingetjes zijn die licht doorlaten. In feite zijn die lichte puntjes in het blad allemaal heel kleine ‘kliertjes’ die een bijzondere stof bevatten, namelijk hypericine. Nog iets bijzonders: als je een nog niet helemaal geopende bloemknop van dit kruid tussen duim en wijsvinger heel stevig samendrukt, komt er uit die bloemknop een diep paarsrode olie, de beroemde rode jansolie. Door alle eeuwen heen heeft men geweten, dat het St.Janskruid grote geneeskrachtige eigenschappen bezit. Janskruid is een ras echt zonnekruid. Het bevat, om het zo te zeggen, erg veel ‘zonne-energie’. Nu logisch nadenken…Waar gaan veel mensen in het najaar en de winter dikwijls aan lijden? Jawel, aan somberen, melancholie, een beetje depressief zijn. Dat wordt in wezen veroorzaakt door een gebrek aan lichtkracht.  Hypericum kan, mits op de juiste wijze gebruikt, veel goeds doen bij die somberheid, dat tobben en lichte vormen van een wat (tijdelijk) depressief zijn. Gebruik altijd een goede tinctuur en geen Hypericum capsules of tabletten. Let wel: gebruik geen Hypericum samen met de anticonceptiepil of als je bloedverdunners, hartmiddelen of middelen tegen epilepsie gebruikt. Voor het overige is het St.Janskruid een zeer veilig kruid, waar somberaars, piekeraars en tobbers, dikwijls verrassend positief op reageren. Er wordt weer echte lichtenergie, lichtkracht toegevoegd. En tenslotte: de echte, rode Jansolie is een geweldig middel bij lichte brandwonden en vooral spierpijnen. Een beetje rode jansolie op de pijnlijke spier en dan rustig, maar wel stevig in masseren, met de klok meedraaiend.

Met kerst zetten wij altijd een zeer bescheiden dennenboompje in huis met kaarsjes er in, als symbolen van het licht dat dan weer gaat overwinnen (sol invictusfeest).Over twee dagen plukken we een grote bos Janskruid in de tuin, zetten die in een mooie vaas, ook weer als het symbool van  het Licht, dat op die dag zijn grootste kracht bezit.

Ach, wat is de natuur toch vol geheimen, wonderschoon en geestrijker, dan welke antidepressieve medicijnpil dan ook.

Veel ‘lichtkracht’ toegewenst op St.Jan. Vier het van harte en geestrijk.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.