RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…


Goedemorgen luisteraars,

Het is maar zo’n bescheiden plantje, maar als geneeskruid van belang. Ik ga het hebben over het Maarts viooltje, in het Latijn: Viola odorata. In het oostelijk deel van de provincie Utrecht en in de Vechtstreek bloeit het Maarts viooltje op dit moment met diepblauwe, prachtige bloemetjes, die heerlijk geuren en al heel lang in de parfumindustrie gebruikt worden. Nu kunnen we direct die tweede Latijnse naam begrijpen, dus het ‘odorata’, want dat betekent letterlijk: welriekend, een heerlijke geur verspreidend. Het aardige is, dat het Maarts viooltje juist dan in bloei staat, als veel mensen nog wat bezig zijn met het kwijtraken van de laatste slijmresten die zich in de bronchiën en longen hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld ten gevolge van griep, bronchitis of longontsteking. Juist als er antibiotica gebruikt zijn, waardoor de bacteriën dan weliswaar de nek zijn omgedraaid, kan er nog langdurig sprake zijn van hoest en slijm dat maar heel moeilijk ‘los’ wil komen.

Het Maarts viooltje is dan een heel bruikbare slijmoplosser. Je kunt Viola odorata tinctuur prima combineren met Tijm-, Drosera/Quebracho tinctuur. Dan heb je een ‘mix’ die het dikwijls prima doet als slijmoplosser en hoestprikkel dempend. Gebruik zo’n combinatie een weekje 3 x daags 25 druppels op iets water. Als de hoestprikkel overheerst is het ook zeer goed te combineren met Heleniumsiroop (dat is een siroop  gemaakt  van de Griekse Alant, de Inula Helenium.

Nu nog iets interessants over de bloemen van het Maarts viooltje. In die bloemen bevindt zich een zogenaamde ‘etherische’ olie. Het woord etherisch lijkt wat zweverig, maar het betekent niets anders dan ‘vluchtig’, dat in tegenstelling tot ‘vette’ olie. Zoals bijv. olijfolie e.d.

Onverdund ruikt de etherische olie uit de bloemen van het Maarts viooltje bijna, maar, en nu komt het interessante, als je die etherische olie verdunt tot 1 op 10.000, dan pas komt die unieke geur tevoorschijn. Omdat er maar erg weinig etherische olie in de bloemen van het Maarts viooltje aanwezig is, is er ruim 1000, jawel, u hoort het goed, 1000kg viooltjesbloemen nodig, om 30 gram olie te maken die voor de parfum fabricage geschikt is. Nu begrijpt u meteen waarom deze olie zo kostbaar is.

Zelf kan ik ieder jaar erg genieten van iedere dag, zo in maart als ze bloeien, even te ruiken aan zo’n wonderschoon Maarts viooltjes bloemeke. Heerlijk en het kost niets!! Eigenlijk alleen maar iets om diep dankbaar voor te zijn.

Nog even terugkomend op die verdunning. Een verdunning van 1 op 10.000 wordt in de homeopathie de vierde decimale verdunning genoemd, of wel, D4. En dan hoor je altijd weer de critici van natuurgeneeskunde en homeopathie zeggen: het is allemaal rommel, bedrog en onzin, want er zit helemaal niets in. Wel, dan hebben de homeopathiebestrijders toch even de zaken niet goed bestudeerd, want als bekend en bewezen is, dat de geur van de etherische olie van het Maarts viooltje pas waarneembaar wordt (dus ruikbaar) in een verdunning van 1 op 10.000, dus de D4 verdunning, dan moeten er beslist moleculen aanwezig zijn die er voor zorgen dat je iets kunt ruiken. Toch aardig, dat u het nu wel weet.

Tenslotte terugkerend naar de hoest en slijmvorming: als daar, zo in maart, dus in de nawinter, sprake van is, kun je beter ook alle zuivel uit je voedingspatroon schrappen, want zuivel werkt altijd slijmvormend.

Ik wens u veel vreugde en heerlijke geuren, als u op zoek gaat om dit bijzondere plantje, het Maarts viooltje, te ontdekken, zomaar ergens in de natuur en….het gebruik ervan heeft nooit bijwerken!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 19-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.