RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.


Goedemorgen luisteraars,

 

Hoofdpijn en zeker migraine….wie het zelf heeft ervaren weet, hoe deze diep ellendige pijn je dagelijks leven kan ontregelen. Als er geen andere oorzaken aanwijsbaar zijn, zoals nekwervel-, kaakgewricht problemen, aangezicht zenuwontsteking, late gevolgen van een hersenschudding en zelfs hormonale invloeden, bijv. bij pilgebruiksters, welnu, als daar niet de oorzaak van de optredende hoofdpijn of migraine gevonden kan worden, dan heeft het dikwijls te maken een heftige kramptoestand van de bloedvaten naar en in het hoofd. Met name over dit laatste wil ik van daag iets vertellen en een kruid bespreken, dat ter genezing of verlichting, heel hoog blijkt te scoren.

Hoofdpijn ten gevolge van vaatkrampen in de bloedvaten in en naar het hoofd kun je bijvoorbeeld vergelijken met pijn in de benen, die dikwijls ook het gevolg is van vaatkramp. Het eerste wat je je dan behoort af te vragen: hoe kan vaatkramp ontstaan en optreden? Ook daar kunnen weer verschillende oorzaken voor gevonden worden, maar dikwijls ontstaat vaatkramp ten gevolgen van een langdurig magnesium tekort ‘in’ de weefselcellen. De magnesiumwaarden in het bloed zijn dan meestal normaal. Zie het zo: de bloedvaten zijn in wezen ‘kanalen’, kleine slangen, waar het bloed door stroomt en die hoofdzakelijk bestaan uit zogenaamd ‘glad’ spierweefsel. Een goede functie van sperweefsel is mede afhankelijk van drie mineralen: kalium, calcium en magnesium. Als je normaal, basaal en gezond eet, zul je niet snel een tekort aan kalium of calcium hebben. Maar…met magnesium is dat een heel ander verhaal, want magnesium is voor de darmen een heel moeilijk mineraal om goed omgezet te krijgen in een lichaamseigen magnesium. Dus, bij migraine en hoofdpijn altijd ook wat extra magnesium gebruiken, bijvoorbeeld als magnesiumorotaat 500mg of als magnesiumcitraat 500 mg. Dat ontkrampt de bloedvaten.

Hoofdpijn en zeker migraine, kunnen ook het gevolg zijn van het vrijkomen van twee stoffen, te weten: histamine en tyramine. Vooral die laatste, tyramine, kan bij sommige personen zeer heftige hoofdpijn, als ook hartkloppingen en hoge bloeddruk veroorzaken. In het geval van hoofdpijn en vooral migraine, direct zoveel mogelijk tyramine vrij of arm voedsel gebruiken. Dus o.a. geen kaas, en zeker geen oude kaas, geen alcohol, kruiden en specerijen, vleeswaren en zeker bepaalde worstsoorten. Ik heb patiënten meegemaakt, die na het eten van een broodje oude kaas, of een broodje met royaal salami belegd, binnen een uur een aanval van migraine meemaakten, daar in die genoemde voedingsmiddelen erg veel tyramine aanwezig is.

En dan dat al eeuwen bekende, oude en onvolprezen kruid, dat beroemd is geworden vanwege het zinvolle effect ervan bij hoofdpijn en migraine: Het Moederkruid. In het Latijn: Tanacetum parthenium. In de apotheek kun je het bestellen als Partenium tinctuur (soms ook wel Pyrethrum tinctuur genoemd). Uit tal van onderzoeken is gebleken, dat Moederkruid een krampwerende werking bezit, en dan met name op het gladde spierweefsel (dus o.a. van de bloedvaten). Het werkt ook enigszins bloedvat verwijdend. De oude Egyptenaren gebruikten dit kruid al bij hoofdpijn. Ook in de beroemde The British Herbal (ongeveer 1755), wordt moederkruid geroemd vanwege zijn werking, juist en vooral bij hoofdpijn. Uit een officieel klinisch onderzoek van de Universiteit van Nottingham in 1988, bleek, dat Moederkruid de ernst en de frequentie van migraine aanvallen vermindert bij, jawel, 70% van de patiënten. Kortom, een kruid om serieus te baat te nemen bij hoofdpijn en migraine. Bij opkomende migraine kun je het beste de tinctuur gebruiken, zelfs ieder half uur 5 tot 10 druppels op iets water, tot 6x achtereen. Bij gewone hoofdpijn is 3x daags 20 druppels dikwijls verlichting gevend en zelfs volledig genezend, als je het 4 tot 6 weken dagelijks gebruikt. Zwangere vrouwen en zogende moeders moeten dit kruid niet gebruiken omdat het de bloedvaten van en naar de baarmoeder kan activeren (verwijden). Voor het overige: een zeer veilig kruid waarvan geen bijwerkingen bekend zijn. Zeker de moeite waard om zelf eens te onderzoeken of het bij ‘jouw hoofdpijn’ past en wat verlichting kan bieden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 09-04-1017, Jaap Huibers, Amerongen.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…