RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.


Goedemorgen luisteraars, Als het voorjaar weer bezit heeft genomen van de plantenwereld, de zonnekracht de planten tot groei en uitbotten laat komen, verschijnt in het gazon al snel het onvolprezen Madeliefje. In het Latijn heet dit plantje Bellis perennis. Bellis stamt van het Latijnse woord bellus, dat mooi betekent en perennis betekent ‘overblijvend’. Deze tweede naam is er wellicht aan gegeven opmat het Madeliefje bijna het hele jaar wel bloeit.

Het Madeliefje is een plantje met een rijke historie. In oude kruidenboeken wordt het Madeliefje ook dikwijls Meizoentje of Mei liefje genoemd, en in het Duits: Marienbluhme. De meimaand was in de traditie van de Rooms Katholieke kerk de Mariamaand bij uitstek. Dan mochten de jonge meisje, als ‘bruidjes’ versiert, ter eerste communie. Uit oude overleveringen blijkt, dat ze hun hoofdjes dikwijls tooiden met kransen, gemaakt van madeliefjes.

De naam made-liefje is wellicht een verbastering van het veel oudere en vroeger gebruikte woord: ‘maagde-liefje’. Immers, de nog heel jonge meisje, als kind-bruidjes ter eerste communie, met madeliefjes getooid, waren nog allen ‘maagdekens’.

Altijd erg interessant om in de folklore iets terug te vinden omtrent de betekenis en achtergronden van een plantennaam, want ‘maagde’-liefje heeft met Maria, de moeder van het Christuskind, te maken, de vrouw die volgens de traditie maagd was en bleef en wier nagedachtenis juist in de meimaand royaal wordt gevierd, nota bene, als alle vogeltjes een ei leggen!!

In de moderne kruidengeneeskunde, de fytotherapie, wordt het Madeliefje nauwelijks meer gebruikt. Jammer, want ik heb erg veel goede ervaringen met de Bellis perennis, het madeliefje en er goede dingen van gezien. Een paar voorbeelden. Mijn vader had dikwijls last van een steenpuist, zo rond de haar grens en in de nek. De huisarts sneed die dan open, zodat het pus er uit kon, hetgeen op zich niet steeds ongevaarlijk is, maar goed. Antibiotica waren er niet of nauwelijks. Toen kwam mijn vader bij de destijds als heel vakbekwaam bekend staande kruidendokter W.C.Smits in Putten. Hij kreeg daar enkele pakjes (gedroogde) kruidenthee mee, met als hoofdbestanddeel: Bellis perennis .

Iedere dag werd er een potje thee van gezet waarvan drie kopjes gedronken werd over de dag verdeeld. O wonder, de steenpuisten bleven weg…

In oudere kruidenboeken lees je, dat de thee of tinctuur van het Madeliefje werd gebruikt bij reuma en jicht. Toen ik mij wat meer verdiepte in dit plantje, op zoek ging naar o.a. de werkzame stoffen, al weer vele jaren geleden, kwam ik tot het inzicht, dat het Madeliefje, met name de bloemen, een stofje bevat met de naam comosiine. Uit onderzoeken, destijds, aan de Universiteit van Heidelberg, onder supervisie van Prof.dr.Otto Gessner, bleek, dat deze stof zeer bloedzuiverend werkt, mede, omdat het de nierfunctie verbetert en veel ‘stofwisselings-afval’, zeg maar ongewenste troep, uit het lichaam afvoert.

Zelf heb ik toen een onderzoekje opgezet naar de werking van Madeliefjestinctuur, o.a. bij acne. Gecombineerd met ook weer zo’n vergeten geneeskruid, de Artemisia Abrotanum, zag ik meer dan toevallige resultaten in gunstig perspectief bij de heel kleine ‘etterkopjes’ op de puistjes in het gezicht.

Welnu, Madeliefjestinctuur is, als je even zoekt, nog altijd wel verkrijgbaar. Een prima kruid om het bloed te reinigen en een teveel aan urinezuren af te voeren, waardoor het bloed in een wat ‘maagdelijker’ conditie belandt, of wel zuiver en eerlijk van habitus.

Je kunt de tinctuur rustig 40 dagen achtereen gebruiken, steeds 2 x daags 25 druppels op iets water.

Want, het Madeliefje, ja, het Maagde-liefje, het Meizoentje, het plantje van Maria, kan je lichaam reinigen van narigheid die er niet in thuis hoort.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 02-04-2017, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Column 19 november 2017 – Irritaties van de dikke darm – Plantago en Tormentilla kunnen dikwijls rust in de darm brengen.
- Column voor 12 november 2017 – Over het ‘gezonde’ van verkoudheidsvirussen, interferon, en het afweersysteem
- Column voor 5 november 2017 : Over de pepermuntplant, maag en darmproblemen en een niet te verteren “zware” preek.
- Column voor 29 oktober 2017 – Voeding en de ouder wordende mens
- Equisetum, een door boeren gehaat onkruid, maar ook een bron van organisch kiezelzuur, voor huid, ogen en trommelvlies.
- Column voor 15 oktober 2017 – Synergie, en de invloed ervan op lichaam en psyché.
- Column voor 8 oktober 2017 – Artrose…,als de voeding voor het kraakbeen niet compleet is.
- Column 1 oktober 2017 – “Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel”. Over voeding, enzymen en cel-reparatieve-enzymen
- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.