RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.


Goedemorgen luisteraars,

 

Al sinds de oudheid wordt die zo lieflijk bloeiende Kamille geroemd en geprezen vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen. Op dit moment begint de kamille zo hier en daar te bloeien. Kijkend naar zo’n veld kamillebloemen, die tere, witte bloemblaadjes en het ‘gouden’ hart, kan ik me voorstellen, dat, heel lang geleden de naam Matricaria voor de kamille bedacht is, want matricaria, de Latijnse naam voor kamille is afgeleid van de Latijnse woorden Mater en Matrix. Mater betekent moeder en matrix is een naam voor baarmoeder. Het is dus beslist geen toeval, dat ik u vandaag iets ga vertellen over de kamille, want… het is moederdag. Geen beter moment om de kamille, de Matricaria chamomilla, zoals de kamille voluit heet in het Latijn, in het zonnetje te zetten, want al vele eeuwen is bekend dat dit kruid een hulpje kan zijn bij tal van moeder- en vrouwenkwaaltjes.

De belangrijkste eigenschappen en werkingsgebieden van de kamille kun je verdelen in twee terreinen. Ten eerste werkt de kamille (bewezen) ontsteking werend, met name waar het de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen betreft. In mijn jeugd had ik nogal eens last van keelontsteking. Dan werd er kamillethee gezet, getrokken, afgezeefd en na afkoeling moest ik daar 3 tot 4 keer daags mee gorgelen en het laatste slokje steeds doorslikken. Dat gorgelen met kamillethee werkte absoluut verzachtend, want die nare, stekende pijn achter in de keel, verminderde al na zo’n 15 tot 20 minuten. Ook bij ontstekingen van maag en darmslijmvliezen is kamillethee steeds erg bruikbaar en zinvol. Tegenwoordig zie je niet meer zo erg veel gevallen van een maagzweer, wellicht omdat veel mensen fors aan de maagzuurremmers zijn. Vroeger trad de maagzweer frequenter op. Dat was dikwijls het gevolg van een langdurig ontstoken maagslijmvlies. Kamille beschermt dikwijls prima tegen het ontstaan en optreden van die maagellende.

Het tweede terrein waar kamille goede diensten kan bewijzen is het kramp opheffend effect er van. Kamille werkt licht kalmerend, enigszins rustgevend op het zenuwstelsel. Een kopje kamillethee voor het slapen gaan, wordt al eeuwen aangeraden bij slapeloosheid en dan met name bij personen die met een te ‘vol’ hoofd van dagelijkse beslommering de slaap maar moeilijk kunnen vatten.

En nu komen we bij wellicht de belangrijkste werking van kamille: het is beslist een echt kruid voor ‘moeder’, want het is een van de beste middelen bij menstruatiekrampen, als ook blaaskrampen en onregelmatigheden met de baarmoeder, met name als enige tijd na de bevalling de menstruatie maar niet in een normaal, natuurlijk ritme wil komen. Ga ik wat nader uitleggen: de baarmoeder wordt, qua werking en functie, ‘bestuurd’ door twee systemen in het lichaam, te weten, het hormonale systeem en het vegetatief zenuwstelsel. Met name dit tweede systeem, het vegetatief zenuwstelsel, bestaat weer uit twee componenten, of wel, een zenuwtak die heel actief is bij stress en ‘op je hoede moeten zijn’ situaties. Dat noem je het ‘sympathisch’ deel van het vegetatief zenuwstelsel.

De baarmoeder functioneert echter veel beter en vooral ontspannener, als die andere tak van het vegetatief zenuwstelsel met de naam para-sympaticus, wat actiever is. En nu het bijzondere: juist kamille stimuleert de activiteit van die para-sympaticus, of wel, het zorgt er voor dat er in je lichaam wat meer ontspanning kan zijn, met name in de orgaanfuncties. En dat is erg goed tijdens de menstruatie, maar ook voor maag en darmen. Ongesteld zijn vraagt, als je puur biologisch kijkt, altijd om enige rust en ontspannen. En ook de spijsvertering is nooit optimaal als de stress jou te pakken heeft.

En Moederdag? Ach, een tante vertelde me destijds eens, dat ze een fantastische Moederdag had beleefd. Er was niemand geweest!! O, wat heerlijk, kon ik even helemaal ontspannen mezelf zijn en hoefde ik, als moeder nu een even niet te zorgen.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 14-05-2017, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.