RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Goedemorgen luisteraars,

Recent werd in het tv programma Kassa en daarop volgend in tal van media aandacht besteed aan medicijnen die het maagzuur remmen. Ruim twee miljoen mensen in Nederland slikken deze middelen op eigen gezag, daar ze bij de drogist vrij verkrijgbaar zijn. De Groningse hoogleraar, professor Rinse Weersma trekt aan de bel. Hij wijst er op, dat deze zware middelen niet in de vrije verkoop verkocht zouden moeten worden, gezien de risico’s op ernstige bijwerkingen, zeker bij langdurig gebruik. Het gaat hier om de z.g. protonpompremmers, zoals omeprazol, pantoprazol en meer ‘-prazollen’. Door het slikken van deze medicijnen heb je dan weliswaar minder last van maagzuuroprispingen, maar het maagzuur heeft absoluut ook een heel belangrijke taak, die voor een belangrijk deel verloren gaat bij het slikken van die maagzuurremmers. Maagzuur zorgt er o.a. voor dat bacteriën en andere micro-organismen, die en passant met het voedsel mee kunnen komen, grondig de nek worden omgedraaid. Als dat niet gebeurt loop je een (sterk) verhoogd risico op maag en darminfecties. Ook kan langduriger gebruik van deze maagzuurremmers er toe leiden dat er botontkalking gaat ontstaan, een magnesiumtekort optreedt en zelfs nierfalen.

Grote waardering voor professor Weersma, die als medisch wetenschapper nu eindelijk op de gevaren van deze middelen durft te wijzen.

Gedurende de afgelopen 25 jaar heb ik in mijn columns regelmatig gewezen op de gevaren van deze middelen en destijds heb ik ook mijn vraagtekens gezet bij de z.g. vrije verkoop van deze middelen. Ik vindt het onverantwoord dat middelen met risico’s op genoemde ernstige bijwerkingen vrij verkocht mogen worden, alhoewel moet worden opgemerkt, dat sommige artsen ook erg royaal en scheutig kunnen zijn met het voorschrijven van de maagzuurremmers.

Nu maar weer even heel praktisch. Een overmaat aan maagzuur is meestal het gevolg van het eten van voedsel dat niet bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past. De ellende is, dat je daar tegenwoordig eigenlijk niet over mag en kunt praten. Dat is helemaal taboe, want je moet toch mee kunnen doen aan alles wat de voedingsindustrie in de schappen zet en vooral vrijelijk mee kunnen eten met alles wat tegenwoordig zoal op tafel wordt gezet in restaurants, waar een ‘sterren’ kok de meest waanzinnige dingen, wat betreft gezondheid, bij elkaar rommelt met uitsluitend het oogmerk apart en exclusief te zijn. Bizar!

Een teveel aan maagzuur kun je dikwijls voorkomen, door je voedingspatroon een tijdje heel gezond en basaal, eenvoudig en heel sober, aan te passen. Nog een praktische tip: als u, met name ’s nachts, last hebt van maagzuur dat terugloopt in de slokdarm, waar het heftig kan branden en erg pijnlijk kan zijn, zet dan eens een tijdje ‘klossen’ van ongeveer 15cm onder het hoofdeinde van je bed. Dan lig je met je hoofd wat hoger en loopt het maagzuur minder, of zelfs niet meer terug in de slokdarm. Het teruglopen van maagzuur in de slokdarm is dikwijls het gevolg van een z.g. breukje in het middenrif. Ga in zo’n geval niet op je zij liggen, zodanig, dat het ene been gestrekt wordt en het andere (bovenste) been wordt opgetrokken, waardoor je zo half en half op je buik kunt draaien. Dan kan t.g.v. dat breukje in het middenrif, de maagingang (een soort klepje) klem komen en zich openen, met maagzuur-terugkeer tot gevolg.

Bij brandend maagzuur en dien ten gevolge geïrriteerd maag en slokdarmslijmvlies, zijn twee kruiden dikwijls heel goed werkend en zinvol gebleken:

Plantago (weegbree) en Tormentilla. Gebruik van beide kruiden een enkele weken 3 keer daags 25 druppels op iets water, zo’n half uur na de maaltijd. Van deze kruiden zijn geen bijwerkingen bekend!!

En tenslotte: kijk alsjeblieft uit met het ‘zomaar’ gaan gebruiken van de genoemde maagzuurremmers. Pas liever uw leefstijl en voedingspatroon wat aan, en ga zelf leren ontdekken welk voedsel in  uw geval een overmaat aan maagzuur geeft. Uw maag zal daar heel blij mee zijn en misschien wel een vrolijk liedje van geluk knorren.

Copyright 05-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.