RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.


Goedemorgen luisteraars,

 

Vorige week kon ik de eerste zeer jonge bladtopen van de maggiplant in mijn kruidentuin plukken. Fijn gesneden, een ware lekkernij, als je het op een hete, vers getrokken groentesoep of kippensoep strooit bij het opdienen ervan. In het Latijn heet de plant: Levisticum officinale.De lavas (maggiplant) was bij de Grieken en Romeinen een zeer geliefd kruid. Het werd zowel in de keuken, als ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Een van de bijzondere eigenschappen van de maggiplant is het eetlustopwekkend effect. Je merkt dat direct als je een lepel soep eet, zoals hier boven al gezegd, zo’n eigen gemaakte verse groenten soep, met wat fijngesneden maggiplant blad er op gestrooid. De sappen in de mond beginnen direct heftig te stromen. En dat is weer heel zinvol, want dat speeksel bevat immers veel enzymen die de vertering heel gunstig beïnvloeden. Die ervaring zullen Middeleeuwse monniken beslist ook gehad hebben, want als je in oude boeken de aanplant in de Middeleeuwse kruidentuinen bestudeert, dan ontbreekt de Lavas, de Levisticum bijna nooit. Die eetlust-opwekkende eigenschap van de Lavasplant is er wellicht de reden van dat men vele eeuwen Lavaslikeur heeft gemaakt, soms gecombineerd met de Angelica officinalis,  de Engelwortel. Het was een heel zinvol aperitiefje, zoals de broeders in de refter van het klooster beslist wisten en hebben ervaren. Nogmaals, het jonge blad van de Lavasplant, de Levisticum, is smaak verrijkend in soepen, stoofpotten en salades.

De medicinale werking van de Levisticum betreft met name de tinctuur die wordt getrokken uit de gedroogde wortels. Levisticum tinctuur wordt in de natuurgeneeskunde ook nu nog dikwijls gebruikt als een mild werkend diureticum, of wel, een middel dat vocht afdrijft. Het zet de nieren aan tot wat extra activiteit. Mensen bij wie het hart wat minder krachtig werkt en daardoor soms de neiging vertonen om vocht vast te houden, dikke enkels en voeten, kunnen baat hebben bij het gebruik van Levisticum tinctuur. Een heel goed werkende combinatie, als diureticum, is Levisticum, Jeneverbes  en Peterseliezaad tinctuur, alles in gelijke delen. 3 keer daags 25 druppels op iets water. Maar let wel: nierpatiënten moeten altijd zeer voorzichtig zijn met deze vocht afdrijvende kruiden. Ze prikkelen namelijk de nieren, of wel, de nieren worden gestimuleerd om een ietsie-pietsie harder te werken. Maar….als de nieren niet helemaal gezond zijn, is zo’n nierfunctie stimulans niet verstandig. Tegen een heup-artrose patiënt zeg je ook niet: ga eens drie keer daags een rondje snelwandelen om de kerk…

Naast de vocht afdrijvende werking is Levisticum  ook een heel zinvol middel bij winderigheid en buikkolieken. Met name bij kinderen werkt het dikwijls prima, als je wat jong maggiplantblad, eventueel gecombineerd met wat venkelzaad, toevoegt aan een half litertje kokend water en dat ongeveer 15 minuten laat trekken. Dan afzeven en het kind met buikpijn, daar meerdere keren daags een eetlepel van geven.

In vroeger tijd gebruikte men het blad van de Maggiplant, licht aangebakken in wat ‘reuzel’ (dat is varkens vet) bij steenpuisten. Dan werd het vetsmeerseltjes met het Maggiplantblad er in, op de steenpuist aangebracht, waardoor deze veel sneller ‘rijpte’, en dus de troep een uitweg kreeg.

Welnu, koop eens wat potjes met Lavas (Maggiplant). In de meeste tuincentra nu te koop, zelfs van super biologische kwaliteit!!   Ze doen het prima in een grote bloempot of in een hoek van je tuin. U heeft dan werkelijk een bron van geneeskracht en geurige heerlijkheid voor gebruik in de  keuken binnen handbereik.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 26-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…