RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.


Goedemorgen luisteraars,

 

Alhoewel ik er al eens eerder over heb verteld, ga ik vandaag nog een keer de aandacht vestigen op een m.i. heel belangrijk, natuurlijk geneesmiddel, en wel Wierook.

He, zult u denken, Wierook een geneesmiddel? Dat wordt toch door de pastoor gebruikt op het altaar van de kerk en wierookstokjes werden toch gebrand door de hippies van weleer om de sfeer “high” en wat spiritueler te laten geuren, eventueel met een hashpeukje en wat oersap van transcendent gemeste kweeperen?

Wierook is beslist een bijzonder geneesmiddel. In het Latijn wordt de Wierook Boswellia Serrata genoemd. Het is een forse stuik tot middel grote boom die inheems is in Centraal en West India en Pakistan. De bast van de Wierook boom bevat een soort ‘gomhars’, ook wel de wierookhars genoemd, dat door verticale inkepingen in de bast naar buiten stroomt en verzameld wordt.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt wierookhars al vele eeuwen gebruikt. De beroemde Griekse arts Hippokrates (hij leefde van 460-377 voor Chr.) vond Boswellia, Wierook een van de belangrijkste geneesmiddelen en de Romeinse geschiedenis schrijver Plutarchus schreef rond 100 na Chr. dat de geur van de wierookhars rust en kalmte schenkt aan wie het inademt, de slaap bevordert en de dagelijkse zorg doet vergeten. Kortom, Wierook heeft een boeiende en lange geschiedenis en het is niet zomaar, dat Wierook in heel veel godsdiensten een rol heeft gespeeld.

Nu even heel praktisch. Bij welke aandoeningen is Boswellia, dus Wierook, dikwijls zeer bruikbaar gebleken? Twee soorten aandoeningen. Ten eerste bij artritis, artrose en reumatische aandoeningen van de gewrichten, bij spierreuma en fibromyalgie (weke delen reuma). Ook jicht patiënten blijken soms een significante verbetering in hun toestand te ervaren.

Waarom is dit zo? Wel, wierookhars bevat stoffen die aantoonbaar ontsteking remmend werken. De namen van die stoffen, allemaal moeilijke wetenschappelijke termen, zijn bekend en onderzocht. Wierookhars blijkt ook de aanmaak van z.g. antistoffen te verminderen. En dat is van belang, want reuma, artritis en spierreuma behoren bij de groep de auto-immuunziekten. Dat zijn aandoeningen waarbij in het lichaam antistoffen worden gemaakt tegen de eigen weefsels. Een auto-immuun ziekte kun je opvatten als een ernstige ontregeling van het eigen afweersysteem. Het afweersysteem behoort er op gericht te zijn alle ‘vijanden’ van het lichaam de nek om te draaien. Als het afweersysteem echter de ‘kluts’ kwijt is, kan het zich richten tegen de eigen weefsels en organen. Dat is een proces wat meestal heel langzaam verloopt. Maar ineens treden de verschijnselen op. Artritis, weke delen reuma, spierreuma en jicht.

In zulke gevallen blijkt het gebruik van Boswellia tabletten dikwijls verrassende resultaten te leveren. Boswellia tabletten van Indische wierook zijn in de apotheek verkrijgbaar. De eerste week 2 keer daags 1 tablet en vervolgens 2 maanden 3 keer daags 1 tablet. Langdurig gebruik is veilig bevonden. Wierook kan ook gebruikt worden bij chronische ontstekingen van de dikke darm, de ziekte van Crohn. Een heel waardevol geneesmiddel wat zeker het proberen waard is, alvorens aan de “prednison ellende” van medische wetenschap te beginnen(noodsituaties uitgezonderd).

Overtuig u er wel van dat u Boswellia tabletten van een goed en betrouwbaar merk koopt. Dus de echt, Indische wierook.

 

Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright 28-05-2017, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.