RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.


Goedemorgen luisteraars,

Vandaag  eerste paasdag… Een feestdag met een unieke, heel oude achtergrond en historie. Het paasfeest heeft zijn oorsprong in de Christelijke cultuur. Immers, op eerste paasdag vieren we het feit dat Jezus Christus, na zijn kruisiging, uit de dood is opgestaan. Of wel, het leven heeft de dood overwonnen. Of dat nu allemaal concreet en daadwerkelijk zo heeft plaatsgevonden? Wie zal het zeggen, want er zijn eigenlijk geen echt betrouwbare historische bronnen. Wat wel belangrijk is gaat in de kern over de symbolische waarde van die opstanding uit de dood. Nieuw leven dat een kans krijgt. Dat is wellicht de reden dat ooit, heel lang geleden, de datum voor het paasfeest is vastgesteld op de eerste zondag na Volle Maan, nadat de Zon op 21 maart in het Dierenriemteken Ram is gekomen. Nieuw leven, nieuwe lente, nieuw geluid. Boeiend, dat men zich vroeger op zijn ‘paasbest’ kleedde, of wel, in nieuwe, mooie frisse en aantrekkelijke kleding wilde verschijnen.

De oorsprong van Pasen heeft ook te maken met vruchtbaarheid, want nieuw leven kan alleen geboren worden bij de gratie van vruchtbaarheid, waardoor nieuw leven letterlijk tot ontwikkeling kan komen. Vandaar ook, dat het paasfeest in de meest ‘vruchtbare’ periode van het jaar valt: de lente, waar de natuur een en al vruchtbaarheid vertoont en veel energie gebruikt om nieuw leven te realiseren.

Met Pasen ging men vroeger niet alleen op zijn ‘paasbest’, maar bij Pasen hoorden ook de eieren, de paaseieren. Een zoektocht in de tuin om de verstopte paaseieren, die we eerst mooi beschilderd hebben, te vinden, om vervolgens heerlijk en erg lekker te kunnen genieten van zo’n zelf gemaakte eiersalade, of gevulde eieren met veel jong peterselieblad. Eieren bevatten nogal wat cholesterol, Dus staat het eitje bij huisarts en cardioloog in een heel kwaad daglicht, want cholesterol is volgend de medische deskundigen bedreigender en gevaarlijker dan de ‘duivel’ in de Middeleeuwen. De angst voor een iets te hoog cholesterol waart nu al zo’n 40 jaar rond met als gevolg dat heel veel mensen cholesterol verlagende pillen moeten slikken. Maar toch, beste luisteraars, is cholesterol een heel, heel belangrijke stof in ons lichaam. Zonder cholesterol zouden we ons niet kunnen voortplanten, zou er zelfs geen nieuw leven mogelijk zijn, omdat cholesterol de basisstof is voor…..de geslachtshormonen. Tja, als die geslachtshormonen zich wegens gebrek aan cholesterol maar moeizaam kunnen vormen, dan is er beslist minder kans op vruchtbaarheid en dus, op nieuw leven.

Leuke samenhang: Pasen, opstanding uit de dood, nieuw leven, en de paaseieren die het cholesterol bevatten om de geslachtshormonen te kunnen vormen….

De vraag is en blijft: hoe betrouwbaar is dat officiële medische verhaal over cholesterol? De Deense/Zweedse onderzoeker, Uffe Ravnskov, hij is direct betrokken geweest hij het grootste cholesterolonderzoek van destijds, zegt er in zijn boek: “Feiten en fabels over cholesterol”, erg interessante en zelfs onthutsende  dingen over. Is cholesterol wel de echte oorzaak van het dichtslibben van slagaderen? Het zou zomaar kunnen zijn dat er heel andere oorzaken spelen, maar die worden niet onderzocht of erkend, omdat er geen rooie cent aan valt te verdienen!!

Het zou zomaar kunnen zijn, dat het in de zestiger jaren royaal geïntroduceerde fluor, met name in de tandpasta’s en de speciale fluor behandeling bij de tandarts, ook, of zelfs van meer invloed is geweest op de conditie van de slagaderen, dan cholesterol. Fluor bezit namelijk de eigenschap weefsels sterk te ‘verharden’, dus ook het tandglazuur en dus mogelijk ook andere lichaamsweefsels. Daar zou nu eens echt onderzoek naar gedaan moeten worden…

Welnu, eet met Pasen met grote vreugde uw paaseieren, vier het nieuwe leven, ervaar dat de natuur de kracht bezit om nieuw leven te beginnen en mijmer een klein momentje, over hetgeen een paar duizend jaar geleden op die  paasmorgen beleefd is:

De symbolische waarde van ‘Christus is opgestaan’, het nieuwe leven!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 16-04-2017,. Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…